Στην δημοσίευση μας με τίτλο

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΙΔΕΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ;

το Σάββατο 22/5 είχαμε πεί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φίδες,ξεραίνονται σιγά σιγά και το φαινόμενο εξαπλώνεται.Είχαμε παρουσιάσει αρκετές φωτογραφίες και βίντεο από τον δρόμο από Καμάρες προς Άγιο Συμεών και είχαμε δημοσιεύσει άρθρο του κου Γιώργου Παπαπαύλου.

Δείτε εδώ:

(https://kaipoutheos.gr/2021/05/%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%85%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%cf%86%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%bf.html)

Στην Νάξο υπάρχει και εκεί πρόβλημα στους κέδρους του νησιού αλλά όπως διαβάζουμε στο naxospress.gr/ υπάρχει ενεργοποίηση για την αντιμετώπιση της προσβολής.

Ίσως κάτι πρέπει να γίνει και στην Σίφνο γιατί το φαινόμενο εξαπλώνεται και ίσως πιάσει όλο το νησί.

Ακολουθεί η δημοσίευση του naxospress:

Οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρων είναι ένας σπάνιος και ιδιαίτερης σημασίας οικότοπος, που συναντάται σε δεκαεπτά (17) περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι το κεδροδάσος της Αγίας Άννας και του Αλυκού.

Πρόσφατα, διαπιστώθηκε η ξήρανση των κέδρων εξαιτίας της προσβολής τους από το ξυλοφάγο έντομο Semanotusrussicus. Οι πρώτες ενδείξεις της προσβολής έγιναν αντιληπτές τον Σεπτέμβριο του 2020.  Άμεσα προσκλήθηκαν από τον Δήμο επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το ΕΘΙΑΓΕ, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων έδειξαν ότι η ξήρανση των κέδρων οφείλεται στο ξυλοφάγο έντομο Semanotusrussicus, το οποίο προσβάλλει εξασθενημένα και ταλαιπωρημένα και από την ανθρώπινη δραστηριότητα δέντρα της Άρκευθουοξύκεδρου (juniperusoxycedra). Μοναδικός και ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η κοπή, η απομάκρυνση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων.

“… Από την εργαστηριακή εξέταση των δειγμάτων, τόσο του ΙΜΔΟ όσο και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προέκυψε ότι η προσβολή των κέδρων Juniperus macrocarpa δεν οφείλεται σε μύκητα, αλλά στο έντομο Semanotus russicus (Coleoptera, Cerambycidae). Το ξυλοφάγο αυτό είδος εντόμου, προσβάλει κωνοφόρα (με εξειδίκευση τα γένη Juniperus και Cedrus) και αποτελεί μέρος της εντομοπανίδας της Ελλάδας καθώς έχει αναφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας… ” 

Ο σπάνιας σημασίας αυτός οικότοπος και ο κίνδυνος ολικής καταστροφής των υπεραιωνόβιων δέντρων από το έντομο κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσεων από τον Δήμο μας με σκοπό την προστασία και διατήρησή του.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, συντάχθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη και επιχορηγήθηκε η εκτέλεση των εργασιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι εργασίες κοπής, απομάκρυνσης και καύσης των προσβεβλημένων τμημάτων των  κέδρων ανατέθηκαν στην Green Fox και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα, ενώ την επίβλεψη των εργασιών έχει αναλάβει το Δασονομείο Νάξου.

Advertisements