Το ιδανικό σπίτι για το καλοκαίρι βρίσκεται στη Σίφνο και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο AK-A.
Μία από τις πιο γνωστές φράσεις που αποδίδονται στον σπουδαίο Αλέκο Φασιανό είναι πως «Τα νησιά ήταν πολύχρωμα. Τα έχω δει περιπλανώμενος από μικρός στο Αιγαίο. Διαβαίνοντας τα δρομάκια τους σε έλουζε η ώχρα και το γαλάζιο». Είναι μια φράση που ταιριάζει απόλυτα σε ένα μικρό σπίτι στη Σίφνο που μοιάζει να είναι κομμάτι του Αιγαίου Πελάγους.
Αυτό δεν είναι ένα πελώριο σπίτι με πισίνα, φουτουριστικό σχέδιο και υπερβολές, αλλά ένα καλαίσθητο καταφύγιο που εμπεριέχει όλα όσα πραγματικά χρειάζεται κανείς για να περάσει ιδανικά το ελληνικό καλοκαίρι.
Εμπνευστές και εκτελεστές του έργου είναι οι αρχιτέκτονες του αθηναϊκού γραφείου «ΑΚ-Α» Κατερίνα Αποστόλου και Μίννα Κολάκη που κλήθηκαν να σχεδιάσουν το σπίτι στη Σίφνο, στην περιοχή Φυργάνι. Τοποθετημένο στο σιφνέικο τοπίο και περιτριγυρισμένο από διαμορφώσεις με ξερολιθιές που αναμιγνύονται με τα εγκαταλελειμμένα πέτρινα περιγράμματα των χαρακτηριστικών αγροτικών κτισμάτων της Σίφνου -τις θεμωνιές- και τα αλώνια τους, το σπίτι αποτελεί τον απόλυτο χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης.
Η νυχτερινή όψη του σπιτιού είναι εντυπωσιακή.
Βασικό χαρακτηριστικό του σπιτιού αποτελεί το γεγονός πως είναι μερικώς χρωματισμένο – εξωτερικά και εσωτερικά – με το λουλακί χρώμα του σιφνέικου ουρανού που ξεπερνά τα όρια του σπιτιού και «ξεχύνεται» στο φυσικό τοπίο με τα αλώνια και τις ξερολιθιές. Αλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το λουλακί μονοπάτι που μοιάζει με σημαδοτημένο δρόμο προς την ομορφιά που ξεδιπλώνεται μπροστά.
Το λουλακί μονοπάτι που μοιάζει με σημαδοτημένο δρόμο.
Το φυσικό τοπίο παραμένει άθικτο με ήπια φύτευση κοντά στην κατοικία.
Σχεδιαστική πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο ήταν η σχεδίαση και οργάνωση του σπιτιού σε λίγα τετραγωνικά με τρόπο ώστε να μην του λείπει τίποτα. « Μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε σε τόσα λίγα τετραγωνικά μέτρα μία σύγχρονη “παραδοσιακή” κατοικία με τις αρχιτεκτονικές ποιότητες των κτισμάτων της Σίφνου χωρίς να γίνεται μιμητική. Και κυρίως να επαναφέρουμε το χρώμα στο κυκλαδίτικο τοπίο με μία διαφορετική ερμηνεία», αναφέρουν στο iefimerida οι επικεφαλής αρχιτέκτονες του «ΑΚ-Α», Κατερίνα Αποστόλου και Μίννα Κολάκη.
Ετσι σε μόλις μόλις 58τ.μ. κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα σπίτι συνεκτικό και περιεκτικό, που όμως προσφέρει επαφή με τη φύση του νησιού και ανεμπόδιστη θέα.
Το σπίτι με το λουλακί χρώμα στη Σίφνο
Οπως περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο, το σπίτι συνθέτουν τρεις όγκοι: οι δύο λιθόκτιστοι όγκοι των δωματίων και ο μικρός χρωματισμένος όγκος της κουζίνας που ξεπροβάλλει από την ξερολιθιά και λειτουργεί σαν άρθρωση μεταξύ των κτισμάτων και σαν πέρασμα προς τις αυλές και τα δωμάτια.
Η μικρή εξοχική κατοικία στο Φυργάνι.
Οι όγκοι έχουν τοποθετηθεί με τρόπο ώστε να αξιοποιούν τις ποιότητες του σιφνέικου τοπίου δημιουργώντας διαφορετικές εμπειρίες: τη θέα στη θάλασσα και στους δύο οικισμούς που διαμορφώνουν τις περιμετρικές κορυφογραμμές, τον ανατολικό ήλιο που λούζει την μεγάλη αυλή και τα δωμάτια, τη θέα στο ηλιοβασίλεμα από την μικρή αυλή, την πρόσβαση από την ήπια νότια πλευρά.
Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν βασικά υλικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής: τοπική πέτρα, ξύλο, σοβάς, μέταλλο και λυγαριά.
Ο εξοπλισμός των δωματίων είναι λιτός και ταυτόχρονα πλήρης. Τα κρεβάτια είναι κτιστά στο χρώμα των δαπέδων και οι μικρές ξύλινες γκαρνταρόμπες διαμορφώνουν την είσοδο προς τα ευρύχωρα λουτρά. Τα ξύλινα γραφεία είναι συνέχεια των κουφωμάτων που καδράρουν τις θέες και τα ελεύθερα έπιπλα περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.
Ο εξοπλισμός των δωματίων είναι λιτός και ταυτόχρονα πλήρης.
Τα φωτιστικά σώματα είναι λιτά και διακριτικά δημιουργώντας ποικίλα επίπεδα φωτισμού. Τα δωμάτια εκμεταλλεύονται τον φυσικό αερισμό από τα περιμετρικά ανοίγματα με μία μικρή ενίσχυση δροσιάς από ανεμιστήρες οροφής. Το μεταλλικό έπιπλο της κουζίνας με τα ξύλινα ερμάρια περιέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ στους τοίχους οι πιατοθήκες σχεδιάστηκαν με αναφορά σε αυτές των παραδοσιακών σπιτιών.
Ο όγκος της κουζίνας επεκτείνεται ανάμεσά στους πέτρινους όγκους των δωματίων δημιουργώντας μία σκεπαστή αυλή, προστατευμένη από τους δυνατούς βόρειους ανέμους.
Η κουζίνα
Ο όγκος της κουζίνας επεκτείνεται ανάμεσά στους πέτρινους όγκους των δωματίων δημιουργώντας μία σκεπαστή αυλή, προστατευμένη από τους δυνατούς βόρειους ανέμους.
Ο αρνητικός χώρος μεταξύ της ξερολιθιάς και των κτισμάτων δημιουργεί την μεγάλη εξωτερική ανατολική αυλή με άπλετη θέα στο Αιγαίο.
Η κατοικία στη Σίφνο μοιάζει να είναι μέρος του Αιγαίου Πελάγους
Η εναλλαγή των κλειστών, στεγασμένων και ανοιχτών χώρων, επίσης χαρακτηριστικό της κυκλαδίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, εξασφαλίζει άνεση σε όλες τις κλιματικές συνθήκες.
Το σπίτι ακουμπά μαλακά στο τοπίο σαν μια σύγχρονη θεμωνιά, συνεπές με την κλίμακα και την μορφολογία των αγροτικών κτισμάτων που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω του.
Παραπέμποντας στους άλλοτε έγχρωμους κυκλαδίτικους οικισμούς, τα δάπεδα των δωματίων έχουν λουλακί χρώμα του σιφνέικου ουρανού που ξεπερνά τα όρια του σπιτιού και «ξεχύνεται» στις αυλές. Η αντανακλαστική τους επιφάνεια δίνει την αίσθηση του υγρού στοιχείου σε διάλογο με την θάλασσα, και διακρίνει το ανθρωπογενές περιβάλλον από το φυσικό και αδιαμόρφωτο περιμετρικά τοπίο.
Ταυτότητα έργου:
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: AKA – APOSTOLOU COLAKIS ARCHITECTS
Φωτογραφίες: Cathy Cunliffe