Σφοδρές αντιδράσεις στα social media για γυρίσματα του GNTM στην Ελαφόνησο, σε προστατευόμενη παραλία οικοσυστήματος NATURA – Ερωτηματικά για την αδειοδότηση

Σφοδρές αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων και χρηστών του διαδικτύου προκαλούν εικόνες από το χθεσινό επεισόδιο της εκπομπής Greece Next Top Model, καθώς οχήματα 4χ4 και μηχανές «όργωσαν» την παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο.

Η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί τμήμα προστατευόμενου οικοσυστήματος NATURA και ισχύει ρητή απαγόρευση διέλευσης οχημάτων:

«Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τόσο του νησιού, όσο και της απέναντι ακτής, αποτελούν οι αμμοθίνες. Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα  οικοσυστήματα.

Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύοναι» αναφέρει σχετικά στην ιστοσελίδα του ο Δήμος Ελαφονήσου.

«Τα σημαντικότερα στοιχεία της Ελαφονήσου που την καθιστούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, είναι οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου», διαβάζουμε επίσης για το πρόγραμμα κοινοτικής δράσης περιοχών Natura.

Από τα παραπάνω δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την αδειοδότηση των γυρισμάτων αλλά και τους μηχανισμούς επίβλεψης – προστασίας ευάλωτων οικοσυστημάτων.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το σχόλιο της Greepeace Greece:

Σχόλιο της Greepeace Greece
Advertisements