Αύριο Δευτέρα 15/02 και την Τρίτη 16/02 θα έχουμε την δεύτερη φάση της κακοκαιρίας “Μήδεια”, η οποία ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο και έντυσε στα λευκά πολλές περιοχές της κεντροβόρειας Χώρας.
Αύριο αρχικά θα σημειωθεί κλειστός καιρός βορείου ρεύματος στο νομό μας, με πιθανότητα για ασθενείς βροχοπτώσεις κατά διαστήματα με τη μορφή χιονόνερου μέχρι το μεσημέρι. Στη συνέχεια και καθώς θα ξεκινήσει να μας επηρεάζει ο κύριος όγκος της ψυχρής μάζας, θα αρχίσουν σιγά σιγά οι πρώτες χιονοπτώσεις, αρχικά στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα των βορείων Κυκλάδων και μέχρι αργά το βράδυ και στα υπόλοιπα τμήματα του νομού μας από τα 200-300 μ. υψόμετρο και πάνω.
Ενδέχεται τις πρωινές ώρες να σημειωθούν και κάποιες χιονοπτώσεις και στα ορεινά των βορείων Κυκλάδων.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες, βορειοανατολικές διευθύνσεις μέχρι νωρίς το πρωί στα 7 με 8 μποφόρ, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης στα 9 μποφόρ από εκεί και έπειτα.
Η θερμοκρασία σε κάθετη πτώση, θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου μέγιστη με την αίσθηση της θερμοκρασίας να είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη λόγω του παγερού βοριά.
Η Τρίτη θα είναι μια πάρα πολύ παγωμένη ημέρα, η οποία θα έχει κλειστό καιρό και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα, σχεδόν σε όλο το νομό, με εξαίρεση τα νότια τμήματα, όπου μπορεί να παρατηρηθούν εναλλαγές χιονόπτωσης και χιονόνερου.
Στα υπόλοιπα τμήματα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες πιθανόν να κατεβαίνουν κατά περιόδους ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα περισσότερα μέρη του νομού, ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα έχουμε από τα 150 μ. υψόμετρο των νησιών και άνω.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες, βορειοανατολικές διευθύνσεις, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις, στα 8 με 9 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά τμήματα οι ριπές θα αγγίζουν ακόμα και τα 10 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου μέγιστη, με την ελάχιστη να είναι κάτω από το μηδέν, ενώ η αίσθηση της θερμοκρασίας θα είναι τουλάχιστον 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη εξαιτίας του παγερού βοριά.
Τέλος υπάρχει μικρή πιθανότητα τα φαινόμενα να συνεχιστούν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης αλλά με μικρότερη ένταση, ενώ ο καιρός αναμένεται στη συνέχεια να βελτιωθεί, με το κρύο να παραμείνει τσουχτερό. Από τις πρωινές ώρες και μετά θα αρχίσουν να εξασθενούν και οι άνεμοι.
Παρατήρηση 1: Όσον αφορά στον καιρό της Σύρου συγκεκριμένα, το πιθανότερο είναι ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε χιονοπτώσεις από τα 200 μ. υψόμετρο και πάνω. Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις είναι πιθανόν να κατέβουν και σε μηδενικό υψόμετρο κατά περιόδους. Πλην όμως χιονοστρώσεις πιθανόν να έχουμε από τα 300 μ. υψόμετρο και πάνω.
Παρατήρηση 2: Επειδή ακόμα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν διχογνωμίες στα προγνωστικά μοντέλα ως προς τα ύψη χιονόπτωσης και την ένταση των φαινομένων, στην πράξη ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές ως προς την ώρα έναρξης, την ένταση αλλά και τη μορφή των φαινομένων, δηλαδή αν θα είναι χιόνι καθαρό ή εναλλαγή χιονιού με χιονόνερο. Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν αλλαγές στο καιρικό σκηνικό της Τρίτης θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση από την ομάδα μας αύριο το βράδυ.
Μείνετε συντονισμένοι στην ομάδα μας για συνεχή ενημέρωση για την πορεία της κακοκαιρίας.

Πηγή: https://www.facebook.com/groups/syrosmeteo/

Advertisements