Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο αναβολών λόγω πανδημίας, ξεκίνησε φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας σχολείων Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Τ.Λ. Σίφνου «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ».
Το πρόγραμμα έχει τίτλο «iGo Eco – Race and care about the earth” και συμμετέχουν σε αυτό, εκτός του ελληνικού, σχολεία από την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.
Η πρώτη συνάντηση έγινε στη Σίφνο, από τις 17 έως και τις 22 Οκτωβρίου και είχε θέμα «Save water, save life». Για μια ολόκληρη εβδομάδα 40 περίπου μαθητές από διαφορετικά ευρωπαϊκά σχολεία συνεργάστηκαν άψογα και διαπραγματεύτηκαν θέματα όπως «η παγκόσμια κρίση στο νερό», «υπερκατανάλωση και εξοικονόμηση νερού», η «έλλειψη νερού στις Κυκλάδες», «οι παραδοσιακοί τρόποι αρχιτεκτονικής για την εξοικονόμηση νερού στη Σίφνο», «η μόλυνση του νερού» κ. ά. Οι μαθητές εντόπισαν προβλήματα και πρότειναν λύσεις με πολλή δημιουργικότητα και φαντασία, σχεδίασαν και παρήγαγαν ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την υπερκατανάλωση ή την εξοικονόμηση νερού, δημιούργησαν ερωτηματολόγια και έκαναν έρευνα στις τοπικές κοινότητες από τις οποίες προέρχεται κάθε σχολείο σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης νερού κ.ά.
Παράλληλα και με βάση το πρόγραμμα που είχε καταρτίσει το ελληνικό σχολείο, επισκέφθηκαν σχεδόν όλα τα χωριά του νησιού μας, έκαναν μαθήματα αγγειοπλαστικής και μελισσοκομίας στο Βαθύ, εξερεύνησαν το Κάστρο σε ένα παιχνίδι θησαυρού, ξεναγήθηκαν στην ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα και περπάτησαν τη διαδρομή Άγιος Ανδρέας –Ταξιάρχης της Σκάφης – Καταβατή και βέβαια επισκέφθηκαν την Παναγιά του Βουνού και την Παναγιά την Χρυσοπηγή. Τέλος πήραν μια μικρή γεύση από την παράδοση του τόπου σε ένα δείπνο με ρεβυθάδα και μαστέλο που το ελληνικό σχολείο παρέθεσε στην τράπεζα του Σταυρού στο Φάρο.
Οι ξένοι επισκέπτες μας αναχώρησαν την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου με πολύ καλές εντυπώσεις από τη φιλοξενία των Σιφνίων και όλοι μαζί δώσαμε ραντεβού στην επόμενη συνάντηση του προγράμματος που προγραμματίστηκε για το Φεβρουάριο του 2022 στη Σιένα της Ιταλίας (Θεού θέλοντος και covid επιτρέποντος)
Το σχολείο μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια:
- Όλους τους γονείς των ελλήνων μαθητών που κάθε μεσημέρι φιλοξενούσαν στο σπίτι τους ξένους μαθητές, προσφέροντας τη ζεστασιά και τη φιλοξενία της ελληνικής οικογένειας.
- το Δήμο Σίφνου και τη Δήμαρχο κ. Μαρία Ναδάλη για την αμέριστη ηθική και υλική υποστήριξη των εργασιών της συνάντησης
- Το Ίδρυμα «Στυλιανού και Αικατερίνης Πρόκου» για τη διάθεση της αίθουσας όπου έγιναν όλες οι παιδαγωγικές συνεδρίες και παρουσιάσεις του προγράμματος.
- Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου για τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων και των μουσικών του στη διεθνή βραδιά παραδοσιακών χορών και μουσικής.
- Τη ΔΗ.ΚΕ.Σ για τη δωρεάν διάθεση λεωφορείων για τις μετακινήσεις των επισκεπτών μας και τη διάθεση ενημερωτικού υλικού και εξοπλισμού.
- Το γιατρό κ. Σπύρο Ρουπακιώτη και όλο το προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Σίφνου για την άμεση επέμβασή τους και την παροχή ιατρικής φροντίδας και συμβουλών, όπου και όποτε χρειάστηκε.
- Την περιβαλλοντολόγο κ. Κατερίνα Κανακάρη για τη συμμετοχή και την παρουσίασή της στη συνάντηση.
- Τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Μαρία Τζιροζίδου, Ασημίνα Θεοδώρου, Ελευθερία Φασόλη, Δήμητρα Ψαρρού, Σέβη Πεφάνη, Αργύρη Γκούμα που ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν με επιτυχία σημαντικά τμήματα της όλης διοργάνωσης.
- Τους αγγειοπλάστες Αντώνη και Γιάννη Ατσόνιο στο Βαθύ για τη φιλοξενία τους και τα μαθήματα αγγειοπλαστικής προς τους ξένους.
- Τον αγγειοπλάστη Αντώνη Καλογήρου στις Καμάρες για τα κεραμικά δώρα που έκανε σε όλους τους επισκέπτες.
- Τον Πατέρα Ιωαννίκιο και τους κ. Μανώλη Διαρεμέ και την μικρή Μαργαρίτα Διαρεμέ για τη φιλοξενία τους στο Σταυρό του Φάρου.
- Το εστιατόριο «το Στέκι» για τη διάθεση εξοπλισμού, απαραίτητου στις εργασίες της συνάντησης.
- Όλους τους επαγγελματίες του τόπου μας που, άλλος πολύ και άλλος λίγο, όπου και όπως χρειάστηκε, βοήθησαν με τις καλές τους υπηρεσίες να αναδειχθεί ακόμα μια φορά η παραδοσιακή Σιφνέική φιλοξενία.
Ο Διευθυντής
Μπελιός Νικόλαος