Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
11.2 C
Sifnos

ΤΟ ΣΤΑΜΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛΗ

Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική.
Αυτό το γνωρίζουμε όλοι και μάλιστα η τέχνη αυτή παραμένει ζωντανή στο νησί των Δυτικών Κυκλάδων.
Αν γυρίσουμε χρόνια πριν θα δούμε πως δεν ήταν λίγοι οι Σιφνιοί που εγκατέλειπαν το νησί σε αναζήτηση καλύτερης τύχης είτε στην Νησιωτική είτε στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
Ας σταθούμε στην Άνδρο, όπου εγκαταστάθηκαν Σιφνιοί αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.
Ο Γιώργος Σπέης έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικό με τίτλο
“Οι Σιφνιοί της Άνδρου – Η αγγειοπλαστική στην Άνδρο του 20ου αιώνα»
Ο Γιώργος Σπέης είναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην μελέτη και διάσωση του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.
Το 1975,μαζί με είκοσι ακόμα παθιασμένους ανθρώπους, ίδρυσαν την Εταιρεία Λαογραφικών Μελετών.
Ανάμεσά τους η υπέροχη κυρία Κατερίνα Παλαιολόγου που μαζί με τον Γιώργο τον Σπέη γύρισαν όλη την Ελλάδα για να διασώσουν απομεινάρια ενός πολιτισμού που σιγά-σιγά περνούσε στη λήθη.
Οι άνθρωποι της Εταιρείας Λαογραφικών Μελετών δώρισαν στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης μία συλλογή από περισσότερα από 1100 εκθέματα.
Ας ξαναγυρίσουμε, όμως, στον Γιώργο τον Σπέη.
Οι περιπλανώμενοι τσουκαλάδες της Σίφνου αποτέλεσαν το αντικείμενο αυτής της μελέτης.
Κάπως έτσι βρέθηκαν οι Λουκατάρηδες από τη Σίφνο στην Άνδρο.
Τα επίθετα στον τηλεφωνικό κατάλογο μαρτυρούν μία διαδρομή που έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια.
Εκείνα τα χρόνια «τσουκαλάς» ήταν συνώνυμο του «Σιφνιός».
Στην προπολεμική εποχή λειτουργούσαν στη Σίφνο κοντά 80 καμίνια.
Είναι λογικό κάποιοι να μην άντεχαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και να έφευγαν σε άλλους τόπους.
Μία τέτοια ιστορία ενός Σιφνιού έγραψε ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος δίνοντας τον τίτλο: «Το σταμνάδικο του κυρ-Παντελή»
Μία διαδρομή από τη Σίφνο μέχρι το Κόρθι.
Η Άνδρος με την πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα είχε ανάγκη από εξειδικευμένα πήλινα για αυτές τις δραστηριότητες.
Και οι Σιφνιοί έδωσαν τη λύση.

Ακολουθεί το κείμενο και οι φωτογραφίες του Παναγιώτη Αναστασόπουλου:

