ΑΓΩΝΙΑ 2021
Τα νησιά των Κυκλάδων εκπέμπουν το δικό τους SOS το φετινό καλοκαίρι που αναμένεται «ιδιαίτερα θερμό».
Οι πυρκαγιές φαίνεται πως απειλούν τις Κυκλάδες περισσότερο από ποτέ.
Από τη μία η κλιματική αλλαγή και η παρατεταμένη θερμή και ξηρή περίοδος που οδηγούν σε μεγάλη συγκέντρωση της νεκρής οργανικής ύλης που αποτελεί το καλύτερο προσάναμμα όταν ξεσπά μια πυρκαγιά.
Από την άλλη οι ανεμογεννήτριες που απειλούν να καταστρέψουν στις Κυκλάδες όσα δεν μπόρεσε να καταστρέψει ο άνθρωπος τα τελευταία 5000 χρόνια.
Η Νότια Εύβοια μας έστειλε τη δική της επαναλαμβανόμενη προσωπική τραγωδία με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που οδήγησαν στην σχεδόν αποψίλωση και την εξαφάνιση των δασών.
Και όπου καιγόταν ένα δάσος ή μία χορτολιβαδική έκταση στην Νότια Εύβοια ξεπρόβαλλαν με «τρόπο μαγικό» τεράστια «δάση από ανεμογεννήτριες».
Η αβιώσιμη «ανάπτυξη των ανεμογεννητριών» απαιτεί τη θυσία της Άνδρου, της Τήνου, της Αμοργού, της Γυάρου, της Σικίνου, της Αστυπαλιάς, της Σίφνου, της Πάρου και πολλών ακόμα.
Με έναν «τρόπο υπερφυσικό» σε αυτά τα νησιά αναμένονται να ξεσπάσουν πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια.
Οι ανεμογεννήτριες απαιτούν «ξυρισμένο έδαφος» για να έχουν μέγιστη απόδοση.
Τα δάση, τα δέντρα, οι φίδες, τα σχίνα, τα πουρνάρια, ακόμα και τα φρύγανα μοιάζουν εμπόδιο στο έργο των ανεμογεννητριών.
Η φρικιαστική εικόνα του νησιού με το όνομα Άγιος Γεώργιος (San Giorgio) του Σαρωνικού αποτελεί το προμήνυμα της Κασσάνδρας για ότι μέλλει γενέσθαι.
Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται…
Η φωτιά στην Άνδρο
Η φωτιά που ξέσπασε σε μια από τις πιο «παρθένες» περιοχές της Άνδρου μοιάζει με προ-οικονομία για το τι θα ακολουθήσει.
Ανεξάρτητα από τις αιτίες που αυτή την ώρα κανείς δεν πρέπει να τις ξέρει είναι μια φωτιά που καίει μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Άνδρου.
Ανεξάτητα από τις αιτίες της συγκεκριμένης φωτιάς ξέρουμε πως οι φωτιές προετοιμάζουν το έδαφος για τις ανεμογεννήτριες.
Στη Ραφήνα σήμερα το μεσημέρι ακούστηκαν οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων.
Οι μνήμες της φωτιάς της 23ης Ιουλίου 2018 ξύπνησαν ξανά σαν ένας εφιάλτης δίχως τέλος.
Είδαμε τα πυροσβεστικά αεροπλάνα στον ουρανό.
Μια λέξη είπαμε όλη ταυτόχρονα …. «ΑΝΔΡΟΣ».
Το «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π» κάθε Κυριακή παραμένει στο λιμάνι της Ραφήνας.
Δεν εκτελεί το απογευματινό δρομολόγιο του Σαββάτου για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο.
Οπότε η Πολιτική Προστασία ζήτησε από την εταιρεία FAST FERRIES τωβ αδελφών Παναγιωτάκη να κάνει το πλοίο ένα έκτακτο δρομολόγιο για να μεταφέρει δέκα πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες μέχρι την Άνδρο προσκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
Η εταιρεία και το πλοίο φυσικά προθυμοποιήθηκαν και το πλοίο γύρω στη μία το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε για την Άνδρο.
Στην επόμενη πυρκαγιά, όμως, μπορεί το πλοίο να μην βρίσκεται στο λιμάνι.
Η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να φροντίσει για την επάνδρωση των νησιών με πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες.
Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, αν θέλουμε να σώσουμε το φυσικό περιβάλλον των νησιών.
Θα πρέπει να υπάρχει για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου ένα πλοίο αμοιβό που να μπορέσει να συνδράμει σε όποια πυρκαγιά εκδηλωθεί τους επόμενους μήνες τυχαία ή «όχι και τόσο τυχαία» στα νησιά των Κυκλάδων και όπου αλλού προβλέπεται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Ένα πλοίο που να παραμένει stand-by για να συνδράμει στην μεταφορά πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών.
Ανεξάρτητα από τα αίτια της φωτιάς στην Άνδρο σίγουρα μια τέτοια πυρκαγιά Απρίλη μήνα αποτελεί κακό οιωνό.
Ελπίζουμε όλοι να σβήσει γρήγορα η φωτιά της Άνδρου και καμία άλλη μεγάλη πυρκαγιά να μην ξεσπάσει φέτος σε κανένα μέρος της Ελλάδας και, φυσικά, και στα νησιά μας.
Αλλά καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.
Όπως έλεγε και ο μεγάλο Ιπποκράτης:
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».
