Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
Αρχική Ενδιαφέροντα ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ

ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΛΛΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ

570
0

Του Μανώλη Δημελλά 

Ακόμα μια υποβρύχια εργασία στα νερά της Καρπάθου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από ντόπια καταδυτική ομάδα. Οι έμπειροι δύτες Νικόλας Παραγιός και Ντίνος Πρωτόπαπας, καθώς και οι συνεργάτες τους στην ξηρά, κατάφεραν μετά από διήμερη εργασία να τραβήξουν από τον βυθό την άγκυρα, καθώς και την 300μετρη καδένα της, που στις 9 Νοεμβρίου 2020 είχε χάσει το «ΠΡΕΒΕΛΗΣ»! Το συνολικό βάρος άγκυρας και καδένας φτάνουν περίπου τους 40 τόνους.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 λίγο πιο έξω από το λιμάνι του Διαφανίου στη Β. Κάρπαθο. Για τους δύο δύτες και την ομάδα τους χρειάστηκε δουλειά μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, ώστε να καταφέρουν να ολοκληρώσουν τον στόχο τους.

Όπως μας εξήγησε ο Νικόλας Παραγιός, αν και δεν ήταν μεγάλο βάθος, κοντά στα 10 μέτρα, η όλη προσπάθεια δεν ήταν καθόλου εύκολη. Μάλιστα σε κάποια σημεία ήταν επικίνδυνη.
Αρχικά έδεσαν περίπου 15 μπαλόνια πάνω στην 300μετρη αλυσίδα κι αυτά την ανέβασαν στην επιφάνεια της θάλασσας. Στη συνέχεια  έδεσαν και τράβηξαν την αλυσίδα στη στεριά.

Έπειτα έδεσαν στην άγκυρα τα μπαλόνια και αυτά την ανέβασαν στην επιφάνεια της θάλασσας.
Με προσεκτικές κινήσεις, έχει βάρος περίπου 7,5 τόνους, βγήκε από το νερό.
Για τους δύτες, όπως και την ομάδα τους στη στεριά, η προσπάθεια είναι επικίνδυνη κοπιαστική και επίπονη, ωστόσο όλοι εμείς, που χαζεύουμε τις εντυπωσιακές εικόνες, μάλλον χανόμαστε στα χρώματα και τη σιωπή του βυθού κι αναπολούμε τις δικές μας στιγμές στη θάλασσα.

Ο δύτης Νικόλας Παραγιός

Ο δύτης Νικόλας Παραγιός

Ο δύτης Ντίνος Πρωτόπαπας

Ο δύτης Ντίνος Πρωτόπαπας
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: