Στο Κάστρο της Σίφνου, το βράδυ της Τρίτης στις 6 Αυγούστου 2013.
Στην μικρή πλατεία που σχηματίζεται από τις στέγες των σπιτιών μπροστά από την εκκλησία του Θεολόγου. Με τις αυλές των σπιτιών, τις σκάλες, τις πεζούλες γεμάτες κόσμο.
Η μαγεία της νύχτας απλώθηκε για τα καλά.
Ο Ηλίας Λιούγκος και η Δέσποινα Στεφανίδου μας πήραν και μας ταξίδεψαν στον κόσμο του ονείρου και του παραμυθιού.
“Ήρθε νοτιάς ήρθε βοριάς”, ήρθε η ώρα να ανθίσει ένα όμορφο λουλούδι στου Καστρου τη μικρή πλατεία.

Ο Ανδρέας Μιτσικουρίδης,(συνταξιούχος σήμερα) μαθηματικός και διευθυντής του ΕΠΑΛ Σίφνου, μαζί με μαθητές και αποφοίτους του ΕΠΑΛ Σίφνου, κάλεσαν τον Ηλία Λιούγκο να τραγουδήσει στη Σίφνο. Έβαλαν ένα μικρό συμβολικό εισιτήριο με τα έσοδα να πηγαίνουν στο “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”.
Και κατάφεραν όλοι μαζί κάτι που θα φάνταζε δύσκολο και ανέφικτο, να μυήσουν το ετερόκλητο κοινό που κατέφτασε στην πλατεία του Κάστρου στον μαγικό κόσμο της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, του Νίκου Γκάτσου, του Ηλία Λιούγκου, της Δέσποινας Στεφανίδου.
Η “Ρωμαϊκή Αγορά” ζωντάνεψε ξανά στο Κάστρο.
Η ίδια ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στη Ρωμαϊκή Αγορά όταν ο Ηλίας Λιούγκος και ο Βασίλης Λέκκας τραγουδούσαν τη μαγεία της ίδιας της ζωής.

Στην Αγορά του Κάστρου, τα τραγούδια του Ηλία Λιούγκου έσμιξαν με αυτά του Μάνου Χατζιδάκι.
Ο “Κεμάλ”, η “Περιμπανού”, το “Αστέρι του Βοριά”, τα “Λουστράκια”, το “Χάρτινο το φεγγαράκι” έσμιξαν γόνιμα με “Τα τραγούδια της Αρσινόης”, “Της Ιστορίας το ποδήλατο”, τα τραγούδια από τις “Κωμοπόλεις”, αλλά και τραγούδια της Ηπείρου, του γεννέθλιου τόπου του καλλιτέχνη.

Ο Ηλίας Λιούγκος στο τέλος της συναυλίας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Αυτόν τον τόπο τον αγαπάω. Έρχομαι κάθε καλοκαίρι εδώ τα τελευταία δέκα χρόνια και ερχόμουν και παλιά. Παίρνω μια χταποδιέρα και γυρνάω στα λιμάνια. Με συγκινεί αυτός ο τόπος και θα ήθελα να καλιεργήσω τη σχέση με τον τόπο μέσα από το τραγούδι”.

Πολλά μπράβο και πολλά ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλλαν για να νιώσουμε ετούτη τη μέθεξη.
“Ήρθε νοτιάς, ήρθε βοριάς, ήρθε η μαγεία στη μικρούλα Σίφνο”

Advertisements