Από τη Δευτέρα τα self tests γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Πέραν των αποριών για τον τρόπο διενέργειας αυτών των τεστ, πολλοί διερωτώνται ποιος είναι ο ασφαλής τρόπος απόρριψης αυτών.

Βάσει οδηγιών της αρμόδιας γενικής γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

αν το τεστ είναι αρνητικό τότε απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).
Στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, τότε απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Η γραμματεία τονίζει ότι τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται σε καμία περίπτωση στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

alfavita.gr

Advertisements