Από το φετινό πανηγύρι της Πολιούχου της Σίφνου Παναγίας Χρυσοπηγής.
Του Γιώργου Νίκου Θεοδώρου.
Το διήμερο Τετάρτη|9 και Πέμπτη|10 Ιουνίου 2021 συμμετείχαμε στον Πανσιφνέικο εορτασμό της Πολιούχου μας, Θαυματόβρυτης Χρυσοπηγής. Την εικόνα μετέφερε στον πετροκάραβο βράχο το αλιευτικό «Φανερωμένη» του Φαριανού καπετάνιου Γιώργου Π. Κακάκη. Υπενθυμίζομε ότι η Πάνσεπτη εικόνα είναι δισυπόστατη:Στο πάνω μέρος είναι η Ανάληψη του Κυρίου και στο κάτω η Ζωοοδόχος Πηγή. Το φετινό πανηγύρι δεν έγινε όπως τό γνωρίζομε, λόγω των μέτρων για την πανδημία.
Πανηγυράδες ήταν η οικογένεια του Αντώνη Γ. Βενιού, από τα Εξάμπελα, που τίμησαν με ιεροπρέπεια τη Χρυσοπηγή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στις εκκλησιαστικές ακολουθίες πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Σύρου-Σίφνου, κ. Δωρόθεος Β΄, συνοδευόμενος από τον Ιερό Κλήρο του νησιού μας. Μικρή υπήρξε η συμμετοχή των Σιφνιών προσκυνητών εκτός Σίφνου, λόγω των γνωστών περιορισμών.
Σε όλους τους ιερωμένους, στα στελέχη του Λιμεναρχείου Σίφνου και στους προσκαλεσμένους, προσφέρθηκε κέρασμα από τη Δήμαρχο, κυρία Μαρία Εμμ. Ναδάλη και το Δημοτικό Συμβούλιο, στο εστιατόριο «Γιάντα» του Άη-Λούκα, με πλούσια περιποίηση. Προηγήθηκαν ευγενικές προσφωνήσεις, άξιες της Σιφνέικης φιλοξενίας και ανωτερότητας. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων, κ. Αντώνης Γ. Ζαμπέλης, ως συνδιοργανωτής του πανηγυριού από το έτος 1964, οπότε καθιερώθηκε η Παναγιά μας η Χρυσοπηγή ως Πολιούχος της Σίφνου, με ενέργειες του τότε Προέδρου, αείμνηστου Ανδρέα Σπίθα. Σχετικό διάταγμα, με αρ. 316, υπογράφηκε στις 4.6.1964.
Για την Ιστορία, αναφέρομε τα Θαύματα της Χρυσοπηγής στη Σίφνο και τα Σωτήριά Της υπέρ του Σιφνέικου κόσμου : α]Η σωτηρία από πανώλη [πανούκλα] το 1676 και το 1811.β]Η σωτηρία από την πληγή της ακρίδας την τριετία 1925 – 1927, ως άλλη πληγή του Φαραώ. γ]Ευάριθμα καταγεγραμμένα θαύματα από το 1635 μέχρι τις μέρες μας.
Επόμενοι πανηγυράδες είναι οι οικογένειες των συμπατριωτών μας, Νικηφόρη Βερνίκου και Κώστα Βερνίκου-Ελένης Μαραγκού [Κάτω Πετάλι] και Ανδρέα Ευθυμίου-Μαριώρας Γεωργούλη [ Πάνω Πετάλι]. Η Χρυσοπηγή νάναι βοήθειά τους, να χαρίζει πλούσια την ευλογία Της στους ίδιους και στα παιδιά τους, και να τούς αξιώνει να την πανηγυρίζουν με όλο το σεβασμό και την αφοσίωση, που τούς διακρίνει.
Προσωπικά, οφείλω να συγχαρώ τους νέους πανηγυράδες για την επιμονή τους στην πιστή τήρηση των Σιφνέικων πατροπαράδοτων και του Σιφνέικου εθίμου της παραμονής της Αγίας εικόνας στον ενοριακό ναό του πανηγυρά, έθιμο -3- αιώνων, που κινδυνεύει να διασαλευτεί και να ακυρωθεί από αλλότριες προς τη Σίφνο παρεμβάσεις και ανερμήνευτες πρωτοβουλίες άνομων σκοπιμοτήτων, που μάς κάνουν να χάνομε τη νησιώτικη μοναδικότητά μας και απεμπολούν τη γνησιότητα του Σιφνέικου ήθους μας. Η Χρυσοπηγή άς μάς φωτίζει να επιλέγομε πάντα το σωστό δρόμο, το Σιφνέικο δρόμο !!!.-
Γιώργος Νίκου Θεοδώρου.
Μαρμάρα Πουλάτης, Παρασκευή|11 Ιουνίου 2021.