Σίφνος, 01 Αυγούστου 2022

           Σήμερα αποχαιρετούμε τον τελευταίο ίσως από μία χορεία πνευματικών ανθρώπων του νησιού μας οι οποίοι ανάλωσαν την ζωή τους στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Σίφνου. Στην χορεία αυτή των νεωτέρων πνευματικών Σιφνίων όπως οι  Θεοδόσιος Σπεράντζας, Λυκούργος Σπεράντσας, Αντώνιος Κανακάρης, Απόστολος Καλογήρου, Μανώλης Κορρές, Γιώργος Ματζουράνης, Αντώνιος Τρούλλος, Νικόλαος Προμπονάς και άλλοι, προεξέχουσα θέση κατείχε και ο μακαριστός πλέον Σίμος Μιλτ. Συμεωνίδης.

    Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή μας Νεκρολογία περιλαμβάνει την Παρουσίαση των εβδομήκοντα (70) σχεδόν ετών γόνιμης επιστημονικής εργασίας του Σίφνιου Σίμου Μιλτ. Συμεωνίδη .

    Στηριζόμενοι στην μελέτη των έργων του που ο συγγραφεύς είχε την ευγενή καλοσύνη να αποστέλλει ανελλιπώς στον Σύνδεσμό μας κατά τα τελευταία πενήντα έτη καθώς και από την μελέτη του έντυπου Σιφναϊκού τύπου των ανωτέρω αναφερθέντων εντύπων, πλήρες αρχείο των οποίων υπάρχει στην Βιβλιοθήκη του Συνδέσμου μας .

     Ο Σίμος Μιλτ. Συμεωνίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 από τον Μιλτιάδη Σιμ. Συμεωνίδη καταγόμενο από το Αϊδίνιο της Μ. Ασίας και την Μοσχάνθη Ζαννή Κοντορρουχά από την Σίφνο.

Ήταν απόφοιτος της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών (1956) και σταδιοδρόμησε ως στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απ’ όπου απεχώρησε ευδοκίμως με τον βαθμό του Διευθυντού το 1985.

    Εκείνο όμως που ενδιαφέρει εμάς τους Σιφνίους και την Σίφνο μας ιδιαίτερα δεν είναι  η επαγγελματική σταδιοδρομία του κ. Σίμου Μιλτ. Συμεωνίδη( Σ.Μ.Σ ). Είναι κατά (α) η επιστημονική συγγραφική συνεισφορά του στην διεθνή πλέον βιβλιογραφία σχετικώς με την ιστορία της Σίφνου κατά τον Μεσαίωνα και τους νεώτερους χρόνους και κατά (β) το τεράστιο αρχείο που είχε συσσωρεύσει από την εξηκονταετή του τριβή με τα ιστορικά αρχεία της Σίφνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  και το οποίο ακόμη παραμένει αδημοσίευτο και το οποίο κατάφερε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή (πρό ενός μηνός) να αποσπάσει ο Σύνδεσμος Σιφνίων κατόπιν επιθυμίας του εκλιπόντος.

α. Το συγγραφικό έργο του κ. Σ.Μ.Σ ξεκινά μετά από τετραετή έρευνα στην Σίφνο και στην Αθήνα με την δημοσίευση του άρθρου « Η Σίφνος, Πατριαρχική Εξαρχία» στην εφημερίδα ΣΙΦΝΟΣ στο τεύχος του Δεκεμβρίου 1957. 

Το 1958 με ένα άρθρο του στην εφ ΣΙΦΝΟΣ, δύο στο Κυκλαδικόν Φώς , ένα στην Φωνή της Κιμώλου και ένα στο περιοδικό  ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα εκκλησιαστικού περιεχομένου  της Σίφνου και της Κιμώλου.

Το 1959 επτά άρθρα

Το 1960 δύο

Το 1961 επτά

Το 1962 οκτώ

Το 1963 δύο

Το 1964 τέσσαρα

Το 1965 ένα άρθρο

Το 1966 δημοσιεύει το αυτοτελές έργο του «Η Κυρία Βρυσιανή , ήγουν συμβολή εις την Ιστορίαν της εν Σίφνω Ιεράς Μονής του Γενεθλίου της Θεοτόκου » .

Το 1967 -1969 εκδίδει την εφημερίδα-περιοδικό «Η ΣΙΦΝΙΑΚΗ» με 37 τεύχη και 

Το 1970-1972 εκδίδει το περιοδικό «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ» με 26 τεύχη

Το 1972 ένα άρθρο στα ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ θρησκευτικού περιεχομένου

Το 1974 ένα άρθρο στο ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΦΩΣ θρησκευτικού περιεχομένου

Το 1980 έξι άρθρα θρησκευτικού περιεχομένου για την Μήλο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Ίο και Σαντορίνη.

Το 1981 πέντε άρθρα θρησκευτικού περιεχομένου για την Μήλο και την Κύθνο και ένα αυτοτελές έργο την «ΚΥΡΙΑ ΒΡΥΣΙΑΝΗ, Τα νεώτερα ιστορικά στοιχεία»

Το 1983 πέντε άρθρα για την Μήλο, Άνδρο και Πάρο.

Το 1984 επτά άρθρα 

Το 1985 ένδεκα άρθρα

Το 1986 εννέα άρθρα

Το 1987 τέσσαρα άρθρα

Το 1988 οκτώ άρθρα

Το 1989 ένδεκα άρθρα

Το 1990 πέντε άρθρα και το αυτοτελές έργο η «Ιστορία της Σίφνου από την προϊστορική εποχή μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο-σελδ 442 / Β’ έκδοση το 2002).

   Τον Ιανουάριο του 1991 προσήλθε στην έκδοση του περιοδικού «ΣΙΦΝΙΑΚΑ – Επετηρίς Ιστορικής ύλης της Σίφνου – έχουν ήδη εκδοθεί 24 τόμοι, το τελευταίο τεύχος το ΚΗ ΤΟ 2020» .

β.  Η ερευνητική του εργασία ξεκινά το 1953 , φοιτητής όντας, στην Σίφνο όπου μέχρι το 1966 κατά την περίοδο των διακοπών του αφοσιώνεται στην καταγραφή αρχαιολογικών χώρων ,μονών , ναών, εξωκκλησίων, εικόνων, βιβλίων κλπ και με την βοήθεια του τότε Κοινοτάρχη Απολλωνίας Γ. Μαντζουράνη  ερεύνησε το Αρχείο της Κοινότητος Απολλωνίας Σίφνου και μετέγραψε το Δημοτολόγιο Σίφνου .

  1. Άρχισε καί συνέχισε έπί πολλά χρόνια (μέχρι καί τό 2000) έρευνες σε Ελληνικά Αρχεία, όπως τά Γενικά Άρχεία του Κράτους, τό Τμήμα Χειρογράφων της ‘Εθνικής Βιβλιοθήκης, της  Βιβλιοθήκης της Βουλής,

του Μπενακείου Μουσείου, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, του Μορφωτικού ‘Ιδρύματος της ‘Εθνικής Τραπέζης κ.α.

1966 (Άπρίλιος). Πραγματοποίησε διερευνητικό ταξίδι στήν ‘Ιταλία γιά τον έντοπισμό ίστορικών Άρχείων. α) Βενετία όπου ενημερώθηκε-καθοδηγήθηκε από τούς άειμνήστους Στέφανο Κωτάκη, άρχιμανδρίτη-ίερατικό

προϊστάμενο του Άγίου Γεωργίου της ‘Ελληνικής Κοινότητας, Κωνσταντίνο Μέρτζιο, ίστορικόν (μέ τούς όποίους διατηρούσε άλληλογραφία) καί Μ.Ι Μανούσακαν, καθηγητήν Πανεπιστημίου-Διευθυντή του ‘Ελληνικού ‘Ινστιτούτου Βυζαντινών καί Μεταδυζαντινών Σπουδών της Βενετίας – ‘Ακαδημαϊκό. Πρώτη έρευνα στό CΊvico Museo Correr – Συλλογή Κωδίκων Dona dalle Rose. ο) β) Ρώμη όπου  επισκέφθηκε τό Βατικανό καί τό Άρχείο της Sacra Congregazione di Propaganda Fide γιά ενημέρωσή του, προϋποθέσεις διεξαγωγής ερευνών κλπ.

1967 Απέκτησε δια της ευγενικής προσφοράς της Καλλιόπης Κοσμή συζύγου του Άγγελου Κοσμή το σύνολο του συγγραφικού έργου του το οποίο αποτελείται από 4.905 έργα.

