Για τις τρομαχτικές και επικίνδυνες προσεγγίσεις των πλοίων στα μικρά νησιά δεν ευθύνονται τα καιρικά φαινόμενα, άλλα η έλλειψη σύγχρονων και ασφαλών λιμενικών εγκαταστάσεων, υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ.

Σημειώνει πως το περιστατικό του «Εξπρές Σκοπελίτης» στη Σχοινούσα δεν είναι μεμονωμένο και επισημαίνει ότι «δεκάδες μικρά νησιά μένουν για μέρες αποκλεισμένα και αποκομμένα ακόμα και από τα διπλανά νησιά» με ευθύνη των κυβερνήσεων γιατί έχουν αφήσει τα νησιά χωρίς τις απαραίτητες υποδομές ενώ επιτρέπουν στους εφοπλιστές να δρομολογούν στις λεγόμενες άγονες γραμμές γερασμένα πλοία.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ήταν κυριολεκτικά τρομαχτική η προσέγγιση που έκανε, σε συνθήκες κακοκαιρίας, το πλοίο “Εξπρές Σκοπελίτης” στο λιμάνι της Σχοινούσας και η αποβίβαση ενός μέρους των επιβατών, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα (26/11/2021). Από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί και θύματα.

Δυστυχώς, αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ανάλογο συμβάν συνέβη και τα ξημερώματα της Τρίτης (7/12/2021), καθώς το “Blue Star Naxos ” προσπάθησε να δέσει με θυελλώδεις ανέμους στο λιμάνι της Δονούσας.

Πολύ συχνά οι νησιώτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των πιο μικρών νησιών του Αιγαίου, καθώς και όσοι εργάζονται στα πλοία, αντιμετωπίζουν, κατά τη χειμερινή περίοδο, μεγάλη ταλαιπωρία κι επικίνδυνες καταστάσεις, προκειμένου να καταφέρουν να μετακινηθούν από και προς το νησί τους, ακόμα και για επείγουσες ανάγκες, π.χ. τις ιατρικές.

Δεκάδες μικρά νησιά μένουν για μέρες αποκλεισμένα και αποκομμένα ακόμα και από τα διπλανά νησιά, αφού τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών γραμμών σπανίζουν (είναι ένα ή δύο την βδομάδα) και τα οποία σε συνθήκες κακοκαιρίας είτε δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε -εάν πραγματοποιηθούν- οι επιβάτες και εργαζόμενοι στα πλοία θα υποστούν σκληρή δοκιμασία με μεγάλους κινδύνους.

Έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις -και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- γιατί έχουν αφήσει τα νησιά χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, χωρίς ασφαλείς και σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ επιτρέπουν στους εφοπλιστές να δρομολογούν στις λεγόμενες άγονες γραμμές γερασμένα πλοία, τα οποία έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια. Επίσης ευθύνονται για τις υπέρογκες αυξήσεις των εισιτηρίων και των ναύλων.

Αποδεικνύεται συνεχώς ότι είναι απαράδεκτη κι επικίνδυνη για τους νησιώτες η πολιτική που έχει ως κριτήριο τη διασφάλιση των κερδών και των προκλητικών προνομίων και φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν τόσο τα μικρά, όσο και τα μεγάλα νησιά, σύγχρονες ασφαλείς συχνές συγκοινωνίες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική χώρα, με φθηνό εισιτήριο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών και με γενναίες εκπτώσεις για τις ευπαθείς ομάδες, για όσους χρειάζονται να μετακινηθούν για λόγους υγείας.

Το ΚΚΕ με ευθύνη στέκεται δίπλα στους κάτοικους των μικρών νησιών που δοκιμάζονται σκληρά από μεγάλες ελλείψεις κρίσιμων και αναγκαίων υποδομών στη συγκοινωνία, από τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε αναγκαίο προσωπικό στα σχολεία, στα κέντρα υγείας, από τη μεγάλη ακρίβεια στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε βασικά προϊόντα Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί μέσα και έξω από τη βουλή την επίλυση των προβλημάτων τους».

https://atexnos.gr

Advertisements