Όπως δημοσιεύσαμε και πριν,έξι χρόνια έχουν περάσει από τη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic, του πλοίου που πήρε φωτιά ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από την Πάτρα στην Ηγουμενίτσα και την Ανκόνα.

Το πλοίο δεν βούλιαξε ποτέ, κι όμως, 29 άνθρωποι χάθηκαν. Αλλοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι έσβησαν από τις αναθυμιάσεις, άλλοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν. Πολλοί δεν βρέθηκαν ποτέ. Δεκαοκτώ άνθρωποι κυριολεκτικά «εξαφανίστηκαν» με τρόπο που παραμένει ανεξήγητος. Ηταν 8 Έλληνες, 4 Τούρκοι, 2 Ιταλοί, 2 Σύροι, 1 Γερμανός και 1 Ιρακινός.

Όλα τα παραπάνω ενέπνευσαν τον στιχουργό από την Σίφνο Νίκο Ποριώτη να μεταφέρει το κλίμα στα συγκινητικά κάλαντα του μικρού Γιάννη Ποριώτη τα οποία θα ακούσουμε στο παρακάτω βίντεο.

Να θυμίσουμε ότι στην Σίφνο υπάρχει το μοναδικό έθιμο το κάθε παιδί να λέει τα δικά του κάλαντα εμπνευσμένα συνήθως από την επικαιρότητα και τον χαρακτήρα,τα θέλω και την κλίση του κάθε παιδιού.Αλλά τα δικά τους κάλαντα λένε και διάφοροι σύλλογοι αλλά και επιτροπές των εκκλησιών κλπ και τα έσοδα πηγαίνουν στις συντηρήσεις των εκκλησιών,δεν είναι τυχαίο που η Σίφνος έχει τόσες πολλές εκκλησίες όλες περιποιημένες.Δυστυχώς φέτος λόγω κορονοϊού το έθιμο δεν θα τηρηθεί.

Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε την εκδήλωση του ραδιοφωνικού σταθμού prismafm.gr/(τότε υπήρχε και τηλεοπτικό ομώνυμο κανάλι)και θα πάρουμε μια γεύση πως είναι η πρωτοχρονιά στην Σίφνο.

Τα κάλαντα για το πλοίο NORMAN ATLANTIC είναι από το 1.37.20 έως το 1,41,00 αλλά αξίζει τον κόπο να δείτε όλο το βίντεο:

Advertisements