Ενώ ο κόσμος ζητά επιτακτικά πλέον δωρεάν PCR test, η Μίνα Γκάγκα υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται, ενώ ο Θάνος Πλεύρης ότι το αίτημα αυτό εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Δείτε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Όλο και δυναμώνουν οι φωνές για δωρεάν πρόσβαση για όλους σε PCR test μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Ομικρον. Ο κόσμος είναι φοβισμένος μετά τα νέα ρεκόρ των κρουσμάτων και ψάχνει τρόπους για έγκαιρη διάγνωση.

Κάποιοι μπορούν να διαθέσουν τα 60 ευρώ για τη διενέργεια ενός PCR test σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο, η πλειοψηφία του κόσμου, όμως, δεν μπορεί να διαθέσει εύκολα αυτό το ποσό, ειδικά μετά τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και βασικά αγαθά στο σούπερ μάρκετ.

Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι τεράστιες ουρές που δημιουργεί ο κόσμος τις τελευταίες μέρες στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, όπου γίνονται δωρεάν rapid test, προκειμένου να γλιτώσει τα 8 ή τα 10 ευρώ που κοστίζει ένα αντίστοιχο test στα φαρμακεία.

Το hashtag #Δωρεαν_pcr_test είναι πρώτο από χθες στο twitter με 13 χιλιάδες tweets, με τους χρήστες ν’ απαιτούν δωρεάν πρόσβαση, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Μίνα Γκάγκα, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το ζήτημα είπε ότι «δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε σπίτι και να μην πάμε για PCR. Είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι» και στη συνέχεια κάλεσε τις οικογένειες να αποφύγουν τα αξιόπιστα μοριακά τεστ: «Δεν χρειάζεται συχνά PCR τεστ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες. Κάνουμε rapid που είναι φθηνό (!). Αν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε. Αν έχουμε πολύ έντονα συμπτώματα να πάει κάποιος».

Κι αυτά ενώ το πιστοποιητικό νόσησης πλέον εκδίδεται μόνο με PCR.

Ο Θάνος Πλεύρης, δε, σχολιάζοντας τις φωνές για δωρεάν PCR test είπε ότι όσοι φωνάζουν «είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες

Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, τι ακριβώς γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Υπάρχει δωρεάν πρόσβαση σε PCR test κι αν ναι, για ποιους;

Δείτε αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

Ιταλία: Με συνταγογράφηση από οικογενειακό γιατρό το PCR test γίνεται δωρεάν, όπως δωρεάν γίνεται μετά από επαφή με κρούσμα, εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με περιφερειακή γραμμή υποστήριξης (κάτι σαν τηλ. κέντρο περιφερειακού ΕΟΔΥ). Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πραγματοποιούνται τεστ, τα οποία κοστίζουν από €20-€30 σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια.

Γαλλία: Με συνταγογράφηση PCR test για τους πλήρως εμβολιασμένους, τους ανήλικους και για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Εναλλακτικά, κόστος των PCR γύρω στα 50 ευρώ για τους επισκέπτες

Ισπανία: Δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες, αλλά από €40 (rapid test) μέχρι €100 (PCR) για επισκέπτες.

Βέλγιο: Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβληθεί σε δωρεάν τεστ PCR, κατόπιν συνταγογράφησης.

Γερμανία: Δωρεάν rapid τεστ στους Γερμανούς πολίτες και PCR τεστ κατόπιν συνταγογράφησης. 120€ έως 150€ κόστος για τουρίστες και επισκέπτες.

Σουηδία: Με συμπτωματολογία δωρεάν διενέργεια PCR τεστ σε δημόσια δομή υγείας.

Αγγλία: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιείται δωρεάν PCR test στο NHS (το βρετανικό ΕΣΥ) εφόσον εμφανιστούν κοινά συμπτώματα του κορονοϊού ή κριθεί αναγκαίο μετά από υπόδειξη κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Δεν καλύπτεται το κόστος του τεστ μόνο αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, καθώς και για ταξίδια στο εξωτερικό.

Δανία: Οι πολίτες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να κάνουν δωρεάν Rapid ή PCR test. Και αυτό ισχύει για όλους, τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους, ενώ δωρεάν τεστ κάνουν επίσης τόσο οι μετανάστες όσο και οι τουρίστες.

Ιρλανδία: Μετά από παραπομπή του οικογενειακού γιατρού δωρεάν PCR τεστ σε κάποιο κέντρο προληπτικών εξετάσεων.

Αυστρία: Rapid και PCR tests διατίθενται δωρεάν. Κάθε κάτοικος, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, μπορεί να κλείσει ραντεβού και να πάει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τους Teststrasse, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, προκειμένου να κάνει τεστ εντελώς δωρεάν.

Advertisements