Μελόπιτα σιφνέϊκη
από το «Κονάκι» της Σίφνου
Βρισκόμαστε και πάλι στο αγαπημένο μας «Κονάκι» του Κάστρου της Σίφνου.
Σε μια Σίφνο που ευωδιάζει, στο απαράμιλλης ομορφιάς ανοιξιάτικο Κάστρο.
Ο Σίμος Θα μας δείξει πώς φτιάχνεται η παραδοσιακή μελόπιτα της Σίφνου.
Όποιος θέλει μπορεί να την φτιάξει στο σπίτι του.
Και όποιος δεν θέλει να μπει ο ίδιος στον κόπο μπορεί να την παραγγείλει στο «Κονάκι».
Για ένα σχετικά μικρό ταψί θα χρειαστεί:
Ένα κιλό ανθοτύρα (ανθότυρο), κατά προτίμηση σιφνέϊκο.
Ένα φλιτζάνι με μέλι, κατά προτίμηση σιφνέικο
Μισό κιλό ζάχαρη
Λίγη κανέλα (ένα μικρό κουταλάκι)
Πέντε αυγά
Όλα τα υλικά μαζί θα τα χτυπήσουμε καλά στο μίξερ.
Ίσως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο νερό για να μην είναι πολύ σφιχτό το μίγμα.
Μπορούμε να το κάνουμε και στο χέρι, αλλά θα χρειαστεί πολύ δούλεμα.
Το μίγμα το αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και μετά το βάζουμε για μισή ώρα στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Την ώρα που ο Σίμος ξεφουρνίζει τη μελόπιτα είναι έτοιμα και τα περίφημα «Πουλιά» της Σίφνου, τα δικά μας πασχαλινά τσουρεκάκια.
Έπειτα από όσα έχουμε περάσει τους τελευταίους 14 μήνες οι εικόνες από το Κάστρο, τα χρώματα της άνοιξης, οι μυρωδιές της μελόπιτας και τα πουλιά του Πάσχα αποτελούν βάλσαμο για την ψυχή.
Εικόνες, μυρωδιές, ήχοι, γεύσεις χαμένες και στερημένες στην τρέλα της πανδημίας.
Ας τις επανακερδίσουμε
Καλό Πάσχα σε όλο τον κόσμο
Με υγεία και ελπίδα
Για μια κερδισμένη ζωή
https://www.facebook.com/konakikastrosifnos
Ας δούμε το αναλυτικό βίντεο με την συνταγή και το ψήσιμο της μελόπιτας: