Δύο ζιφιοί ξεβράστηκαν ζωντανοί το πρωί της Κυριακής (20.2.2022) σε παραλίες της Κέρκυρας. Οι κάτοικοι μόλις είδαν τα δύο θηλαστικά ενημέρωσαν άμεσα το λιμενικό, αλλά και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων». Η υπόθεση θυμίζει έντονα τον ζιφιό που βγήκε στα ρηχά την παραλία του Αλίμου, προκαλώντας πανελλήνιο ενδιαφέρον, ο οποίος πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί οι κάτοικοι εντόπισαν τον ζιφιό στην παραλία του Αρίλλα στην Κέρκυρα. Οι ίδιοι με επιμονή κατάφεραν και βοήθησαν το θηλαστικό να ξαναμπεί πίσω στη θάλασσα.

Λίγο αργότερα, ένας ακόμα ζιφιός εντοπίστηκε στην παραλία του Άη Γόρδη. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο ζιφιός ήταν παγιδευμένος στην άμμο ανάμεσα στα βράχια.

Στο σημείο έφτασε το Λιμενικό Παλαιοκαστρίτσας, αλλά και μέλη του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων».

Όπως αναφέρει ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Γιάννης Γαστεράτος, στην ιστοσελίδα enimerosi.com, είναι πιθανό τα γεγονότα αυτά να συνδέονται με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιo: «Τα κήτη αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι κολυμπάνε πολύ βαθιά για να βρουν τροφή, μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα τρία χιλιόμετρα βάθος. Με τις σεισμικές έρευνες τρομάζουν και ανεβαίνουν απότομα προς την επιφάνεια της θάλασσας, παθαίνουν δηλαδή ότι και οι δύτες» .

«Στη περιοχή πνέουν άνεμοι ΝΔ έως 4 μποφόρ και υπάρχει μεγάλη κίνηση από διασωστικά πλοία (λόγω της πυρκαγιάς στο πλοίο Euroferry Olympia) και εκτέλεση γεωφυσικών ερευνών για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα» σημείωσε.

Η ανάρτηση του Αρίων στο Facebook:

«20/02/2022 Μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών (Ziphius cavirostris) στη Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πέλαγος.

Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες για την προσάραξη τουλάχιστον 2 ζιφιών (Ziphius cavirostris) σε παραλίες της ΒΔ Κέρκυρας (Αρίλλια και Αϊ Γόρδιος). Ήδη έχει ενημερωθεί η Κτηνίατρος του Δικτύου του ΑΡΙΩΝ η κ. Αναστασία Κορονάκη για να κάνει αυτοψία. Επίσης, ενημερώθηκε ο Υφυπουργός κ. Αμυράς στο ΥΠΕΝ και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών-Πέλαγος. Και τα δύο θηλαστικά είναι ζωντανά. Το ένα εξ αυτών οδηγήθηκε προς την ανοικτή θάλασσα. Στη περιοχή πνέουν άνεμοι ΝΔ έως 4 μποφόρ και υπάρχει μεγάλη κίνηση από διασωστικά πλοία (λόγω της πυρκαγιάς στο πλοίο Euroferry Olympia) και εκτέλεση γεωφυσικών ερευνών για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση του λιμεναρχείου και του ΑΡΙΩΝ για την πιθανή προσάραξη και άλλων κητωδών που εκβράζονται σε πλησιέστερες ακτές. Η συνεργασία των τοπικών φορέων είναι απαραίτητη.»

Mε πληροφορίες από enimerosi.com, facebook.com/ARION.org/ www.newsit.gr

Advertisements