«Τα πάντα ρει», η γνωστή ρήση του Ηράκλειτου. Τα πάντα συνεχώς αλλάζουν και τίποτα δεν μένει σταθερό.

Μία παλιά δημοσίευση στην εφημερίδα(μάλλον) «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» μας γυρίζει πίσω στο χρόνο.

Στα πλαίσια μίας έρευνας που πραγματοίησε η δανέζικη τηλεόραση αναζητήθηκαν οι ευτυχέστεροι άνθρωποι της Ευρώπης. Η έρευνα κατέληξε πως εκείνη την εποχή οι ευτυχέστεροι άνθρωποι κατοικούσαν στην Σίφνο.

Και αυτό βασιζόμενοι σε κριτήρια που βασίζονταν στο κλίμα, στην ατμόσφαιρα, την οικονομία και την υγεία. Και ακόμα «διότι δεν κατεκτήθη απο τους τουρίστας».

Αρκετά χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει.

Η Σίφνος κατεκτήθη από τους τουρίστας. Σιγουρα το νησί κρατάει ακόμα πολλά από τα στοιχεία της ταυτότητάς του, αλλά σίγουρα οι δημοσιογράφοι που έκαναν την παλιά έρευνα με δυσκολία θα την αναγνώριζαν. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει τίποτα δεν μένει σταθερό.

Δεν θα μπορούσε ποτέ ένα νησί σαν τη Σίφνο να μην κατακτηθεί από του τουρισμού την ανοχή. Νομοτελειακά ο τουρισμός αλλάζει τον κόσμο που ξέραμε. Τώρα αν οι άνθρωποι σήμερα ειναι ευτυχέστεροι από τους κατοίκους της Σίφνου στους οποίους αναφέρεται το άρθρο είναι δύσκολο να το πει κανείς. Είναι, μάλλον, ένα ερώτημα ρητορικό.

Στην παλιά Σίφνο ο τρόπος ζωής ήταν πολύ πιο απλός. Μέχρι τα τέλη της δεκαετΐας του ‘60 ελάχιστα είχαν αλλάξει. Η ζωή ήταν δύσκολη, το νησί παρήγαγε πολλά προϊόντα, η ζωή ήταν απλή. Ο τουρισμός έφερε πολύ χρήμα στο νησί, αλλά και πολλές αλλαγές. Ο τρόπος ζωής άλλαξε σε μεγάλο βαθμό. Τον χειμώνα που οι ρυθμοί πέφτουν η Σίφνος ξαναβρίσκει το παλιό νησί. Το καλοκαίρι όλα κινούνται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Από τη μία η νοσταλγία για τον παλιό καλό καιρό. Από την άλλη η πρόοδος, η εξέλιξη, οι νεωτερισμοί. Ένα δίπολο σύγκρουσης στην ροή του χρόνου και της ιστορίας. Η ευτυχία βρίσκεται σε απλές καθημερινες στιγμές….. Αναζητούμε την ευτυχία….. Περιμένοντας την ευτυχία……

Advertisements