Το μέλι δεν είναι μόνο 100% ενσωματωμένο στην καθημερινότητά μας ως παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, αλλά και 100% φυσικό και θρεπτικό. Ξέρεις ποιοι είναι οι λόγοι για να φας μία κουταλιά μέλι; Γιατί πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου; Βρες παρακάτω αναλυτικά όλα του τα οφέλη.
7 λόγοι για να φας μία κουταλιά μέλι: Όλα τα οφέλη του
Τα σάκχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφώνται αμέσως, γι’ αυτό και το μέλι είναι μια πηγή για άμεση ενέργεια για τον οργανισμό, για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και σε κάθε περίπτωση που νιώθεις ότι χρειάζεσαι μια μικρή ώθηση.
Περιέχει ανόργανα στοιχεία, τα ιχνοστοιχεία, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, αποτελούν δομικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.
Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικότερα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η κατανάλωσή του βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, χάρη στο σίδηρο που περιέχει.
Βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης. Μάλλον είναι το ιδανικό «φάρμακο» για το hangover!
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα άτομα που λόγω της καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Διαθέτει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων
και άλλων παθογόνων οργανισμών, ενώ είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών.
Ταιριάζει το μέλι στο σακχαρώδη διαβήτη;
Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό και θεωρείται μια υγιέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τη ζάχαρη. Χωρίς αμφιβολία, λόγω της μικρότερης ποσότητας υδατανθράκων που βρέθηκαν στο μέλι, η επίδρασή της στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάποιου είναι ελαφρώς καλύτερη από εκείνη της ζάχαρης. Επίσης, το μέλι είναι εύπεπτο σε σύγκριση με τη ζάχαρη και λειτουργεί καλά για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων μεταβολισμού. Αν πάσχεις από διαβήτη ή έχεις υψηλές τιμές σακχάρου, να θυμάσαι πως ναι μεν το μέλι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή, θα πρέπει όμως να συζητήσεις τις επιτρεπτές ποσότητες με το γιατρό που σε παρακολουθεί.
Φουλ στα αντιοξειδωτικά
Η αντιοξειδωτική δράση του μελιού οφείλεται στα συστατικά του (κυρίως τα φλαβονοειδή) που έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες έχουν τη δύναμη να τροποποιήσουν το DNA προκαλώντας δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν σημαντική προστασία στον οργανισμό, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και έχουν αντικαρκινική δράση.
Γλυκό ή φάρμακο;
Το μέλι χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Ασσύριοι χρησιμοποίησαν το μέλι για την αντιμετώπιση τραυμάτων, εγκαυμάτων, γαστρικών και στοματικών φλεγμονών, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων.