Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον εμβολιασμό στους εφήβους στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Συγκεκριμένα, ανοίγει την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα χρειάζεται η συγκατάθεση του κηδεμόνα, προκειμένου ένας έφηβος να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το πράσινο φως και ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια mRNA.

Σημειώνεται, ότι τα διαθέσιμα εμβόλια mRNA στην Ελλάδα, είναι των εταιριών Pfizer και Moderna, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνει μόνο με το πρώτο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την συγκατάθεση του κηδεμόνα στον εμβολιασμό, ενώ θα ανακοινωθούν και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι έφηβοι, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού.

Χαρακτηριστικά, η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ανέλυσε το σκεπτικό της Επιτροπής και είπε ότι στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας – και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Έτσι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει θετική γνώμη για τον εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, διευκρίνισε ότι το καλοκαίρι επισκιάζεται από την μετάλλαξη Δέλτα, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων.

«Ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι ήπια ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε, ενώ σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη, τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό.

Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν.

Γιατί θα χορηγείται μόνο το εμβόλιο της Pfizer

Η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και εξήγησε γιατί η Επιτροπή προτίμησε μόνο το εμβόλιο της Pfizer.

«Αυτό που μας ενοχλούσε στην αρχή είναι ότι η έγκριση της Pfizer/BioΝΤech στα παιδιά 12 -17 βασίστηκε σε μια μελέτη σε μόλις 2.500 παιδιά από τα οποία τα μισά είχαν πάρει το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα άλλα μισά είχαν πάρει ένα άλλο εμβόλιο, συνεπώς δεν είχαμε πολλά δεδομένα για την ασφάλεια. Σήμερα, όμως, έχουμε αρκετούς μήνες που το εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στους εφήβους σε Αμερική και Καναδά. Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα δεδομένα. Με βάσει τα δεδομένα ασφάλειας από τις άλλες χώρες θα εισηγηθούμε και εμείς, προσεχτικά και με ένα σαφές σκεπτικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Aν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά, η πανδημία θα επιστρέψει»

Θέση υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών παίρνει ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Θεοκλής Ζαούτης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο κ.Ζαούτης τόνισε ότι υπάρχουν 2.000.000 παιδιά στην Ελλάδα και αν δεν εμβολιαστούν θα υπάρξει τρύπα στο τοίχος ανοσίας και η πανδημία θα επιστρέψει.

«Στην Αμερική, όπου το πράσινο φως έχει ανάψει για χρήση εμβολίων στα παιδιά, η σύσταση είναι όλοι οι έφηβοι 12-17 να εμβολιαστούν και στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, δηλαδή να προστατέψουν παππούδες και γιαγιάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και επειδή νοσούν λίγο περισσότερο με τα μικρότερα παιδιά, γιατί όσο μεγαλώνουν μοιάζουν περισσότερο με τους ενήλικες. Για τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 12 ετών αναμένονται τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες, το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο. Περιμένουμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις, αν θα είναι οριζόντια η σύσταση ή σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και εφήβων», είπε ο κ. Ζαούτης.

Ακόμη, ο κ.Ζαούτης ανέλυσε τα δεδομένα για την μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας μεταδίδεται μέχρι και 60% πιο εύκολα αλλά όπως είπε τα εμβόλια με τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν να παρέχουν επαρκή κάλυψη και σ’ αυτή την παραλλαγή του κορονοϊού και σε περίπτωση που ένας εμβολιασμένος νοσήσει δεν θα χρειαστεί νοσηλεία αλλά θα περάσει τη νόσο ήπια με συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα.

ieidiseis.gr

 

Advertisements