Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2026
19.8 C
Sifnos

ΤΟ RO/RO”ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ”ΣΤΗΝ ΣΙΦΝΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Διαφήμιση

Στην Σίφνο προσέγγισε σήμερα 24 Απριλίου 2021 στις 19:45 το RO/RO ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ μεταφέροντας καύσιμα για την εταιρεία ΕΚΟ,όπως έχει κάνει και στο παρελθόν όταν για διάφορους λόγους δεν μπορούν τα Δ/Ξ ΕΚΟ1 και ΕΚΟ2.

Το πλοίο μετέφερε ένα βυτίο για τη Σίφνο.

Το βυτίο αφού ξεφόρτωσε το πολύτιμο φορτίο του στην Απολλωνία επιβιβάσθηκε ξανά στο πλοίο.

Το “Καπετάν Χρήστος παρέμεινε στο λιμάνι των Καμαρών για περίπου μιάμιση ώρα. Είναι ένα οχηματαγωγό πλοίο (ro-ro), το οποίο ταξιδεύει συνήθως ναυλωμένο για τις Κυκλάδες μεταφέροντας βυτία.

 

Το λιμάνι εκκίνησης είναι η Ελευσίνας και οι πιο συνήθεις προορισμοί του είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη. Στη Σίφνο έχει ξαναέλθει, αλλά οι προσεγγίσεις του εδώ είναι πολύ σπάνιες. Το πλοίο ανήκει στην Ναυτική Εταιρεία “Αιγιαλίς Ν.Ε.) του καπετάν Βαγγέλη Σουρμελή. Ο καπετάν Βαγγέλης Σουρμελής είναι μία μεγάλη μορφή με μεγάλη συνεισφορά στις θαλάσσιες μεταφορές στο Αιγαίο. Η καταγωγή του είναι από τη Μύκονο και την Σκόπελο.

Ο πατέρας του ηταν από τη Μύκονο, ο καπετάν-Σταμάτης ο Σουρμελής, καπετάνιος μεταξύ άλλων και στον “Πορτοκαλή Ήλιο” Η μητέρα του από τη Σκόπελο, κόρη του Χρήστου Χρήστου. Ο αδελφός του είναι ο καπετάν-Αντώνης Σουρμελής, παλιός καπετάνιος στα πλοία των Βεντούρηδων. Η οικογένεια Σουρμελή ξεκίνησε με το τουριστικό “Ρομάντικα” στην Κέρκυρα. Συνέχισαν με το “Καπετάν Αντώνης”, το “Καπετάν Σταμάτης”, το “Καπετάν-Χρήστος”.

Με τα πλοία αυτά μετέφεραν όλων των ειδών τα φορτία ενώ για χρόνια συνεργάστηκαν και με τον Ελληνικό Στρατό. Τα λόγια είναι πολύ πτωχά. Ναυτικοί από κούνια με μια παράδοση που πολλοί θα τη ζήλευαν. Μεταξύ άλλων και το περίφημο ξύλινο πέραμα “Άγιοι Ανάργυροι” ήταν του παππού του από τη Σκόπελο.

Εδώ και αρκετά χρόνια κατάφεραν και το πήραν ξανά πίσω στην κατοχή τους. Στο καΐκι “Άγιοι Ανάργυροι” φυλάσσονται τα οστά του πατέρα τους. Το σημερινό “Καπετάν Χρήστος” συνεχίζει μια πολύ μεγάλη ιστορία που λίγοι γνωρίζουν και λίγοι μπορούν να καταλάβουν.

Στη σκιά των μεγάλων εταιρειών, στο πίσω μέρος της σκηνής, μακριά από τη δημοσιότητα, ο καπετάν-Βαγγέλης Σουρμελής και το πλήρωμα του “Καπετάν Χρήστος” εκτελούν ένα λειτούργημα. Όπου υπάρχει ανάγκη εκεί θα βρεθεί το “Καπετάν Χρήστος”. Βυτία, φορτηγά με σανό, εύφλεκτα και επικίνδυνα φορτία.

“Καπετάν Χρήστος” Ένα βαπόρι ειδικών αποστολών… Ένα βαπόρι από άλλη εποχή… Από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο….Χθες το καλοδεχτήκαμε στη Σίφνο.

Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε:

Το πανέμορφο σκαρί “Άγιοι Ανάργυροι” στο λιμάνι της Μυκόνου τον χειμώνα του 1997.
Το βαποράκι πίσω του είναι το «Δήλος» που εκτελούσε δρομολόγια από τη Μύκονο για τη Δήλο.
Το πλοίο άραζε για πολλά χρόνια στον παλιό μόλο, μπροστά από εκεί που έδεναν τα πλοία για τη Δήλο.

Το «Άγιοι Ανάργυροι” ήταν ένα πανέμορφο σκαρί που έκλεβε τα βλέμματα όλων όσων περνούσαν από κοντά του.
Σκαρί από αυτά που χαρακτηρίζονται “περάματα” μετέφερε για χρόνια εμπορεύματα στα νησιά των Κυκλάδων και ακόμα παραπέρα.
Προσέξτε το καγκελάκι μπροστά από τη γέφυρα. Πραγματικός πλούτος τέχνης και τεχνικής.

Στο «Καπετάν Χρήστος», το οχηματαγωγό του καπετάν-Βαγγέλη Σουρμελή που ταξιδεύει από την Ελευσίνα για τις Κυκλάδες και την Κρήτη βρήκαμε το χαμένο μίτο του φημισμένου περάματος “Άγιοι Ανάργυροι”.
Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται πόσο μικρός είναι ο κόσμος του Αιγαίου και της Ελλάδας …
Όσα αναφέρονται παρακάτω μας τα αφηγήθηκε ο καπετάν-Βαγγέλης Σουρμελής:
Το πέραμα «Άγιοι Ανάργυροι» ναυπηγήθηκε στην Σκόπελο το 1946 από τον Χρήστο Χρήστου.
Ο Χρήστος Χρήστου είναι ο παππούς του καπετάν-Βαγγέλη Σουρμελή, του πλοιοκτήτη του οχηματαγωγού «Καπετάν Χρήστος».
Ο καπετάν-Βαγγέλης Σουρμελής είναι γιος του Σταμάτη Σουρμελή από την Μύκονο.
Η μητέρα ήταν από τη Σκόπελο, κόρη του Χρήστου Χρήστου.
Ο πατέρας του ήταν καπετάνιος στα πλοία του Τυπάλδου και στο “Πορτοκαλής Ήλιος” του Κώστα του Λάτση.
Ο καπετάν-Βαγγέλης Σουρμελής είναι ο αδελφός του καπετάν-Αντώνη Σουρμελή, ο οποίος ήταν στο παλιό «Παναγία Τήνου» και σε πολλά ακόμα πλοία της Ακτοπλοΐας.
Η οικογένεια Σουρμελή ξαναπήρε πίσω το καΐκι το 2000.
Το έφερε πίσω ο ξάδελφος, ο Χρήστος Χρήστου του Χρήστου.
Στην Πειραϊκή ήταν μαζεμένη όλη η οικογένεια και το περίμενε.

Το καΐκι ναυπηγήθηκε στη Σκόπελο το 1946 από ξύλο από τα δάση της οικογένειας από τη Σκόπελο.
Το κράτησε μέχρι το 1961.
Ταξίδευε από Κρήτη για Θεσσαλονίκη μεταφέροντας κρασιά.
Μέσα στο καΐκι είναι τα οστά του πατέρα του, του Σταμάτη Σουρμελή.
Η οικογένεια είχε αρκετά πλοία.
Ξεκίνησαν με το τουριστικό «Ρομάντικα» στην Κέρκυρα.
Στη συνέχεια πήραν το «Καπετάν-Αντώνης», το «Καπετάν-Σταμάτης» και το «Καπετάν-Χρήστος».
Το «Καπετάν-Χρήστος» το κράτησαν 25 χρόνια.

Το «Καπετάν-Αντώνης» με τα δύο κομοδέσια το πήραν από το Σπλιτ της Γιουγκοσλαβίας» …

Για το «Άγιοι Ανάργυροι» να συμπληρώσουμε όσα μοιράστηκαν μαζί μας οι καλοί φίλοι Μιχάλης Γρυπάρης και Δημήτρης Ρίζος.

