Καταρχήν να ευχηθούμε χρόνια πολλά στον Σίμο τον Ατσόνιο για την ονομαστική του εορτή. Σήμερα θα τον παρακολουθήσουμε σε ένα βίντεο να φυτεύει αγκιναριές στου Διαβρούχα.

Οι αγκιναριές του Σίμου είναι με αγκάθια και το συγκεκριμένο είδος ευδοκιμεί για χρόνια στο νησί,άριστα προσαρμοσμένο στο μικροκλίμα της Σίφνου και προσφέροντας αρκετή παραγωγή.Είναι αρκετά εύκολο να πολλαπλασιασθούν αφού βγάζοντας γύρω από την ρίζα  από το παλιό φυτό νέα μικρά φυτά απλά τα φυτεύουμε εκεί που θέλουμε αλλά με ένα μυστικό όπως λέει ο Σίμος,μεγάλη προσοχή να μην πάει χώμα ανάμεσα στα φύλλα στην “καρδιά”της Αγκιναριάς γιατί θα ξεραθεί.

Αν δεν τα βγάλουμε τα μικρά φυτά κάποια στιγμή θα πνίξουν και το μεγάλο,επίσης θέλουν καθάρισμα τα γύρω χόρτα.

Τα οφέλη της αγκινάρας

Η αγκινάρα πρέπει να καταναλώνετε από τον άνθρωπο αφού έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη και να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη,μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος,μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία,μπορεί να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις,και αρκετά άλλα.

Μια μεσαία αγκινάρα περιέχει περίπου 7 γραμμάρια ίνας, η οποία είναι το 23-28% της ημερήσιας πρόσληψης.

Έχει μόνο 60 θερμίδες ανά μεσογειακή αγκινάρα και περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης – πάνω από το μέσο όρο για φυτικά τρόφιμα.

Ας δούμε το βίντεο(έχει αλλοιωθεί λίγο η ποιότητα του ήχου λόγω αέρα) :

 

Advertisements