Αντιμέτωπο με μία “τέλεια καταιγίδα” είναι το τελευταίο διάστημα το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να καταγράφονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πλοίων.
Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, οι καιρικές συνθήκες και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν επιφέρει άνευ προηγουμένου συνθήκες στις λιμενικές υποδομές.
Σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε με το Capital.gr, ο δανέζικος οίκος πληροφοριών για τη ναυτιλία και τα logistics, eeSea, μέχρι και χθες, έξω από τον Πειραιά βρίσκονταν εν αναμονή εξυπηρέτησης 12 containerships, τα περισσότερα από κάθε άλλο λιμάνι της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των ακτών της Βόρειας Αφρικής.
Η eeSea υπολογίζει τη συμφόρηση στα λιμάνια, βάσει του αριθμού των εν αναμονή πλοίων, αυτών που βρίσκονται εντός των λιμενικών υποδομών και τις δυνατότητες ελλιμενισμού του εκάστοτε λιμένα.
Με αυτό το δεδομένο, ο Πειραιάς συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα των λιμανιών σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο με τη μεγαλύτερη συμφόρηση. Ειδικότερα, στον Πειραιά, εκτός από τα 12 containerships που περιμένουν στο αγκυροβόλιο, εντός των προβλητών βρίσκονται ακόμη 11 τέτοια βαπόρια, αριθμοί που αυξάνουν το ποσοστό συμφόρησης στο λιμάνι στο 52%. Στο ισπανικό Αλχεθίρας, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 59% και στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης 57%.
Το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι φαίνεται πως αντιμετωπίζει σήμερα περισσότερα προβλήματα από τα λιμάνια του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και του Αμβούργου που είναι και τα κορυφαία, βάσει διακίνησης containers, στην Ευρώπη.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν στο Capital.gr ότι σε Ρότερνταμ και Αμβέρσα δεν μπορούν να περιμένουν πολλά πλοία, λόγω των ρηχών νερών, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται στη Νοτιοδυτική πλευρά της Αγγλίας, μέχρι να πάρουν το “οκ” και να κατευθυνθούν σε έναν από τους δύο λιμένες. Ωστόσο, και πάλι τα ποσοστά συμφόρησης στα εν λόγω λιμάνια διαμορφώνονται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Πειραιά.
Σημαντικές καθυστερήσεις
Παράλληλα, στα εν αναμονή στο αγκυροβόλιο containerships, έρχονται να προστεθούν έξι δεξαμενόπλοια και ένα επιβατηγό, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία της ναυτιλιακή πύλης MarineTraffic, τα οποία παραχώρησε στο Capital.gr. Τα ίδια στοιχεία φανερώνουν ότι από τις 16 έως και τις 20 Δεκεμβρίου αναμένονται αφίξεις 34 πλοίων στο λιμάνι.
Αυτές οι “ουρές” πλοίων οδηγούν σε καθυστερήσεις. Η MarineTraffic υπολόγισε τον μέσο χρόνο αναμονής των containerships στο αγκυροβόλιο του Πειραιά σε 1,7 ημέρες, την εβδομάδα 6-12 Δεκεμβρίου. Ο μέγιστος χρόνος αναμονής ενός containership πριν κάνει call στο λιμάνι, ήταν 8 ημέρες και 6 ώρες. Το ενθαρρυντικό είναι ότι την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου, ο αντίστοιχος μέσος χρόνος ήταν 2,6 ημέρες.
Ωστόσο, όπως εξηγεί η πύλη, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ο μέσος χρόνος αναμονής πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ήταν λιγότερος από μία ημέρα.
Πολύπλευρες επιπτώσεις
Φυσικά αυτή η κατάσταση στον Πειραιά εγείρει ανησυχίες ενόψει της εορταστικής περιόδου. “Αν το λιμάνι λειτουργήσει χωρίς απρόοπτα από εδώ και πέρα, σιγά σιγά θα βελτιωθεί η κατάσταση και δε θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς” καθησυχάζουν, μέσω του Capital.gr, πηγές με γνώση των διαδικασιών του λιμένα.
Ωστόσο, τονίζουν ότι δε θα εκλείψουν οι συνέπειες για την εγχώρια οικονομία. Αρχικά, οι εισαγωγείς, οι οποίοι έχασαν προϊόντα, καθώς κάποια πλοία αποχώρησαν ή απέφυγαν τον Πειραιά και προσέγγισαν γειτονικά λιμάνια, ενδέχεται να μεταφέρουν τη “χασούρα” στις τιμές, επηρεάζοντας τον τελικό καταναλωτή.
Την ίδια ώρα, εξαγωγείς, οι οποίοι δεν κατάφεραν λόγω των προβλημάτων να μεταφέρουν τα προϊόντα τους σε οίκους του εξωτερικού και έχασαν σχετικά συμβόλαια, θα υποχρεωθούν να λάβουν μέτρα, όπως μείωση της παραγωγής ή μη πρόσληψη εποχικών εργαζομένων, για παράδειγμα, προκαλώντας άλλου είδους επιπτώσεις στην οικονομία.
Πηγή: www.capital.gr