Διαγνωστικές εξετάσεις και εισαγωγή στα νοσοκομεία μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό θεράποντα ιατρό προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα που θα επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί και από αυτήν την κυβέρνηση με δεδομένο ότι και άλλες κυβερνήσεις μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησαν να ανασυγκροτήσουν την Πρωτοβάθμια χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 

Πάντως, οι αλλαγές θα θεσμοθετηθούν καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Πώς θα εγγράφονται οι ασφαλισμένοι στον θεράποντα ιατρό
Με βάση τις λεπτομέρειες που έχει δημοσιοποιήσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επιλέξουν τον θεράποντα ιατρό τους, το οποίο μάλιστα θα μπορούν να αλλάζουν. Οι ειδικότητες που θα αποτελούν τον θεσμοθετημένο προσωπικό θεράποντα είναι: Γενική Ιατρική, Παθολογία και Παιδιατρική.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι χρονίως πάσχοντες να μπορούν να δηλώνουν άλλη ειδικότητα γιατρού ως προσωπικό θεράποντα.

 

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καλύπτουν όλες τις βασικές ιατρικές τους ανάγκες στον προσωπικό θεράποντα ιατρό τους, ενώ θα είναι ο ίδιος ο οποίος θα πρέπει να εγκρίνει και να εκδίδει παραπεμπτικό ώστε αν χρειασθεί να γίνει νοσηλεία σε νοσοκομείο. Διαφορετικά οι ασθενείς θα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα και θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Καμία ιατρική πράξη χωρίς έγκριση από τον προσωπικό γιατρό
Πρέπει να τονισθεί ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς να λάβουν έγκριση από τον προσωπικό θεράποντα ιατρό τους. Συγκεκριμένα, για διαγνωστικές εξετάσεις, μικροεπεμβάσεις, εισαγωγή στα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχει παραπομπή.

Πάντως, το σημαντικό είναι ότι μέχρι την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει και το gatekeeping και για να δει κανείς ειδικό γιατρό. Δηλαδή ακόμη και για να εξετασθεί από γιατρούς όπως καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, κλπ θα πρέπει να έχει παραπεμπτικό από τον προσωπικό θεράποντα ιατρό του.

 

Ένα σύστημα που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό χώρο, ενώ ήταν και ένας από τους λόγους της σύγκρουσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους γιατρούς.

Και γιατροί του δημοσίου προσωπικοί γιατροί με αμοιβή
Όμως αυτό που φέρνει ανατροπή στο δημόσιο σύστημα είναι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Και αυτό διότι προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν και γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ και μάλιστα θα πληρώνονται με ξεχωριστή αμοιβή από το μισθό τους. Προς ώρας δεν έχει αποφασισθεί ποιο θα είναι το ποσό.

Όμως θα πρέπει να προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη το ύψος της αμοιβής τους. Είναι βέβαιον πάντως με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ότι οι πληρωμές των γιατρών θα γίνονται με το σύστημα capitation δηλαδή ο γιατρός θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση πόσους ασφαλισμένους θα έχει εγγράψει στη λίστα του.

Η κατά κεφαλήν αμοιβή ανά ασθενή θα είναι ένας συνδυασμός του συνολικού ποσού που θα διατεθεί για ιατρικές επισκέψεις από τον ΕΟΠΥΥ και της ηλικίας τους ασφαλισμένου καθώς όσο πιο ηλικιωμένος θα είναι ένας ασθενής τόσο περισσότερα χρήματα θα εισπράττει ο γιατρός.

Παράλληλα θα υπάρχει όριο σε εγγραφές ασθενών στη λίστα του κάθε γιατρού, ώστε η αμοιβή του η συνολική να μην υπερβαίνει τα 2000 ευρώ το μήνα.

www.ethnos.gr

Advertisements