Σεβασμιότατος: Ἄρατε Πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
ἀναγνώστης: Τίς (ποιός)ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
Σεβασμιότατος: Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ. Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.
ἀναγνώστης: Τίς ἐστιν οὗτος ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης;
Σεβασμιότατος: Κύριος τῶν δυνάμεων, αὐτός ἐστιν ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης.

Στον Ιερό Ναό της Κόγχης στον Αρτεμώνα της Σίφνου τελέσθηκαν θυρανοίξια και αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου-Μυκόνου-Κέας-Άνδρου-Σίφνου-Κύθνου-Σερίφου-Μήλου-Κιμώλου- Σικίνου-Φολεγάνδρου Δωρόθεος ο Β’.
Η συμβολή της κ.Μαρίας Ευγενίδη-Πάππου στην ανακαίνιση του Ιερού Ναού της Κόγχης ήταν καθοριστική.
Η κ. Μαρία Ευγενίδη-Πάππου είναι παρούσα σε κάθε ανάγκη της Νήσου Σίφνου.
Δεν φείδεται ποτέ χρημάτων για την επιτέλεση κοινωφελών πράξεων.
Η απουσία της ήταν σημαντική σήμερα στην Κόγχη καθώς βρίσκεται στην Αθήνα για λόγους ιατρικούς.
Με τις ευχές όλων για γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στο νησί μας.
Με τα σημερινά θυρανοίξια τιμήθηκε το έργο της ανακαίνισης του Ιερού Ναού της Κόγχης στον Αρτεμώνα της Σίφνου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη σήμερα στη Σίφνο, όπου τέλεσε τα Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού Παναγίας Κόγχης, στον Αρτεμώνα, και ανέπεμψε ειδική Ακολουθία με τον τίτλο «Θεία Ανύμνησις δια τους ενθέω ζήλω χορηγήσαντας, μεριμνήσαντας και εργασθέντες δια την ανακαίνισιν του Ιερού Ναού», συντεθείσα από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως, φιλόλογο κ. Αλέξ. Μαρκουΐζο, επί τη ολοκληρώσει των εργασιών αγιογράφησεως, συντηρήσεως και επισκευής των τοιχογραφιών και επιχρισμάτων του εξονομασθέντος Ιερού Ναού, με τη συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Σίφνου, Πρωτοπρ. Δημητρίου Διαμαντή, του Πρωτοπρ. Γεωργίου Καλαμάρη και Εφημερίων της νήσου.
Παρέστησαν η Δήμαρχος Σίφνου κα Μαρία Ναδάλη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικ. Χρυσίνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιω. Γεροντής, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Κόγχης και πολλοί Σιφνιοι.
Στη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε την Μεγάλη Ευεργέτιδα του Ναού κα Μαρία Παππού-Βερνίκου-Ευγενίδη, για τη δαψιλή, φιλάγιο και γενναιόφρονα χορηγία της για την επισκευή και συντήρηση του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού, την Δήμαρχο και τον Δήμο Σίφνου, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σίφνου, για την κοπιώδη μέριμνά του και όλους όσοι εργάσθηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών, και ιδιαιτέρως τον κ. Βίκτωρα Μαυρογιάννη, ο οποίος ενδιεφέρθη εντόνως για την προώθηση και χρηματοδότηση του έργου, και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Δημ. Αθανασούλη, για την ταχεία έγκριση των εργασιών.
Με το ίδιο πνεύμα ομίλησαν, ευχαριστώντας την κα Μαρία Παππού-Βερνίκου-Ευγενίδη και τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’, για τη συμβολή του, ο Αρχιερατικός Επίτροπος, η Δήμαρχος Σίφνου, εκ προσώπου της μεγάλης ευεργέτιδος ο κ. Βίκτωρ Μαυρογιάννης και ο κ. Αντώνιος Καλογήρου.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τους πιστούς να ψάλλουν ομοθυμαδόν και εν ενί στόματι τα μεγαλυνάρια της Θεοτόκου και με τη διανομή προς τους παρισταμένους αναμνηστικών εικόνων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Ναού.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ επέστρεψε στην Ερμούπολη και από αύριο, Παρασκευή, έως και τη Δευτέρα, 12 έως 15 Αυγούστου αντίστοιχα, θα ευρίσκεται στην ιερά νήσο Τήνο, για τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην οποία θα συμμετάσχουν, προσκληθέντες υπ’ αυτού, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θηβών κ. Γεώργιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Λαγκαδά κ. Πλάτων και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

Ακολουθεί βίντεο από τον αγιασμό και τα θυρανοίξια:

Και κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες:

 

 

 

 

Advertisements