Ένα σπάνιο φαινόμενο είδαμε σήμερα το απόγευμα της Κυριακής της 18ης Απριλίου 2021 στις Καμάρες της Σίφνου. Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και κατέβηκε αρκετές φορές τουλάχιστον 40 πόντους.
Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πού μπορεί να οφείλεται αυτό το φυσικό φαινόμενο.
Ο αέρας που φυσούσε στις Καμάρες ήταν νότιος.
Ο αέρας έφερνε μάλιστα και σκόνη από την Αφρική.
Το φεγγάρι είναι στη γέμισή του.
Σίγουρα ένα τέτοιο φαινόμενο δεν μπορεί να οφείλεται στην έλξη της Γης από την Σελήνη που σε αυτήν οφείλεται η γνωστή μας παλίρροια και άμπτωτη.
Στο εξαιρετικό βιβλίο «Οι έννοιες της Φυσικής» του Paul G. Hewitt (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) διαβάζουμε στον Πρώτο Τόμο (σελίδες 156-157):
«Όταν οι παλίρροιες που προκαλούν ο Ήλιος και η Σελήνη συμπίπτουν, όπως συμβαίνει στη Νέα Σελήνη και στην Πανσέληνο, έχουμε πλημμυρίδες μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες που ακολουθούνται από αμπώτιδες χαμηλότερες των συνηθισμένων. Αυτές ονομάζονται πλημμυρίδες συζυγιών.
Στο πρώτο και στο τελευταίο τέταρτο της Σελήνης οι παλίρροιες Ήλιου και Σελήνης δεν συμπίπτουν και έχουμε πλημμυρίδες χαμηλότερες και αμπώτιδες υψηλότερες του συνηθισμένου. Αυτές ονομάζονται διχοτομικές παλίρροιες».
Στις Καμάρες το ανεβοκατέβασμα των νερών το απόγευμα της Κυριακής θα πρέπει να οφείλεται σε κάποια άλλη αιτία.
Την ίδια περίπου ώρα ένα νέος σεισμός, μεγέθους 4.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 19:26 το απόγευμα της Κυριακής στις 18 Απριλίου 2021, κοντά στη Νίσυρο.
Μια σκέψη είναι πως ο σεισμός της Νισύρου μπορεί να συνδέεται με το φαινόμενο που παρατηρήθηκε το απόγευμα στις Καμάρες της Σίφνου και σίγουρα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
Η παρατήρηση των φυσικών φαινομένων κρύβει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και οι αιτίες που γεννούν τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι εύκολο να βρεθούν.
Τα σχοινιά στα καϊκια τέντωσαν αρκετά.
Η αύξηση καθώς και η μείωση κρατούσε λίγα λεπτά κάθε φορά και το έκανε τουλάχιστον μια ώρα και ίσως συνεχίζει.
Ακολουθεί ένα ενδεικτικό βίντεο αν και πριν μας είπαν ότι η ένταση του φαινομένου ήταν ακόμη μεγαλύτερη:
Και κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες: