«Απόβαση» στα νησιά και εκστρατεία σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας θα πραγματοποιήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες, χιλιάδες εφοριακοί υπάλληλοι, προκειμένου να διενεργήσουν προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους στις τουριστικές και μη επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές.
Το «πράσινο φως» άναψε η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία εγκρίθηκε η δαπάνη για την υπεραπασχόληση των φοροελεγκτών απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα και αργίες, για να ελέγχουν τις επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών.
Σημειώνεται πως εκκρεμεί και άλλη απόφαση, η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία των αποσπάσεων υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. της Αττικής και της ηπειρωτικής χώρας, σε νησιά και χερσαίους τουριστικούς προορισμούς, ώστε να πλαισιώσουν τα τμήματα ελέγχου των τοπικών φορολογικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, για φέτος έχει προγραμματιστεί η διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις ΔΟΥ και τις Υπηρεσίες Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Στόχος είναι ο έλεγχος της έκδοσης αποδείξεων από τα καταστήματα όλων των κατηγοριών, ενώ η οδηγία είναι, όπως, οι εφοριακοί να εμφανίζονται ως τουρίστες, για να μην γίνονται αντιληπτοί και να αιφνιδιάζουν τους ελεγχόμενους.
Επίσης, στόχος είναι ο έλεγχος των ταμειακών μηχανών, καθώς κυκλοφορεί ακόμη στην «αγορά» το ειδικό λογισμικό, το οποίο σβήνει από τη μνήμη τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί. Δηλαδή, ενώ εμφανίζεται η επιχείρηση να εκδίδει κανονικά αποδείξεις, στο τέλος της ημέρας, το ειδικό λογισμικό διαγράφει από τη φορολογική μνήμη, όσες θέλει ο επιχειρηματίας.
Ειδικότερα, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, εγκρίθηκε το κονδύλι για την υπεραπασχόληση των εφοριακών ελεγκτών, που αφορά:
• Απογευματινή υπερωριακή εργασία και απασχόληση πέραν του πενθημέρου έως 94.490 ώρες και συνολική δαπάνη έως 539.870,50 ευρώ, για 7.454 υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, και
• Νυχτερινή υπερωριακή εργασία και εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες έως 49.520 ώρες και συνολική δαπάνη έως 361.289,50 ευρώ, για 6.274 υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, για τη χρονική περίοδο έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2021.
Οι οδηγίες για πρόστιμα ή λουκέτα
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές, ανάλογα με τις παραβάσεις που διαπιστώνουν θα επιβάλουν ποινές προστίμων ή και λουκέτων, ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων που διαπιστώνονται. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο μέτρο της αναστολής λειτουργίας του καταστήματος εφαρμόζεται όταν:
α) Διαπιστώνεται από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου τουλάχιστον για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή η μη έκδοση περισσοτέρων από 10 φορολογικών στοιχείων ή η μη έκδοση ενός ή περισσοτέρων φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ.
β) Διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς ελέγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης του προβλεπόμενου φορολογικού στοιχείου κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής.
γ) Παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων που διενεργούν τον φορολογικό έλεγχο.
δ) Διαπιστώνεται παραβίαση του μέτρου της αναστολής από τον υπόχρεο.