Τα αυτόνομα Νησιά Φερόε της Δανίας παραμένουν το τελευταίο έδαφος στην Ευρώπη στο οποίο επιτρέπεται το κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών

Εκατοντάδες δελφίνια δολοφονήθηκαν στα Νησιά Φερόε στο πλαίσιο ενός τρομερού εθίμου που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται κατά καιρούς, εξακολουθεί να τηρείται πιστά κάθε χρόνο.

Σκότωσαν εν ψυχρώ τα θηλαστικά

Το παραδοσιακό κυνήγι, με την ονομασία «grindadráp», πραγματοποίησαν φαλαινοθήρες που σκότωσαν εν ψυχρώ τα άτυχα πλάσματα. Κατά το έθιμο, τα δελφίνια παρασύρουν μηχανοκίνητα σκάφη προς την ακτή, όπου οι φαλαινοθήρες τα σφάζουν με καλαμάκια, λεπίδες ή ακόμα και ηλεκτρικά εργαλεία.

Σημειώνεται ότι τα αυτόνομα Νησιά Φερόε της Δανίας παραμένουν το τελευταίο έδαφος στην Ευρώπη στο οποίο επιτρέπεται το κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως συνολικά 1.428 δελφίνια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού κυνηγιού. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποτυπώνουν με ακρίβεια το ειδεχθές σκηνικό και προκαλούν σοκ. Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη και οι ακτές γέμισαν με τις σορούς των πλασμάτων.

Αντιδρούν ακτιβιστικές οργανώσεις

Σύμφωνα με το RT, στο βάναυσο έθιμο αντιδρούν δεκάδες ακτιβιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, ζητώντας να απαγορευτούν παγκοσμίως οι βάναυσες πρακτικές φαλαινοθηρίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ομάδας Blue Planet Society, η οποία ζήτησε από την ΕΕ και τις αρχές της Δανίας να υποχρεώσουν την αυτόνομη περιοχή να σταματήσει τη σκληρή πρακτική της.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ομάδας, το φετινό κυνήγι μπορεί να είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Τα υπάρχοντα αρχεία του grindadráp χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, ενώ το ίδιο το κυνήγι είχε ξεκινήσει αρκετούς αιώνες νωρίτερα.

Ενώ τα θαλάσσια θηλαστικά υποτίθεται ότι τα κυνηγούν για τροφή, τα Νησιά Φερόε, όπου κατοικούν μόνο 53.000 άνθρωποι, είναι απίθανο να απορροφήσουν έστω και ένα κλάσμα αυτής της τεράστιας ποσότητας των δολοφονημένων δελφινιών, εκτιμά η Blue Planet Society.

Πηγή: www.ethnos.gr

Advertisements