Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για την κτηνοτροφία στις Κυκλάδες και ειδικότερα για τη γραβιέρα Νάξου.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς της Νάξου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου κ. Δημήτρη Καπούνη και τα όσα ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογραφική εκπομπή στην τηλεόραση, η γραβιέρα Νάξου τείνει να μετατραπεί σε είδος υπό εξαφάνιση στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο δε παραγωγός, όχι μόνο δεν βγάζει μεροκάματο, αλλά «μπαίνει μέσα».

Στη Νάξο, η παραγωγή γάλακτος είναι μειωμένη κατά 7 τόνους την ημέρα, το οποίο μεταφράζεται σε μείωση κατά 700 κιλά προϊόντος γραβιέρας ημερησίως. Να επισημάνουμε εδώ ότι η γραβιέρα Νάξου είναι Π.Ο.Π. προϊόν, που σημαίνει ότι μπορεί να παραχθεί μόνο με γάλα Νάξου, δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή γάλακτος από άλλη περιοχή για παραγωγή γραβιέρας.

Οι προσπάθειες μόνο της Ε.Α.Σ. Νάξου να στηρίξει τον παραγωγό, είτε δίνοντας 1.000.000 για ζωοτροφές στους παραγωγούς σε μορφή δανείου, είτε φέρνοντας αγελάδες από το εξωτερικό δεν επαρκούν. Εξαιτίας των αυξήσεων σε τροφές, λιπάσματα, ρεύμα και πετρέλαιο, οι παραγωγοί άρχισαν να μειώνουν το ζωικό προϊόν, χωρίς να αφήνουν ζώα αναπαραγωγής για αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. Το κόστος τροφής μιας αγελάδας αγγίζει τα 7 ευρώ την ημέρα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των κτηνοτρόφων να ταΐσουν τα ζώα τους, και την οδήγηση στη σφαγή 300 αγελάδων, με φόβο να υπάρξει συνέχεια.

Οι επιδοτήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες ενώ και το κόστος των μεταφορικών για τα νησιά παραμένει τεράστιο.

Η έκτακτη ενίσχυση για το κόστος των ζωοτροφών με τον συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί του κύκλου εργασιών του έτους 2021 που θεσπίστηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθ. 600/102813/2022 (ΦΕΚ 1852/Β/14-4-2022) «Χορήγηση ενίσχυσης στους Κτηνοτρόφους σε όλη την Επικράτεια σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν. 4919/2022 (Α΄71)», ακόμα και για όσους την πήραν, το συνολικό ποσό πίστωσης που αποδόθηκε εντέλει υπολείπεται σημαντικά, περίπου 20% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ, η επιδότηση για το ζωικό κεφάλαιο θα έπρεπε να δίνεται κατά κεφαλή ζώου και όχι σε ποσοστό επί του κύκλου εργασιών, όπου ενισχύονται και επιχειρηματίες με άλλες δραστηριότητες. Η ειδική ενίσχυση που πήραν οι αμιγώς κτηνοτρόφοι και παραγωγοί ήταν ελάχιστη, και δεν αντιστοιχούσε ούτε για αγορά ζωοτροφών για μια εβδομάδα!!!

Οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα και ενέργεια. Σήμερα το 60% των κατοίκων της Νάξου ζει από τον πρωτογενή τομέα και κυρίως την κτηνοτροφία. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, το οποίο πέρα από τη ζήτηση που έχει ως προϊόν στην Ελλάδα, έχει προβάλει, μέσω τουριστικών και γαστρονομικών εκθέσεων, το νησί της Νάξου σε όλο τον κόσμο

Η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάξει τόσο την κτηνοτροφία της χώρας από τον κίνδυνο της κατάρρευσης όσο και την παραγωγή των Π.Ο.Π. προϊόντων από τον κίνδυνο της εξαφάνισής τους

2022-05-13_Συρμαλένιος_Γραβιέρα Νάξου

Advertisements