Μια υπέροχη φωτογραφία του Κυριάκου Σμυρναίου που παρουσιάζει το πολεμικό πλοίο που μετέφερε την εικόνα της Χρυσοπηγής το 1963 ή το 1965.
Εκείνη τη χρονιά, την εικόνα την εόρτασε ο Πέτρος ο Μυτιληναίος μαζί με τη Μαρία, τη γυναίκα του.
Ο Κυριάκος Σμυρναίος είναι αδελφός της Μαρίας Μυτιληναίου.
Μας έχει δώσει πανέμορφες φωτογραφίες από την παλιά Σίφνο.
Το όνομα του πλοίου είναι “ΜΑΧΗΤΗΣ”.
Ήταν ένα πολεμικό πλοίο.
Με αυτό έρχονταν οι Σιφνιοί και οι φίλοι της Σίφνου στο πανηγύρι της Χρυσοπηγής στο νησί μας κάποιες χρονιές γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ´60.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία να ερχόταν κανείς στη Χρυσοπηγή με ένα πλοίο από τον Πειραιά μαζί με τόσους ακόμα φίλους και γνωστούς.
Το πλοίο έφτανε στις Καμάρες, αποβίβαζε κάποιους από τους επιβάτες και συνέχιζε για την Χρυσοπηγή μεταφέροντας και την εικόνα στον Ιερό Βράχο.
Την άλλη μέρα το πλοίο αναχωρούσε από τις Καμάρες για το ταξίδι της επιστροφής.
Στη συνέχεια το πλοίο αυτό ναυλωνόταν για εκδρομές της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ.
Για αυτό το πλοίο ο Ιάκωβος Μπρουντζάκης, από την Τήνο, έγραψε ένα καταπληκτικό σχόλιο στην ομαδα του Facebook « ΤΗΝΟΣ: ΑΝΑΠΟΛΩ ΤΟ ΧΘΕΣ» :
“Μια αγάπη μου μιας και έζησα και μεγάλωσα στη γειτονιά του λαγκαδιου και του λιμανιού υπήρξε η θάλασσα που ήταν μπροστά μου. Μεσα σ’ αυτό το λιμάνι πόσα καράβια έχω καταγράψει στο μυαλό μου από παιδί. Μα χαραγμένο στη μνήμη σαν φόβητρο με το σφύριγμα του ήταν ο “Μαχητής” που τάραζε ακόμη και τον παιδικό μου ύπνο.
Υπήρξε πολεμικό πλοίο μεταποιημένο με άσπρες τέντες στο κατάστρωμα για την προστασία των ταξίδιωτων από τον ήλιο.
Ο ήχος του φουγάρου του μου έμοιαζε με γρύλισμα αγελάδας. Ταίριαζε με το γκρι σκούρο χρώμα του και τον πυκνό μαύρο καπνό που έβγαζε όταν κατεφθανε η απεπλεε από το λιμάνι.
Έτσι ή αλλιώς μύριζε μαζούτ όλη η πόλη.
Τακτικό στο δρομολόγιο του κάθε Σάββατο έφερνε την εκδρομή της Εργατικής Εστίας. Οι ταξιδιώτες έβγαιναν από την πρυμνη του με σκάλα στην προβλητα μπροστά από την εξέδρα όπου και άραζε.
Ταλαιπωρημένοι τις πιο πολλές φορές από τη θάλασσα γιατί ήταν μικρό σκαρί για τους καλοκαιρινούς αέρηδες της διαδρομής από Πειραιά.
Τα ένδοξα ταξίδια του τελείωσαν όταν έπεσε στα βράχια και από το ρήγμα του απέβαλε όλο το μαζούτ μέσα στο λιμάνι μας».