Πέντε είναι όλα κι όλα τα καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα αγγειοπλαστεία στην Άνδρο.
Δύο από αυτά είναι στο Κόρθι, ένα στις Ράχες, του Παντερλή, και το άλλο είναι του κυρ Παντελή κάτω από τις Χώνες στον Κάμπο της Αγίας Μαρίνας και ακριβώς δίπλα από την Αρχοντική Στράτα.
Ο Παντελής Ελευθέριου γεννήθηκε στη Σίφνο, στο δεύτερο μισό του δέκατου ένατου αιώνα. Έμαθε την τσικαλάδικη τέχνη δίπλα στον πατέρα του, αλλά όπως ήταν ανήσυχο πνεύμα η γη δεν τον χώραγε. Στην πρώτη ευκαιρία μπήκε σε ένα καΐκι με σκοπό για να βρει την τύχη του. Το καΐκι έδεσε και στον Όρμο του Κορθίου, κάτι του άρεσε, πήδηξε έξω και έμεινε για πάντα εδώ!
Σύντομα αγάπησε στο Κόρθι, και στην συνέχεια αγάπησε και το Κόρθι και όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, παντρεύτηκε την Κορθιανή μορφονιά.
Μαριγώ τη λέγανε τη λεγάμενη, αφού τον μάζεψε τον έστρωσε στη δουλειά κι έτσι στήσανε το σπιτικό τους στην Αγία Μαρίνα για να είναι κοντά στο μεγάλο χτήμα που πήρε προίκα.
Δούλεψε από δω, δούλεψε από κει εποχιακά, και κάπως έτσι, του καρφώθηκε η ιδέα να κάνει δικό του καμίνι στον Κάμπο.
Τριγύρναγαν στο μυαλό του διάφορα, το χωράφι τους στις Χώνες είχε κοκκινόχωμα, το θεώρησε καλό σημάδι, σκέφτονταν τις ειδικότητες και ποιές από αυτές ήξερε καλά: κλαδάς καλός ήταν, χωματάς, ακόμα καλύτερος, μουλαράς δεν τον έφτανε κανένας στη Σίφνο. Κοπανιστής και μάστορας, εντάξει δεν έβγαζε μάτια, αλλά σταμνάδικο θα έκανε όχι καλλιτεχνίες!
Το πήρε απόφαση, γρήγορα ορθώθηκε ένα πανέμορφο καμίνι με ντόπια πέτρα, ολοστρόγγυλο, όλα γίνανε όπως έπρεπε, ο χώρος της φωτιάς με τον πσο, η στρώση και η μπούκα.
Έκανε και το εργαστήριο για τον τροχό και αφού τελείωσε στάθηκε περήφανος και τα θαύμαζε για ώρες.
Είχε πάντα στο νου του μια ιστορία που του είχε πει ο θείος ο Θωμάς, με το παλικάρι που έγινε γρήγορα μεγάλος μάστορας και γρήγορα εγκατέλειψε το αφεντικό του για να κάνει δικιά του δουλειά. Έλαμ ντε που τα πανέμορφα κεραμικά του όταν άνοιγε το φούρνο, γινόντουσαν κομμάτια! Μια-δυό φορές το άντεξε, την τρίτη έβαλε κάτω τα μούτρα του και πήγε στο αφεντικό. Του είπε το και το, το αφεντικό τον κοίταξε με κατανόηση και τον ρώτησε: “όταν σβήνεις τη φωτιά, σταματάς για κολατσιό;” Όχι, του απάντησε ο νέος και αυτός γέλασε πλατιά. “Να τρως αγόρι μου, να κολατσίζεις και δεν θα σπάνε!”
Γρήγορα το Κόρθι απόχτησε ντόπια κεραμικά, και τι δεν έφτιαχνε ο Παντελής, μπουρλότα, καπνιστήρια μελισσών σε σχήμα φουφούς, σιχλιά, κυψέλες, κιούπια, λαΐνια, στάμνες, λύχνους, μικρά πιθάρια, μπαρδάκια και επιτραπέζια υδροδοχεία, φυσικά και μικρές γλάστρες.
Δούλεψε πολλά χρόνια ο κυρ Παντελής, η Μαριγώ τον αγαπούσε και τον φρόντιζε και το σταμνάδικο γνώρισε μεγάλες δόξες.
Μ’ αυτό έζησε την οικογένεια του μέχρι που πέρασαν τα χρόνια, ήρθαν πόλεμοι, ήρθαν κατοχές, ήρθε και ο εμφύλιος κι ο Παντελής εκεί και κάποια στιγμή που δεν μπορούσε να ισιώσει το κορμί του αποσύρθηκε. Και όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα πράγματα το καμίνι ερήμωσε.

Top επιλογές της εβδομάδας

Βαρύ πένθος στην ακτοπλοϊα μας.Έφυγε από τη ζωή ο μάστρο-Γιάννης ο Ζούρας.Βίντεο

Άλλο ένα άσχημο μαντάτο βύθισε στο πένθος το λιμάνι του Πειραιά, τα νησιά μας και την ακτοπλοΐα μας. Ο μαστρο-Γιάννης ο Ζούρας έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μέσα στο πλοίο που αγαπούσε, στο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ στο λιμάνι του Πειραιά. Η μεγάλη καρδιά ...

Βαρύ πένθος στη Σίφνο.Έφυγε ο Νίκος ο Ατσόνιος(Μπαϊράμης)

Σήμερα μας ήρθε ένα πολύ κακό μαντάτο στη Σίφνο.Ο Νίκος ο Ατσόνιος, ο Μπαϊράμης έφυγε από την ζωήΟ άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε εργατικό ατύχημα.Στα πενήντα εννιά του χρόνια έσβησε τόσο αναπάντεχα μία θρυλική μορφή του Αρτεμώνα. Νοικοκύρης, μεγάλ...

Με στιχάκια αποχαιρετά ο μάστρο-Ανάργυρος Κουλούρης τον μαστρο-Γιάννη τον Ζούρα

Συγκλονισμένη από χθες η ακτοπλοΐα μας αφού ένας καλός μάστορας αλλά πάνω απ΄όλα ένας καλός άνθρωπος, ο μάστρο-Γιάννης ο Ζούρας ο Α Μηχανικός του ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ έφυγε από τη ζωή. Ο μάστρο-Ανάργυρος ο Κουλούρης που είχε "κάνει"μαζί του στο supe...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ένα ακόμα στιγμιότυπο από το ταξίδι του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» από τα νησιά προς το λιμάνι του Πειραιά.Ο μαστρο-Γιάννης ο Ζούρας, ο Πρώτος Μηχανικός του πλοίου, με τον μαστρο-Γιώργο Μαντζώρο, τον Β’ Μηχανικό του «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» και τον Προϊστάμενο ...

Δεν έδεσαν λόγω καιρού τα FESTOS και KNOSSOS PALACE στη Μήλο και το BLUE STAR PATMOS στους Λειψούς

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Λειψών, από τον Πλοίαρχο του επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου ''ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΤΜΟΣ'' Ν.Π. 12119, το οποίο προερχόταν από το λιμάνι της Καλύμνου, ότι κρίνεται επισφαλής η προσέγγι...
16,947ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
228ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,698ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικά άρθρα

Κατηγορίες

spot_img