Ο Δημήτρης ο Ρίζος από την Κίμωλο, μόνιμος κάτοικος Μυκόνου, αναφερόμενος στη ιστορία του περάματος “Άγιοι Ανάργυροι”:
«Ήρθε στη Μύκονο από τον Μάδουπα με το μοναδικό προνόμιο να κουβαλάει εκρηκτικά από το Κερατσίνι.
Το 1988, περίπου, αγοράστηκε από τον Βράκα που το χρησιμοποίησε τοπικά μέχρι το 1999-2000. Τα τελευταία χρόνια το καπετάνευε η κόρη του, η Κατερίνα.
Στη συνέχεια το αγόρασε ξανά ο γιος (ο εγγονός όπως καταλάβαμε από τα παραπάνω) του αρχικού ιδιοκτήτη και το μετασκεύασε σε τουριστικό. Έκτοτε βρίσκεται στη μαρίνα του λιμανιού του Περάματος . Το καΐκι είχε κατασκευαστεί στη Σκόπελο, κατά πάσα πιθανότητα από ναυπηγό με το παρατσούκλι “Μπουνταλάς” ο οποίος έχει ναυπηγήσει ίσως τα ωραιότερα περάματα του Αιγαίου …».

Ο Μιχάλης ο Γρυπάρης από τη Μύκονο συμπληρώνει:
«Το καΐκι «Άγιοι Ανάργυροι» είναι το πέραμα του Γιώργου Νάζου-Μαδούπα-χτισμένο στην Σκόπελο. Την δεκαετία 80 μετέφερε εκρηκτικά στα λατομεία. Για κάποια φεγγάρια έκανε χρέη «βοϊδάδικου» (για τη μεταφορά των ζώων) στις Μεγάλες Δήλες, τη Ρήνεια.

Την ημέρα που βούλιαξε το «Ηράκλειον» (τον Δεκέμβριο του 1966) το «Άγιοι Ανάργυροι» ταξίδευε από Πειραιά για Μύκονο. Τότε δεν είχε γέφυρα και ο καπτα-Γιώργης καθόταν στην πρύμη αγκαλιά με το δυάκι και η θάλασσα να βγάζει….φίδια !! (Αφήγηση του συχωρεμένου Γιώργη Μαδούπα στον Μιχάλη Γρυπάρη).

Ας δούμε και το βίντεο από την σημερινή άφιξη:

 

Και δύο ακόμη φωτογραφίες:

 

Διαφήμιση

Top επιλογές της εβδομάδας

Στην Σίφνο με το πολυτελές σκάφος του ο Μάικλ Τζόρνταν.Βίντεο

Στην Σίφνο σήμερα με το πολυτελές σκάφος του το «M’Brace» που θεωρείται ένα από τα πιο πολυτελή superyachts που πλέουν στα νερά της Μεσογείου.Η αξία του εκτιμάται σήμερα στα €100.000.000, ενώ το κόστος κατασκευής του ξεπέρασε τα €90.000.000. Το ...

Σίφνος: Με πτώση οι αφίξεις Απριλίου Μάϊου 2026

Με πτώση οι αφίξεις στην Σίφνο για Απρίλιο σε σχέση με το 2025 και Μάιο σε σχέση με το 2024 2025, δείτε αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:ΑΦΙΞΕΙΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ 2026Λήψη

Κάλεσμα στο πανηγύρι της Αγίας Καλλιόπης στις Καμάρες Σίφνου

Στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας Καμαρών Σίφνου με την υπέροχη θέα θα τελεσθεί την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 το πρωί το πανηγύρι της Αγίας Καλλιόπης!Βοήθεια όλου του κόσμου και υγεία!Φωτογραφία αρχείου μας.

Ακτοπλοΐα: 4 Ιουνίου, 1 συμβατικό πλοίο κι ο Δήμος μας ενημέρωνει με “ΘΑ»Δελτίο τύπου Δημ.παράταξης Η ΣΙΦΝΟΣ ΜΑΣ

Ακτοπλοΐα: 4 Ιουνίου, 1 συμβατικό πλοίο κι ο Δήμος μας ενημέρωνει με "ΘΑ»⛴️ Μετά από μια σειρά τραγικών χειρισμών, που οδήγησαν στην απώλεια της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σίφνου με τον Πειραιά και την Κρήτη, η δημοτική αρχή, συνεχίζει...

«To κόσμημα των Κυκλάδων που τα έχει όλα»: Διεθνές αφιέρωμα αποθεώνει τη Σίφνο, «τιρκουάζ νερά και τοπικές γεύσεις»

Η Σίφνος ξεχωρίζει σε εκτενές αφιέρωμα του ταξιδιωτικού και lifestyle μέσου EnVols της αεροπορικής εταιρείας Air France, το οποίο απευθύνεται σε εκατομμύρια αναγνώστες που αναζητούν ποιοτικούς προορισμούς, αυθεντικές εμπειρίες και προτάσεις διακοπών...
18,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,217ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,697ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
14,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες