Η βρετανική αγορά ήταν τελικά ο ρυθμιστής, καθώς όσοι προορισμοί βασίζονται σε Βρετανούς έχουν μείνει πίσω.

Μύκονος, Σαντορίνη και Νάξος «επιστρέφουν» στο 2019 και τις επιτυχημένες σεζόν. Τα νησιά έχουν καταγράψει υψηλές πληρότητες μέχρι σήμερα με πολλούς Γάλλους και Ιταλούς αλλά ακόμα και επιπλέον Ρώσους τουρίστες.

 

 

Η επιβατική κίνηση από αέρος και στα τρία αυτά νησιά το διάστημα από τη 14η Μαΐου, ημέρα επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, μέχρι και τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με την περσινή σεζόν. Μόνο τον Ιούλιο, τόσο η Μύκονος όσο και η Σαντορίνη κατάφεραν πάντως να ανακτήσουν ακόμα και πάνω από το 80% της κίνησης του Ιουλίου του 2019.

Τουρισμός 2021: Κρήτη, Ρόδος, Κως , Μυτιλήνη, Κέρκυρα – Επιδόσεις
Αν και οι Μάιος και Ιούνιος να κινήθηκαν χαμηλά για τη Ρόδο και την Κρήτη, ο Ιούλιος έδειξε δυναμική , με τα δύο νησιά να καλύπτουν σημαντικό μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, καταγράφοντας πληρότητες ακόμη και άνω του 70%, και να προσδοκούν σε περαιτέρω αποκατάσταση των μεγεθών τους τον Αύγουστο. Σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώνεται επίσης η τουριστική κίνηση στην Κω, στη Μυτιλήνη και στην Κέρκυρα, τρεις προορισμούς που τον Ιούλιο ανέβηκαν, αποκαθιστώντας περίπου το 60% του αριθμού των τουριστών που επέλεξαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς στα συγκεκριμένα νησιά τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Υψηλή ζήτηση καταγράφεται για τα συγκεκριμένα νησιά τον Αύγουστο, ενώ αξιοσημείωτο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να δώσει το σήμα ακόμη και για επίτευξη του 50% του 2019.

Έκπληξη η Κάρπαθος – Κριτήριο τα υγειονομικά στοιχεία
Ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι καταγράφει ένα ακόμη νησί των Δωδεκανήσων, η Κάρπαθος, η οποία έχει ήδη καταφέρει να διπλασιάσει τον αριθμό των τουριστών που την επισκέφθηκαν πέρυσι και να μπαίνει ξανά στον διεθνή ταξιδιωτικό χάρτη, καθώς ως φαίνεται οι ταξιδιώτες πριν αποφασίσουν, κοιτούσαν ποιοι προορισμοί είναι στο πράσινο, το πορτοκαλί ή το κόκκινο των σχετικών υγειονομικών χαρτών για να επιλέξουν τελικά προορισμό.

Πρόβλημα για τα νησιά του Ιονίου και τις Σποράδες
Η βρετανική αγορά, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει τη δύναμή της, έχοντας κρατήσει μέχρι στιγμής πίσω στην πορεία προς την ανάκαμψη την Κεφαλονιά, τη Σκιάθο και τη Ζάκυνθο και άλλες περιοχές . Χαμηλές επιδόσεις καταγράφει η Κεφαλονιά, η οποία μέχρι στιγμής βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 40%-50% των μεγεθών του 2019, ενώ σημαντικές απώλειες μετρά και η Σκιάθος, η οποία στηρίζει τις ελπίδες της για ανάκτηση του χαμένου εδάφους στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία.

 

Η Ζάκυνθος από την άλλη, αν και τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της σταδιακής επαναφοράς, τον Ιούλιο επέδειξε αντοχές, καταφέρνοντας να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό, έως και 50%, των αεροπορικών αφίξεων του 2019. Οι επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν και την τελική εικόνα.

Πηγή: www.flash.gr

Advertisements