«Θα υπάρχουν προϊόντα που δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε» λέει ο Π.Μόσχος

Οι συνέπειες για την Ελλάδα, που πλέον καλώς η κακώς είναι εχθρική χώρα προς της Ρωσία, θα είναι δραματικές. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, μίλησε για τις αυξημένες τιμές στην λαϊκή αγορά και τους καταναλωτές που συγκρίνουν τις τιμές για να πάρουν οικονομικότερα αγαθά για το σπίτι.

«Το εισόδημα των καταναλωτών έχει ελαχιστοποιηθεί. Παρόλο που έχει κόσμο στις λαϊκές αγορές ο τζίρος έχει πέσει. Πρέπει η μείωση του τζίρου να έχει φτάσει το 20% – 30%».

Για τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει ο τομέας των φρούτων και λαχανικών από την παύση των εξαγωγών στην Ουκρανία, ο κ. Μόσχος, ανέφερε πως «δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γιατί έχουμε ισοζύγιο σε αυτά που εξάγουμε και εισάγουμε. Ωστόσο, πιστεύω πως σε 2 – 3 μήνες θα έχουμε πρόβλημα στο σιτάρι»

Οι λογαριασμοί ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι «οι καλλιέργειες δεν μπορεί να είναι ίδιες από τον Μάρτιο και μετά, λόγω κόστους. Ο τριπλασιασμός στις τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Οι τιμές θα ανεβαίνουν συνεχώς», είπε ο κ. Μόσχος.

Για τις ανατιμήσεις των προϊόντων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, σχολίασε: «Θα υπάρχουν προϊόντα που θα είναι πολύ ακριβά και δεν θα μπορούν να αγοραστούν γιατί όπως σας είπα και νωρίτερα το εισόδημα των καταναλωτών θα έχει ελαχιστοποιηθεί. Όταν οι τιμές θα είναι στα ύψη πολλά προϊόντα θα μένουν απούλητα στους πάγκους. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει ψωμί για να αγοράσουμε, αλλά ποιος μπορεί καθημερινά να το πληρώνει 3 και 4 ευρώ το κιλό;»

Ήδη έχει αυξηθεί η τιμή του ψωμιού
Σύμφωνα με τον Μούσιο Μιχάλη πρόεδρο της ομοσπονδίας αρτοποιών Ελλάδος, το ράλι τιμών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην τιμή του μαλακού αλευριού, το οποίο είναι το κύριο συστατικό για την παρασκευή ψωμιού και αρτοπαρασκευματων είναι ανεξέλεγκτο.

Ενδεικτικά την Τετάρτη παρουσίασε αύξηση 40% ενώ την Πέμπτη 60%. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι για τις ανάγκες μας σαν χώρα εισάγουμε το 80% των σιτηρών εκ των οποίων 20% εισάγουμε από την Ουκρανία 5-10% από την Ρωσία, σύμφωνα με τον πρόεδρο τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να δούμε την τιμή του ψωμιού πάνω από ένα ευρώ.

Πηγή: www.briefingnews.gr

Advertisements