Στη Σίφνο ζούν τουλάχιστον τρία είδη φιδιών, το σπιτόφιδο(σκολίδα), ο εφιός (λαφιάτης) τα οποία είναι χωρίς δηλητήριο και η οχιά της Μήλου(όχεντρα).

Όλοι ξέρουμε ότι η οχιά που υπάρχει στο νησί είναι προστατευόμενο είδος μιας και υπάρχει μόνο στην Σίφνο,την Μήλο,την Κίμωλο και την Πολύαιγο.Η οχιά αυτή θέλει προσοχή γιατί έχει δηλητήριο.

Η οχιά δεν τσιμπάει ποτέ στα καλά καθούμενα αλλά μόνο όταν αισθανθεί ότι κινδυνεύει άρα αν δεν την πειράξεις δεν σε πειράζει ποτέ.

Οι παλιοί Σιφνιοι φρόντιζαν να έχουν έναν λαφιάτη στην θεμωνιά η την αποθήκη τους για να μην έχουν ποντίκια και οχιές.
Συναντήσαμε μία οχιά πάνω σε μια συκιά η οποία ίσως είχε ανέβει για να μπορέσει να φάει κάποια πουλάκια, ή για κάποιον άλλο λόγο, (δεν είμαστε ειδικοί στα φίδια). Ήταν προχθές που είχε πολύ αέρα και απαγορευτικό.

Την οχιά την πλησιάσαμε με προσοχή χωρίς να την ενοχλήσουμε και βγάλαμε το παρακάτω βίντεο:

Αλλά και  τις φωτογραφίες:

Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε την δημοσίευση μας στις 5/6/20 όπου ο Γιώργος Βενιός (Γιο του Θόλου) είχε γράψει ένα ωραίο και σε Σιφνέικη διάλεκτο κείμενο για τα φίδια της Σίφνου,για την σελίδα μας και μπορείτε να το δείτε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://kaipoutheos.gr/2020/06/%ce%bf%ce%b9%ce%bb%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%83%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b4.html

 

Advertisements