Η ναυτομάνα Άνδρος τίμησε σε πρόσφατη εκδήλωση τους πλοιάρχους και τους πλοιοκτήτες των πλοιων της ακτοπλοϊας που εξυπηρετούν την Άνδρο.
Η τιμητική εκδήλωση έλαβε χώρα στον Όρμο Κορθίου της Άνδρου και διοργανώθηκε από τον Δήμο του νησιού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ειναι αξιέπαινη η προσπαθεια να τιμηθούν οι άνθρωποι που δεινοπαθούν για να κρατήσουν ζωντανή τη γέφυρα των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στο πρόσωπο του πλοιάρχου τιμώνται όλοι οι Ναυτικοί των πλοίων της Ακτοπλοΐας.

Μεταξύ των ανθρώπων που τιμήθηκαν υπήρχαν και δικοΐ μας άνθρωποι.
Καπετάνιοι που έχουν περάσει και από τα πλοία της ακτοπλοΐας των Δυτικών Κυκλάδων.

Θα πρεπει με χαρά να μνημονεύσουμε τον Ανδριώτη καπετάν-Γιώργη τον Κολυδά, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 καπετάνεψε το «Κίμωλος» και το «Γεώργιος Εξπρές» του Ευάγγελου Βεντούρη.
Ο ίδιος ανθρωπος ήταν ο καπετάνιος του «Πρέβελη» όταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 το κρητικό πλοίο προσέγγιζε σε τακτική βάση το λιμάνι της Σιφνου στο ταξίδι του μέχρι το Ρέθυμνο.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Σαντορινιός καπετάν-Ισίδωρος Λιγνός, ο οποίος
για χρόνια καπετάνεψε το «Αδαμάντιος Κοραής» και το «Ανδρέας Κάλβος» συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στην κΘιέρωση της εταιρείας.

Ένας ακόμα Καπετάνιος που τιμήθηκε ήταν ο Συριανός καπετάν-Σιδερής Μαμίδης, ο οποίος έχει πλοιαρχήσει το «Άγιος Γεώργιος» του Ευάγγελου Βεντούρη το 2005, το «Παναγία Χοζοβιώτισσα» της ΝΕΛ στο δύσκολο τελευταίο σταδιο της δρομολόγησης του πλοιου.
Και σίγουρα έχει περάσει με πολλά ακόμα πλοΐα της γραμμής.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόσωπο που τιμήθηκε στο Κόρθι ηταν ο καπετάν-Στέλιος ο Περιστεράκης που χρονια τώρα εξυπηρετεί με συνέπεια τα νησιά μαςμε το «Άρτεμις» από το 2010 και μετά.
Αλλά και πριν με το «Παναγία Χοζοβιωτισσα» και το «Παναγία Τήνου», το πρώην «Λήμνος» του Νομικού.
Ο καπεταν-Στέλιος ο Περιστεράκης πλησιάζει τα εικοσι χρόνια που ταξιδεύει με τα πλοία που εκτελούν τα δύσκολα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.
Χειμώνα-καλοκαίρι, με όποιο καιρό και αν κάνει το «Άρτεμις» θα λύσει τους καβους για να συνδέσει τα νησιά τόσο με τη Σύρα, όσο και μεταξύ τους.

Πρόσφατα ο γιος του καπετάν-Στέλιου του Περιστεράκη πήρε το διπλωμα του Ανθυποπλοιάρχου.
Να ευχηθούμε καθε επιτυχία στον νέο Ανθυποπλοίαρχο.

Και με τη σειρά μας να ελπίσουμε να γίνει και στο δικό μας το νησί μία ανάλογη τιμητική εκδηλωση για τους ναυτικούς μας.
Η Άνδρος έδειξε το δρόμο.

Με καλή οργάνωση και προετοιμασία θα μπορέσει να γίνει και εδώ μία ανάλογη εκδήλωση.
Τόσο για τους παρόντες στην επίγεια ζωή, όσο και για τους εκλιπόντες.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον καπετάν-Νίκο τον Σάρδη, τον καπετάν-Στέλιο τον Βιτσαρά, τον καπετάν-Γιώργη το Σιγάλα, τον καπετάν-Παναγή Παπαδάτο, τον καπετάν-Αντώνη τον Κρητικό, τον καπετάν-Κούλη τον Μαστροκόλια, τον καπετάν-Κυριάκο Κύρου, τον καπετάν-Κώστα τον Σάρδη που έχουν φυγει από κοντά μας και ταξιδευουν σε πιο γαλήνιες θάλασσες.

Αλλά και τον καπετάν-Λάζαρο τον Γαβαλά, τον καπετάν-Γιώργη τον Κολυδά, τον καπετάν-Βαγγέλη τον Αντωνόπουλο, τον καπετάν-Θοδωρή Μαθουδάκη, τον καπετάν-Ανδρέα Μπενάκη, τον καπετάν-Βασίλη τον Λεονταράκη, τον καπετάν-Βασίλη τον Γεροντάκη, τον καπετάν-Ισίδωρο Λιγνό, τον καπετάν-Μιχάλη τον Λυγνό, τον καπετάν-Δημήτρη τον Συνοδινό, τον καπετάν-Μιχάλη τον Χατζάκη, τον καπετάν-Νίκο τον Τρέσσο, τον καπετάν-Σιδερή Μαμίδη, τον καπετάν-Μπάμπη τον Παντελή, τον καπετάν-Στέλιο τον Περιστεράκη, τον καπετάν-Γιάννη τον Σιγάλα, τον καπετάν-Χαρη τον Τσουκαλά, τον καπετάν-Γιώργο τον Ευμορφόπουλο, τον καπετάν-Γιώργο τον Βαζούρα, τον καπετάν-Ηλία τον Μιμμή, τον καπετάν-Γιάννη τον Παπαμάρκου.

Όλα αυτά είναι μόνο κάποια ενδεικτικά ονόματα.
Φανταστείτε πόσοι είναι οι άνθρωποι που έχουν περάσει από τα πηδάλια αυτών των πλοίων.

Και σίγουροι πόσοι είναι οι μηχανικοί, οι ναύτες, οι θαλαμηπόλοι που έχουν συμβάλλει ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην ακτοπλοϊκή συνδεση της Σίφνου και των άλλων νησιών της γραμμής μας.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δούμε την βράβευση του καπετάν Στέλιου Περιστεράκη τον οποίο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων εκπροσώπησε ο γιός του Χρήστος:

Advertisements