Μία όμορφη εκδήλωση έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή Παναγίας της Βρύσης.
Παρόντες ήταν εκτός από τον μητροπολίτη κκ Δωρόθεο, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βρύσης και Εφημέριοι της Σίφνου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας,, η Δήμαρχος κα Μαρία Ναδάλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κος Φιλήμονας Ζαννετίδης, η Έπαρχος Μήλου-Σίφνου κα Έλλη Χωριανοπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου κος Νίκος Χρυσίνης ,ο αντιδήμαρχος κος Γεώργιος Λουκής, ο Διοικητής του ΑΤ Μήλου, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κα Σάγια Τσαουσίδου,η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών”το σμάρι”κα Κλεονίκη Καργιού και φιλοπρόοδοι Σίφνιοι και επισκέπτες του νησιού.
Μία εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της δημιουργίας ενός μοναδικού κήπου στις Κυκλάδες σε χώρο που παραχωρείται από την Ιερά Μόνη Βρύσης. Για όσους έχουν ζήσει την παλιά Σίφνο μοιάζει πιο πολύ με μία αναβίωση του περιβάλλοντος όπως τον δημιούργησαν οι παλιοί Σιφνιοί.
Εδώ υπήρχαν οι πηγές που με το πολύτιμο νερό τους πότιζαν το χώμα και το έκαναν γόνιμο. Εδώ υπήρχαν τα καλύτερα χωράφια, οι καλύτεροι μπαξέδες. Ποιος ξεχνάει τις πορτοκαλιές, τις μανταρινιές, τις λεμονιές, τους πλούσιους μπαξέδες. Το νερό της Βρύσης έδινε ζωή και πλούτιζε τον μόχθο των ανθρώπων. Τα χωράφια που νοικιάζονταν κάθε χρονο από την Ιερά Μονή Βρύσης ήταν, ίσως, τα καλύτερα του νησιού.
Με τον καιρό οι καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν και οι πηγές στερεψαν. Η αλλοτινή Όαση της Βρύσης ξεχαστηκε από την λήθη του πανδαμάτορα χρόνου. Στα 2022 έρχεται μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, το «Κίνημα», να αναβιώσουν το αλλοτινό θαύμα και να δημιουργήσουν έναν μοναδικό κήπο.
Με τα εσπεριδοειδή, τις ελιές, τους μπαξέδες, τα αμπέλια, τους σχίνους, τις λυγαριές, τις αμυγδαλιές, τα αρωματικά φυτά, τις αμυγδαλιές. Ολα αυτα τα φυτά θα φυτευτούν τον Οκτώβριο στον χώρο που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή. Είναι μία δραση που πραγματοποιείται στα πλαίσια των δράσεων για τον περιορισμό της κλιματικης αλλαγής. Συμβολικά ο κήπος αυτός θα αποτελεί ένα κόσμημα, μία Όαση, σε ένα νησί που έχει παραδοθεί πλέον στου τουρισμού την ανοχή. Είναι μία δράση που στοχεύει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών. Είναι μία δράση που στοχεύει να παρέχει γνώση, χαρά, ηρεμία, γαλήνη στους επισκέπτες του Κήπου. Είναι μία πολύ όμορφη πρωτοβουλία.
Αλλά σίγουρα για να έχει νόημα θα πρέπει η Σίφνος, οι Κυκλάδες, η Ελλάδα να κατανοήσει βαθειά τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και τι πρέπει ο καθένας μας να κάνει για τον περιορισμό του φαινομένου. Η πρωτοβουλία αυτή είναι αξιέπαινη, αλλά για να έχει νόημα θα πρέπει ανάλογες δράσεις να δούμε σε ολόκληρο το νησί. Ο κήπος θα είναι αφιερωμένος στον Δωρόθεο τον Β´, τον Μητροπολίτη που είναι σταθερά ταγμένος στην προστασία του περιβάλλοντος.
Χρειαζόμαστε, πλέον, μία ολιστική δράση για ολη της Σίφνο και για όλες τις Κυκλάδες. Το περιβάλλον των νησιών μας έχει προ πολλού στείλει το δικό του S.O.S.
Ακολουθεί η εκδήλωση σε βίντεο:
Και κάποιες φωτογραφίες: