Μία μεγάλη συζήτηση φαίνεται πως ξεκινά αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά τη δραπέτευση ενός alpha male χιμπατζή από τον περιοριστικό του χώρο, το πρωί του Σαββάτου (25/6) με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και το άτυχο ζώο να θανατωθεί. Υπεραμυνόμενος της απόφασης του προσωπικού να σκοτώσει τον «Μπαζού», ο ιδρυτής του Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, υποστηρίζει πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή αφού η αναισθησία για να τον «πιάσει» χρειαζόταν διάστημα περίπου 20 λεπτών. «Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων».
Παράλληλα, σε νέες του δηλώσεις, ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ ανέφερε ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ότι οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ο ιδρυτής του πάρκου, επίσης, είπε πως γίνεται έρευνα για το πώς διέφυγε από το χώρο με τους χιμπατζήδες το άτυχο ζώο, ενώ υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό. Εκτιμάται ότι δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα επτά άλλων χιμπατζήδων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την κριτική που δέχεται το Πάρκο και οι φροντιστές του, ο ίδιος απαντά: «Η εκμετάλλευση του συμβάντος, δεν είναι για εμάς κάτι ωραίο γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».
Παράλληλα, για τις συνθήκες υπό από τις οποίες δραπέτευσε και κατόπιν θανατώθηκε ο χιμπατζής στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μίλησε ένας εκ των φροντιστών του πάρκου, ο Αντώνης Μπάλας. Ο υπεύθυνος για τα μεγάλα θηλαστικά του Πάρκου χαρακτήρισε τον χιμπατζή ως ένα επιθετικό και ενεργητικό ζώο κατά τη διάρκεια των 15 ετών που τον φρόντιζε. «Κατά τη διάρκεια του καυγά τα νεότερα μέλη διεκδίκησαν την εξουσία και ο πελώριος χιμπατζής κατάφερε να βγει από το χώρο», περιγράφει. Προσπαθήσαμε να τον περιορίσουμε αλλά δεν τα καταφέραμε να το κάνουμε, έτσι μοιραία πήραμε αυτή την απόφαση. Δεν βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό. Δεν θέλαμε να ξεφύγει η κατάσταση, να ρισκάρουμε ανθρώπινη ζωή ή κάποιο τραυματισμό, τα ζώα αυτά είναι πάρα πολύ επικίνδυνα».
Ας δούμε ένα βίντεο μας επί τη ευκαιρία που είχε ληφθεί 28 Απριλίου 2022 στο Αττικό ζωολογικό πάρκο:
Και κάποιες φωτογραφίες: