Στον Άγιο Λουκά, στην εκκλησία των Ταξιαρχών της Σίφνου την οποία είχε κι αυτή ευεργετήσει, σήμερα Σάββατο 1η Οκτώβρη του 2022, τελέστη η εξόδιος ακολουθία για την Μαρία Παππού Βερνίκου Ευγενίδη, σύζυγο του εφοπλιστή Νικολάου Βερνίκου-Ευγενίδη.

Η Σίφνος πενθεί την απώλεια μίας γυναίκας που πρόσφερε απλόχερα με όλη της καρδιά σε όποιον χρειάστηκε την ανάγκη της.

Η γυναίκα αυτή εδώ και είκοσι χρόνια στήριζε τις ανάγκες και τα όνειρα ενός ολόκληρου νησιού.
Από την Παιδική Χαρά των Καμαρών το 2001 μέχρι την ανακαίνιση της Παναγίας της Κόγχης έχουν μεσολαβήσει είκοσι χρόνια προσφοράς.
Ο Παιδικός Σταθμός των Καμαρών, το Περιφερειακό Ιατρείο της Σίφνου, οι εκκλησίες στο Κάστρο, την Απολλωνία, τον Αρτεμώνα, τη Χερόνησο, το κοιμητήριο του Αγίου Παύλου(και πολλά ακόμη που δεν έγιναν ούτε θα γίνουν γνωστά) περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο της προσφοράς και της αγάπης της κ. Μαρίας.

Στάθηκε χορηγός στην συντήρηση και ανακαίνιση εκκλησιών και κοινοφελών χώρων, μα και απλών ανθρώπων που βρέθηκαν σε δυσκολία.
Μία πραγματική πρωταθλήτρια στο μεγάλο στίβο της ζωής.

Είναι ένας άνθρωπος που συνέχισε επάξια το έργο του συζύγου της, Νικολάου Βερνίκου-Ευγενίδη.Τα τελευταία χρόνια ζούσε όλο το χρόνο στο σπίτι των Καμαρών αγναντεύοντας τη θάλασσα και τα καράβια.

Απλή, μετρημένη, διακριτική, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.
Ό,τι έκανε το έκανε με πυξίδα την καρδιά της.
Δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι.
Πέρα από τις πλούσιες δωρεές που έκανε, ο μεγάλος πλούτος ήταν η ίδια της η παρουσία σε όσους είχαν την τύχη και τη χαρά να τη συναναστραφούν.
Η καρδιά της, το πνευμα της, η προσωπικότητά της καθόρισαν τους ανθρώπους που έζησαν κοντά της.

Είχε τιμηθεί  με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου από τον Μητροπολίτη κκ Δωρόθεο Β΄ κατά την λειτουργία που τελέστηκε στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Απολλωνία.

Στην εξόδιο ακολουθία παραβρέθηκε η Δήμαρχος Σίφνου κα Μαρία Ναδάλη και αρκετά μέλη του Δημοτικού συμβουλίου,ο οικολογικός σύλλογος Καμαρών Σίφνου η ΜΕΡΟΠΗ,ο περ.σύμβουλος κος Γιάννης Γεροντής, ο τέως Δήμαρχος κος Ανδρέας Μπαμπούνης, ο πρόεδρος του συνδέσμους Σιφνίων και της “Σιφναϊκή συμπαράταξη” κος Αντώνιος Ζαμπέλης, ο πρόεδρος της κοινότητας Αρτεμώνα κος Θωμάς Τσίπης και πλήθος κόσμου.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον άνθρωπο που ήταν δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια και τον υπεραγαπούσε, στον κο Βίκτωρα Μαυρογιάννη.

Ο Νικόλαος Βερνίκος-Ευγενίδης «έφυγε» τον Νοέμβριο του 2000.
Από τότε πέρασαν είκοσι δύο χρόνια και τώρα ηρθε η ώρα το ζευγάρι να σμίξει ξανά στον Παράδεισο των καλών ανθρώπων.

Ο σύζυγος της Μαρία Παππού-Ευγενίδη υπήρξε μία μυθιστορηματική μορφή που δύσκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει πώς μπόρεσε να κάνει όλα όσα έκανε στα ογδόντα χρόνια της ζωής του.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1920, σε εποχές που η Ελλάδα ζούσε το εφήμερο όνειρο της υλοποίησης της Μεγάλης Ιδέας.


Η οικογένεια ήταν ευκατάσταση, αλλα με την Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε έχασαν τα πάντα.

Δύο χρονών ο Νικόλαος Βερνίκος θα βρεθεί στην μητέρα Ελλάδα μαζί με ενάμιση εκατομμύρια πρόσφυγες.
Δεν θα το βάλει κατω και θα καταφέρει να αρπάξει όλες τις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν.
Το μεγαλύτερο δώρο θα του το κάνει ο ανάδοχος του, ο Ευγένιος Ευγενίδης, ο οποίος θα τον στηρίξει σε όλη του τη ζωή και θα τον καταστήσει κληρονόμο του.

Ο Νικόλαος Βερνίκος-Ευγενίδης κατάφερε να φτάσει στο ζενίθ της επιχειρηματικότητας, δίχως ποτέ να ξεχάσει τη Σίφνο, την Δημόσια Εκπαίδευση, τους ναυτικούς, την Επιστήμη.
Ένας ευπατρίδης που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο.

Σήμερα στην κηδεία είδαμε στεφάνια που συνδέονταν με όλην αυτήν την μακριά ιστορία.
Ανάμεσά τους είδαμε στεφάνια από το «ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΚΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Α.Ε.», το οποίο για περισσότερο από ένα αιώνα παραμένει ένα σημαντικό ναυτιλιακό πρακτορείο.

Το ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΚΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ιδρύθηκε το 1907 στην Κωνσταντινούπολη από τον Ευγένιο Ευγενίδη, έναν Έλληνα της διασποράς και αργότερα Εθνικό Ευεργέτη, γεννηθέντα στο Διδυμότειχο Θράκης με σπουδές στη Ροβέρτιο Σχολή των Ρωμιών της Πόλης.

Οι δραστηριότητες του Ιδρυτή του Πρακτορείου συνεχίστηκαν από τους αείμνηστους Νικόλαο Βερνίκο-Ευγενίδη και την αδερφή του Ευγένιου Ευγενίδη, Μαριάνθη Σίμου.

Η σημερινή κηδεία έμοιαζε με ένα ταξίδι στην Ιστορία της ίδιας της Ελλάδας μέσα από τις ζωές των ανθρώπων αυτής της οικογένειας.
Από την Κωνσταντινούπολη των αρχών του εικοστού αιώνα μέχρι της Σίφνο του 2022.
Καράβια πάσης λογης, φορτηγά, ψυγεία, υπερωκεανεια, κρουαζιερόπλοια.
Το Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδη και η πολυσχιδής προσφορά του στην εκπαίδευση.
Η Σίφνος, οι Καμάρες, ο Αρτεμώνας.
Η γλυκειά Μαρία Παππού-Βερνίκου.

Η θάλασσα και τα καράβια θα νοσταλγούν την καλή τους φίλη που τα αγνάντευε από το όμορφο σπιτικό της.
Οκαπετάν Μιχάλης Λυγνός από το «Διονύσιος Σολωμός» που μετέφερε τη σορό της από τον Πειραιά απέδωσε τιμές σε αυτήν την σπουδαία γυναίκα.

Το CHAMPION JET2 και ο καπετάν Θανάσης Ιωάννου σφύριξε τιμητικά έξω από το σπίτι της.
Και το SUPER JET πήγε κάτω από το σπίτι της και ο καπετάν Μιχάλης Μακρής” σφύριξε τιμητικά τρεις φορές μπροστα από το θαλασσινό σπίτι της.
Και τα καράβια τιμούν όσους τα αγάπησαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Καλό ταξίδι σε αυτήν την γυναίκα που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει.

Συνεχιστής της ιστορίας της οικογενειας είναι ο αγαπητός Λεωνίδας Βερνίκος-Δημητριάδης.

Η ζωή συνεχίζεται…
Η προσφορά αυτής της οικογένειας δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί…
Η Σιφνος θα τιμήσει τη Μνήμη αυτών των Ανθρώπων όπως μόνο αυτή ξέρει να κάνει.

Ακολουθούν δύο βίντεο, το πρώτο από την άφιξη της σορού στο λιμάνι με το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, μέχρι και την εξοδο από την εκκλησία:

Και το δεύτερο από την ομιλία του Μητροπολίτη Σύρου κκ Δωροθέου Β΄ο οποίος μετέβη εκτάκτως στο νησί για να τελέσει την εξόδιο ακολουθία:

Και μερικές φωτογραφίες:

Advertisements