΄Εκφραση   ε υ γ ν ω μ ο σ ύ ν η ς ως ενοριακό μας  χ ρ έ ο ς.

                                                  Του   Γιώργου   Νίκου   Θ ε ο δ ώ ρ ο υ.

Επί ένα μήνα [Κυριακή|7.2.2021 έως και Τρίτη|9.3.2021] η Πανίερη Εικόνα της Πολιούχου μας Παναγίας Χρυσοπηγής φιλοξενήθηκε στους Ταξιάρχες του ΄Αη-Λούκα. Κατά μία έννοια, η Χρυσοπηγή επανέκαμψε στο σπίτι Της, καθόσον-όπως ομολογείται από την Πανσιφνέικη κοινότητα-ο ενοριακός μας ναός αποκαλείται «το σπίτι της Χρυσοπηγής». Κι αυτό διότι η θαυματουργή Εικόνα παραμένει επί μακρά σειρά ετών στους Ταξιάρχες, όπως επίσης ήδη συμπεριλαμβάνονται -4- οικογένειες ενοριτών μας στον κατάλογο των επόμενων πανηγυράδων.

Στη διάρκεια αυτού του μήνα συντελέστηκε ένα γεγονός, ίσως πρωτοφανέρωτο για τη Χρυσοπηγή μας, καθώς και για τη  Σιφνέικη Εκκλησιαστική Ιστορία και τη Σιφνέικη Λειτουργιολογία. Ίσως νάναι και μία θαυματουργική αποκάλυψη της Πολιούχου μας σε εποχή δοκιμασιών λόγω πανδημίας. Η Θεία Εικόνα Της «λειτουργούνταν» τρείς φορές καθημερινά επί -31- μέρες, αδιαλείπτως. Το πρωί άρχιζε στις 6 ο Όρθρος και ακολουθούσε η Λειτουργία. Το απόγεμα άρχιζε στις 5 ο Εσπερινός και ακολουθούσε η Ιερή Παράκληση του Κυρού π. Φιλάρετου Απ. Βιτάλη. Στις 7 μ.μ. ολοκληρωνόταν οι ημερήσιες ακολουθίες με τη Δέηση στο σπίτι της Άη-Λουκιανέικης οικογένειας, που φιλοξενούνταν-με Αγρυπνία-η Σεπτή Εικόνα. Η Χρυσοπηγή βρίσκει τρόπους για να μάς κρατά κοντά Της, για να μπορεί να μάς προσφέρει τη Χάρη Της. Ο ναός παρέμενε ανοιχτός, πρωί και απόγεμα, για να προσέρχονται   στη Χρυσοπηγή  προσκυνητές  απ’ όλη τη Σίφνο.

Ως συνέπεια όλων των ανωτέρω, ευνόητο να νιώθομε ηθική την ανάγκη να εκφράζομε την ευγνωμοσύνη μας, προσωπική και οικογενειακή, σε όλους όσους συμμετείχαν νυχθημερόν σε αυτή την ανεπανάληπτη ιεροτελεστία, που μάς αξίωσε η μυστηριακή ζωή της εκκλησίας των Ταξιαρχών.

Οφείλομε ευγνωμοσύνη στον εφημέριο παπα-Γιάννη Γ. Ψαραύτη, του οποίου η ιερατική πορεία αποκαλύπτει θείο φωτισμό. ΄Εχει το δικό του, καθαρά θεολογικό τρόπο, να αναπέμπει τη δοξολογία του στην Υπερύμνητη Χρυσοπηγή. Με τις τακτικές ιερουργίες και το ακλόνητο της αφοσίωσής του δημιουργεί για εμάς τους ενορίτες σταθερούς άξονες συνεχούς παρουσίας του Τρισυπόστατου Θεού στη βιοτή μας, οικοδομώντας μέσα μας πρωτογενείς ωφέλειες. Γιγαντώνει δε και στις δικές μας ψυχές τον ηρωϊσμό της πίστης του.

Ο παπα-Γιάννης Γ. Ψαραύτης είναι ο κληρικός που αγωνίζεται, όσο ελάχιστοι σύγχρονοί του, να σαρκώνει το πρόσωπο του Σωτήρα και Φωτοδότη Χριστού. Βιώνει σταθερά τη θεία πραγματικότητα, γιαυτό κάνει την προσδοκία της αιωνιότητας να αναβλύζει πάλλουσα και σπαρταριστή στις συνειδήσεις μας.

Ακολουθούν οι ιεροψάλτες  του ναού, με πρώτους βέβαια τον πρωτοψάλτη Αντώνη Ιωάν. Ατσόνιο και τους βοηθούς του Ζαννή Εμμ. Κοντορουχά και Σταμάτη Αντ. Λεμπέση, καθώς και τις ιεροψάλτισες Μαργαρίτα Αγγ.Καραγιάννη και Φιλίππα Αντ. Σπίθα. Αλλά για   όλους, όσους κοπιάζουν «στον αλογιό»  της ενορίας μας, καθώς και για το πολύτιμο έργο των μελών της Εκκλησιαστικής Επιτροπής των Ταξιαρχών, επειδή όλοι και όλες είναι αξιόλογες προσωπικότητες στο Σιφνέικο ενοριακό χώρο, θα επεκταθούμε με άλλην ευκαιρία, διότι η βαρυσήμαντη προσφορά τους, εκκλησιαστική και κοινωνική,  αξίζει επιμελούς περιγραφής.

Με την ευκαιρία, οφείλομε να συγχαρούμε την επιτροπή των Ταξιαρχών για την επίμονη προσπάθειά της να τηρούνται πλήρως τα γνωστά υγειονομικά πρωτόκολλα, προς αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού  Covid – 19.

Κλείνοντας, οφείλομε να τιμήσομε το ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΡΙΣΜΑ FM-91,8», που μετέδιδε ανελλιπώς όλες τις ακολουθίες. Αξίζει  να εκφράζομε την ευγνωμοσύνη  μας για την ανιδιοτελή  προσφορά του, διότι τις ευχαριστιακές συνάξεις της Χρυσοπηγής από τον Άη-Λούκα της Σίφνου τίς παρακολουθούσαν συμπατριώτες μας σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και από την Αμερική μέχρι την Κίνα.

Αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι ο σταθμός μας, που πριν λίγα χρόνια μετέδιδε και τηλεοπττικό πρόγραμμα, συμπληρώνει φέτος -34- [τριάντα τέσσερα] χρόνια αδιάλειπτης  απευθείας μετάδοσης ιερών ακολουθιών «του όλου ενιαυτού» από τους Ταξιάρχες και τον Άη-Κωνσταντίνο, από  τα Μοναστήρια της Χρυσοπηγής και της Βρυσιανής, και από άλλους ναούς του νησιού μας. Καθιστά έτσι προσιτό σε όλους τους Σιφνιούς  το Λόγο του Θεού και τη ζωντάνια του Ευαγγελίου.

Βοήθειά σας η Χρυσοπηγή και οι Ταξιάρχες!!!   Ευλογημένη   Σ α ρ α κ ο σ τ ή!!!.-

                                                                        Γιώργος  Νίκου   Θεοδώρου.

                                                                   ============================

                                                          ΄Αη – Λούκας  Σίφνου,  Τετάρτη|10η Μαρτίου 2021.

Advertisements