Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025
16.2 C
Sifnos

ΣΙΦΝΟΣ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ 2022-ΑΝΑΨΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΥΡΓΟΙ-ΒΙΝΤΕΟ

Όπως κάθε χρόνο την Κυριακή της Πεντηκοστής έτσι και φέτος η Σίφνος ανάβει τους πύργους της.

Μηνύματα μεταδίδονταν από τον ένα Πύργο στον άλλο για εκατοντάδες χρόνια, από το Βορρά μέχρι το Νότο και από τη Δύση έως την Ανατολή.
Οι Αρχαίοι Πύργοι αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατο στο νησί.
Ας αφήσουμε τον Θεμιστοκλή Λαζαρή, δευτεροετή φοιτητή του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ να μας μυήσει λίγο στη λειτουργία αυτών των Πύργων-φρυκτωριών.

«Οι φρυκτωρίες του Αιγαίου»
Οι φρυκτωρίες υπήρξαν το αρχαιότερο, και εντούτοις εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο ταχείας μετάδοσης μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Η βασική λογική ήταν απλή: απλά κτίσματα ή αργότερα αμυντικοί πύργοι, σε εξέχουσες κορυφές βουνών και λόφων λειτουργούσαν ως βάσεις επί των οποίων ανάβονταν μεγάλες πυρές, ορατές υπό προϋποθέσεις σε τεράστια απόσταση.
Η μια κορυφή έστελνε στην άλλη το μήνυμα – συχνά μια προειδοποίηση π.χ. κινδύνου πειρατικής εισβολής , έτσι ώστε η πληροφορία ταξίδευε πάνω από τα κύματα διασχίζοντας ταχύτατα ολόκληρο το Αιγαίο.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή στην αρχή του «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου της πορείας της φλόγας που μετέδωσε σε μια μόλις νύχτα την είδηση της πτώσης της Τροίας, από τις μικρασιατικές ακτές έως την αργολική ενδοχώρα των Μυκηνών.
Γνωστή είναι και η ισχυρή υπόθεση ότι τα μυκηναϊκά ιερά κορυφής, στις κορυφές απόκρημνων λόφων, όπως ακριβώς τα σημερινά νησιωτικά μας εξωκκλήσια, μπορούσαν και αυτά να λειτουργήσουν ως φρυκτωρίες, στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.
Η μορφολογία του Αιγαίου, γεμάτη πυκνούς ορεινούς όγκους και με μικρές αποστάσεις από νησί σε νησί ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή σε αυτό το σύστημα, για αυτό και εφαρμόστηκε για χιλιετίες.
Στην Κλασική Ελλάδα υπήρχε μια ολόκληρη μέθοδος μετάδοσης σύνθετων κειμενικών μηνυμάτων – φανταστείτε ως σύγκριση τη λογική του συστήματος Μορς και του τηλεγράφου. Το φως ταξίδευε πολύ ταχύτερα από ένα καράβι, ενώνοντας τις ακτές και ευνοώντας τον συντονισμό.
Αυτά ας έχουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που παρατηρούμε τα ταπεινά ερείπια των φρυκτωριών, που σωστά υπηρέτησαν την επικοινωνία του αιγαιακού κόσμου, κάποιες ακόμα και έως το τέλος της βυζαντινής περιόδου.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δούμε για πρώτη φορά το άναμμα του πύργου Πατητήρια, κοντά στο Τόσο νερό και απέναντι από Κίμωλο και Πολύαιγο, αλλά και του πύργου στη μάυρη σπηλιά, από τον Σταύρο Καλογήρου και τον Γιώργο Κόμη.

Τους ευχαριστούμε για το βίντεο και τις φωτογραφίες.

Και του χρόνου με υγεία!!!

Δείτε το βίντεο:

Και τις φωτογραφίες:

Φωτογραφία Σταύρος Καλογήρου
Φωτογραφία Σταύρος Καλογήρου
Φωτογραφία Σταύρος Καλογήρου
Φωτογραφία Σταύρος Καλογήρου
Φωτογραφία Σταύρος Καλογήρου
Φωτογραφία Σταύρος Καλογήρου

Top επιλογές της εβδομάδας

Δρομολόγια Δημοτικού Λεωφορείου Σίφνου

Λόγω άρνησης των ιδιωτών ιδιοκτητών λεωφορείων, οι οποίοι έχουν κληθεί από τις 12/2 να συνεργαστούν με το Δήμο για τον σχεδιασμό από κοινού προγραμμάτων δρομολογίων που θα εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις συγκοινωνιακές ανάγκες του νησιού, ο Δή...

Η αλήθεια για τα 5 σπίτια στα Δίστρατα. Επίσημη τοποθέτηση του Ιάσονα Τσάκωνα για την Σίφνο

Ενημέρωση από την OLIAROS και τον Ιάσονα Τσάκωνα  Στην εκδήλωση με θέμα  «Ανοιχτή Πρόσκληση: Το μέλλον της Σίφνου, ο λόγος στον Δημότη», που διοργάνωσε ο Δήμος Σίφνου στις 10 Απριλίου 2025 στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού, ο Ιάσων Τσάκ...

Επιστολή σχετικά με το αγροτικό τοπίο στον Φάρο Σίφνου.Υπογραφές

Επιστολή που λάβαμε προς δημοσίευση: Επιθυμούμε να εκφράσουμε  την αντίθεσή μας  και την έκκλησή  μας στον Δήμο Σίφνου, στο Υπουργείο Πολιτισμού, ιδιαίτερα στον τομέα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,στο Υπουργείο Περιβάλλ...

Γιάννης Γεροντής: «Η καθαριότητα και η εικόνα του νησιού μας είναι υπόθεση όλων μας»

«Η καθαριότητα και η εικόνα του νησιού μας είναι υπόθεση όλων μας» Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προσφέρουμε ένα περιβάλλον αντάξιο της ιστορίας και της ομορφιάς της Σίφνου, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες μας. Ευχαρ...

Τα “πλωτά παλάτια”των Μινωϊκών συναντήθηκαν στην Μήλο. Βίντεο

Τα πλωτά παλάτια των Μινωϊκών γραμμών KNOSSOS PALACE και FESTOS PALACE συναντήθηκαν στο λιμάνι της Μήλου.Πρώτο εφτασε το KNOSSOS από Πειραιά και μετά από λίγο το FESTOS ερχόμενο από Ηράκλειο Κρήτης.Κατά την αποχώρηση του KNOSSOS για Κρήτη είχε κάνει...
16,979ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,148ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
796ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
12,718ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img