Απίστευτες εικόνες στον ουρανό της Σίφνου, στο κέντρο της Απολλωνίας, χθες 25/3/22 το απόγευμα.
Οι λευκοί πελαργοί επισκέφθηκαν το νησί για να ξαποστάσουν για λίγο. Στο μακρύ ταξίδι της μετανάστευσης τα πουλιά έχουν ανάγκη για στάσεις προκειμένου να ξεκουραστούν και να πάρουν δυνάμεις.
Οι πελαργοί είναι πολύ μεγάλα πουλιά και πλέον οι αριθμοί τους έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι κύριες αιτίες της μείωσης του πληθυσμού τους είναι οι αποξηράνσεις των ελών και τα ατυχήματα σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
Τρέφονται με βατράχια, έντομα, σαύρες, φίδια. Τα ζευγάρια των πελαργών γεννούν την άνοιξη από δύο έως πέντε μικρά, τα οποία τα φροντίζουν από κοινού το αρσενικό και το θηλυκό. Τα μικρά είναι πολύ απαιτητικά σε τροφή και οι γονείς αναγκάζονται να κάνουν πολλά δρομολόγια καθημερινά για να τους εξασφαλίσουν την αναγκαία τροφή.
Στην Ελλάδα οι πελαργοί φωλιάζουν κατά κύριο λόγο στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Δίχως τους υγροβιότοπους δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν. Οι στύλοι της ΔΕΗ αποτελούν γνώριμα σημεία όπου στήνουν τις φωλιές τους. Μερικές φορές οι ανθρωποι τους προσφέρουν τεχνητές φωλιές, τις οποίες τα πουλιά χρησιμοποιούν.
Οι πελαργοί, τα λελέκια, συνδέονται με πολλούς μύθους και θρύλους σε όλη την Ελλάδα. Παλιά οι άνθρωποι έλεγαν πως τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός. Έχει μείνει σαν μια χαρακτηριστική φράση. Φυσικά τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός. Αυτό που φέρνει ο πελαργός είναι καλοτυχία σε όσους σέβονται τη φύση και τα πλάσματά της.
Δυστυχώς, η χώρα μας ασκεί μία εξαιρετικά κακή διαχείριση στους υγροβιότοπους. Το μεγαλύτερο μέρος των υγροβιοτόπων έχει υποβαθμιστεί. Η Ελλάδα δεν σεβάστηκε ποτέ τα σημαντικά αυτά οικοσυστήματα.
Οι εφήμεροι επισκέπτες της Σίφνου φέρνουν μαζί τους την καλοτυχία και την άνοιξη. Θα φύγουν από εδώ και θα κατευθυνθούν προς την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Θα γεννήσουν τα μικρά, θα τα μεγαλώσουν και στα τέλη του Αυγούστου θα ξαναφύγουν. Ας είναι καλά και ας επιστρέψουν ξανά στη Σίφνο έστω και για λίγο.
Καλή Άνοιξη σε όλους!!!
Ακολουθεί το βίντεο:
Και φωτογραφίες: