Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025
6 C
Sifnos

Κι αν εξαφανιστούν οι μέλισσες;

Σε μια εποχή που ο αφανισμός τους μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ενισχύει τη μελισσοκομία στην Β. Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021

Πώς θα ήταν άραγε η ζωή μας χωρίς τους επικονιαστές, που μεταφέρουν τη γύρη από λουλούδι σε λουλούδι γονιμοποιώντας τα φυτά; Η απάντηση είναι τρομακτική. Θα εξαφανιζόταν το 80% των τροφίμων, δεν θα υπήρχαν δεκάδες φρούτα και λαχανικά, και το ανθρώπινο είδος θα είχε πρόβλημα επιβίωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν το 35% των ασπόνδυλων επικονιαστών, όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως, ενώ 100 έως 1000 φορές υψηλότερος από τον κανονικό είναι ο ρυθμός εξαφάνισης των μελισσών εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας στις 20 Μαΐου, το ζήτημα της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών και άλλων επικονιαστών (π.χ. πεταλουδών) αναδεικνύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ως μια παράμετρος που επηρεάζει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, να σημειωθεί ότι πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τους επικονιαστές. Κι από τα 100 είδη καλλιεργούμενων φυτών που παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής τα 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες, ενώ στη μέλισσα οφείλει την ύπαρξή της και το 80% της άγριας βλάστησης.

Στην περίπτωση που η τάση αφανισμού των μελισσών συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, θρεπτικά διατροφικά είδη, όπως είναι τα φρούτα (π.χ. μήλα, φράουλες), οι ξηροί καρποί και πολλά λαχανικά (π.χ ντομάτες) θα δεχθούν σοβαρό πλήγμα, θα αντικατασταθούν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό από βασικές καλλιέργειες, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και οι πατάτες και συνεπώς θα διαταραχθεί η ισορροπία στην ανθρώπινη διατροφή.

μελισσοκομος

Οι άνθρωποι δε νοιάζονται για τις μέλισσες
Οι σύγχρονες αγρο-τεχνικές που εφαρμόζει ο άνθρωπος, όπως η εφαρμογή πρακτικών εντατικής καλλιέργειας, το διαδεδομένο γεωργικό μοντέλο της μονοκαλλιέργειας (ανάπτυξη ενός μόνο είδους καλλιέργειας στο χωράφι) και η εντατική χρήση αγροχημικών ουσιών στο χωράφι, μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του εδάφους και σε μειωμένη βιοποικιλότητα, καθώς περιορίζουν την ανάπτυξη φυτών και ζώων, όπως οι μέλισσες, που αντίστοιχα με τη σειρά τους είναι ικανά να περιορίσουν την εξάπλωση παρασίτων που επηρεάζουν τις καλλιέργειες.

Ο ρόλος της μέλισσας

Η κλιματική κρίση χτυπάει την πόρτα της μελισσοκομίας

Ταυτόχρονα, οι υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες, ως απόρροια του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και οι εκτεταμένες πυρκαγιές, όπως οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια (Αύγουστος 2021), επηρεάζουν δυσμενώς την παραγωγικότητα του εδάφους και συνεπώς την αποδοτικότητα των καλλιεργειών, απομειώνουν τον πληθυσμό των μελισσών και δημιουργούν ένα θλιβερό περιβάλλον εργασίας για τους μελισσοκόμους.

Παρ’ ότι στη χώρα μας συχνά το πρόβλημα υποτιμάται, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΕ (Μάϊος 2021), η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει παρουσιάσει μείωση του αριθμού των μελισσοκόμων κατά 62% την τριετία 2020-2022, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 15.000 λιγότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους.

Ειδικά στην πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή του πευκοδάσους της Εύβοιας, η μελισσοκομική παραγωγή διαταράχθηκε σημαντικά, καθώς χάθηκαν περίπου 10.000 μελίσσια από τα οποία παραγόταν τo 40% της εγχώριας παραγωγής πευκόμελου, το οποίο με τη σειρά του ισοδυναμεί στο 60%-65% της ελληνικής παραγωγής μελιού.

Μελισσοτροφη_1

Στήριξη στους πληγέντες μελισσοκόμους της Εύβοιας
Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή, η Πολιτεία έθεσε ως προτεραιότητα την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων μελισσοκόμων, με στόχο την αποκατάσταση της μελισσοκομικής δραστηριότητας, μέσα από την εκπόνηση σχετικής μελέτης για κατασκευή τεσσάρων μελισσοκομικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις και ιδιωτικοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια αποκατάστασης του νευραλγικού τομέα της μελισσοκομίας στην περιοχή, σε μια δύσκολη συγκυρία.

Για παράδειγμα, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, ήταν η πρώτη εταιρεία που ανέλαβε δράση για την ανακούφιση των πληγέντων μελισσοκόμων, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για άμεση και ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών, προσφέροντας πλέον των 150 τόνων τροφής σε περισσότερους από 300 πληγέντες μελισσοκόμους, σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ιστιαίας «Η Κυψέλη».

Μελισσοτροφη_2

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Στάθη Αλμπάνη, «Η γενναιόδωρη προσφορά του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ ήρθε σε μια δύσκολη συγκυρία για τη Βόρεια Εύβοια και συνέβαλε σημαντικά στην επιβίωση των μελισσίων και την προστασία του περιβάλλοντος. Εννέα μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η μελισσοκομία στην περιοχή μας παρέμεινε όρθια και οι μελισσοκόμοι μας δεν τα παράτησαν, συνεχίζουν να παράγουν μέλι και να βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην τοπική και εθνική οικονομία, αλλά και το ευρύτερο οικοσύστημα».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας έρχεται να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο και να ενεργοποιήσει ανθρώπινη δράση για την ανάσχεση της απώλειας του πληθυσμού των μελισσών, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την αναγέννηση της μελισσοκομίας, καθώς όλοι μας είμαστε μέρος της λύσης, ως αναπόσπαστος κρίκος του οικοσυστήματος ζωής.

Top επιλογές της εβδομάδας

Σεισμός 5,2 και 5,1 πριν λίγο αισθητός και στη Σίφνο.Έγινε μεταξύ Σαντορίνης Αμοργού

Δύο νέες ισχυρές σεισμικές δόνήσεις πριν από λίγο. 5,2 Ρίχτερ στα 23,2χλμ νοτιοδυτικά από την Αμοργό Και 5,1 ριχτερ στα 21,8χλ νοτιοδυτικά από την Αμοργό Η δόνηση έγινε αρκετά αισθητή και στην Σίφνο

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σίφνου

Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης Βορειοανατολικά της Σίφνου σύμφωνα με το seismos.gr. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 9,1 χλμ ανατολικά της Σίφνου και το εστιακό βάθος στα 30,9 χλμ.

Πως υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κκ Άνθιμος την αποστολή με τον Προφήτη Ηλία από τη Σίφνο.Βίντεο

Τον Σεπτέμβριο του 2023 η Ροδόπη και ο Έβρος δοκιμάστηκαν από μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη.Περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα έγιναν στάχτη και στους δύο νομούς.Ήταν μία τραγωδία δίχως τέλος.Μεταξύ των αναρίθμητ...

Τροχαίο με εγκατάλειψη.Ακρωτηριάστηκε 25χρονος οδηγός μηχανής, διασωληνωμένος 18χρονος

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (03/02) στην οδό Ούλοφ Πάλμε στο Ηράκλειο, όταν οδηγός ΙΧ συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα και στη συνέχεια εγκατέλειψε το σημείο, αφήνοντας πίσω του δύο σοβαρά τραυματισμένους νέους. Το τροχαίο σημειώθη...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
419ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img