Οι καταστροφικές πυρκαγιές των περασμένων ημερών στην Άνδρο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Σίφνο.

ΔΡΟΜΟΙ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΠΥΡΑΣΦΆΛΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ.

Είναι δυνατόν σε ένα νησί που διαθέτει πλούσια φυσική βλάστηση να μην υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα δασοπυρόσβεσης; Είναι δυνατόν δρόμοι, οι οποίοι κατασκευάστηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση ενδεχομένων πυρκαγιών να μη διαθέτουν πυροσβεστικές φωλεές, υδατοδεξαμενές και κυρίως σύστημα τροφοδοσίας νερού;

Στην Σίφνο υπάρχουν 2 υδατοδεξαμενές, η μία στον δρόμο του Αγ, Συμεών (έτος κατασκευής 2005) και η άλλη στο Βαθύ. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 2 τέτοιες δεξαμενές στον δρόμο πυροπροστασίας στου Κοντού και άλλη μία σ’αυτόν που ξεκινά από τον Άγ. Ανδρέα προς το Κούνι; Και οι δύο περιοχές που διασχίζουν οι δρόμοι αυτοί είναι πλουσιώτατες σε βλάστηση.

Συζητήσεις έγιναν και μετά την εκτεταμένη πυρκαγιά στην γειτονική Σέριφο το 2013, αλλά η τότε δημοτική αρχή, όπως και η επομένη, δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Άραγε η παρούσα θα αδιαφορήσει όπως οι προηγούμενες; Πέρυσι έγιναν στο «Περιβαλλοντικό Προπύργιο» 2 σχετικές αναρτήσεις στις 30 Ιουνίου και στις 30 Αυγούστου, χωρίς όμως να υπάρξει καμία αντίδραση.

Θα έχουμε ακόμη ένα καλοκαίρι χωρίς νερό στους δρόμους δασοπροστασίας. Φτάνουν οι εξορκισμοί και οι προσευχές;

Γ. Ντοκόπουλος

Advertisements