1970 Άπέκτησε (σέ φωτοαντίγραφα) τήν ‘Ιδιωτική Συλλογή Έγγράφων της παλαιάς οικογενείας των Βάων (11 Μπάων) της Σίφνου.

1974 (‘Απρίλιος). Ρώμη’ όπου  έρεύνησε στό Άρχείο της Sacra Congregazione di Propaganda Fide καί συγκέντρωσε υλικό ποικίλου περιεχόμενο από διάφορες αρχειακές ενότητες.

1975 (Οκτώβριος). Ρώμη’ όπου συνέχισε τίς έρευνες στό ίδιο Αρχείο.

1976 (Νοέμβριος). Ρώμη’ συνέχισε τίς έρευνες στό ίδιο Άρχείο.

1977 (Όκτώβριος). Ρώμη’ συνέχισε τίς έρευνες στό Ιδιο ΆρχεΙο.

1978 (‘Απρίλιος). Bologna’ έρεύνησε στό Άρχειο της Bibliotheca Communale (Arcigynasio) καί συγκέντρωσε ύλικό γιά τούς δυνάστες Σίφνου της οικογενείας Gozzadini.

1979 (Νοέμβριος). Ρώμη’ συνέχισε τίς έρευνες στό ‘Αρχείο της Sacra Congregazione.

1982 (Νοέμβριος). Ρώμη’ συνέχισε τίς έρευνες στο ίδιο Αρχείο.

1983 (Οκτώβριος). Ρώμη’ συνέχισε τις έρευνες στο ίδιο Αρχείο.

1985 (Οκτώβριος). Βενετία’ ερεύνησε στο Archivio di Stato di Venezia καί στή Bibliotheca Marchiana.

1990  Απέκτησε τό μικρό Αρχείο του αειμνήστου ιερέως Κάστρου της Σίφνου Βασιλείου Πρόκου.

1991 Απέκτησε τήν Ιδιωτική Συλλογή Εγγράφων του αειμνήστου Διδασκάλου Γ.Θ. Γαϊτάνου (σέ φωτοαντίγραφα) διά του φίλου του κ. Γεωργίου Νικ. Θεοδώρου [δλ. περιγραφή-καταγραφή των εγγράφων της Συλλογή; στά «Σιφνιακά», τόμο Β’ (1992), σελ. 7-20 καί τόμο Γ/1993, σελ. 136-137, συμπλήρωμα].

Η Σωματειακή του δραστηριότητα

Ο αείμνηστος Σίμος Μ. Συμεωνίδης υπήρξε ενεργό στέλεχος του Συνδέσμου Σιφνίων και μάλιστα διετέλεσε Ειδικός Γραμματεύς του κατά τα έτη 1968-1970. Περαιτέρω, διετέλεσε Γενικός Γραμματεύς του Δ.Σ της Αδελφότητος ο Άγιος Συμεών κατά τά έτη 1972-1974.

   Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

                           Για το Δ.Σ του Συνδέσμου Σιφνίων

 

Αντώνιος Γ. Ζαμπέλης                             Μαργαρίτα Εμμ. Ρούσσου

Πρόεδρος Δ.Σ                                           Γενική Γραμματεύς

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Σιφνίων που συνήλθε εκτάκτως μετά
την αναγγελία του αιφνιδίου θανάτου στην Αθήνα του επί δεκαετίες μέλους του
Διοικητικού Συμβουλίου και Ειδικού Γραμματέα του επί έτη και άξιου τέκνου της
Σίφνου

Σίμου Μιλτ. Συμεωνίδη
Ψηφίζει :

 Να παραστεί το Διοικητικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος.
 Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του στο πρώτο Διοικητικό του

Συμβούλιο και στην επομένη Γενική Συνέλευση.

 Να διαθέσει το ποσόν των Ε 300 για τις ανάγκες του Iστορικού,
Εθνογραφικού και Λαογραφικού του Μουσείου στην Σίφνο
 Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στο Σιφναϊκό Τύπο.
 Να επιδόσει το παρόν ψήφισμα στους οικείους του.

Αθήναι , 01 Αυγούστου 2022
Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιφνίων

Αντώνιος Γ. Ζαμπέλης Μαργαρίτα Εμμ. Ρούσσου
Πρόεδρος Γενική Γραμματεύς

Advertisements