Τεράστιος είναι ο βράχος που αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Αγία Φωτιά Ι εράπετρας, προκαλώντας τον θάνατο της 45χρονης γυναίκας από την Σλοβενία η οποία είχε έρθει διακοπές με την οικογένειά της.

Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του cretapos.gr, ο τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στα δύο ακριανά δωμάτια του καταλύματος ισοπεδώνοντάς τα.

Οι εικόνες του πριν και του μετά είναι χαρακτηριστικές και καταδεικνύουν το πόσο μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε. Υπολογίζεται πως είναι δεκάδων τόνων.

Οι εικόνες από drone κόβουν την ανάσα.

Πώς έγινε η τραγωδία

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν τα μεσάνυχτα όταν ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονταν στο σημείο, ισοπεδώνοντάς τα δύο τελευταία.

Το ένα δωμάτιο ήταν άδειο ωστόσο στο δεύτερο διέμενε μία οικογένεια από τη Σλοβενία που απολάμβανε τις διακοπές της.

Και τα δύο δωμάτια μετατράπηκαν σε ερείπια καθώς ταβάνι, τοίχοι καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η 45χρονη πέθανε από ασφυξία και βρέθηκε σε εμβρυακή στάση στο κρεβάτι

Ο 51χρονος σύζυγός της κατάφερε και απεγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να ειδοποιήσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενώ ξεκίνησε να ψάχνει στα ερείπια την οικογένειά του.

Στο έσπευσαν 25 οχήματα με 50 πυροσβέστες, κλιμάκιο της 3ης ΕΜΑΚ, εθελοντές της ΕΔΙΚ Ιεράπετρας και του Ερυθρού Σταυρού, άνθρωποι από την Πολιτική Προστασία και τον δήμο Ιεράπετρας και ξεκίνησαν μία μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης της 45χρονης γυναίκας και του 10χρονου παιδιού.

Ο 51χρονης εμφανώς συντετριμμένος λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, με αίματα στην μπλούζα του, πήγε ξανά στα ερείπια, βρήκε την κατεστραμμένη τους βαλίτσα, έβαλε όσα πράγματα βρήκε και μαζί με τον γιο του έφυγαν για το σημείο όπου τους υπέδειξαν οι αρχές.

Μέσα σε λίγη ώρα εντοπίστηκε καλά στην υγεία του ο 9χρονος και στη συνέχεια οι έρευνες στράφηκαν στην 45χρονη.

«Κινδυνεύει το χωριό»

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, το 2010 ένας βράχος είχε αποκολληθεί από τον λεγόμενο στην περιοχή “Πύργο”( έτσι αποκαλούν το σημείο οι κάτοικοι) και είχε κατρακυλήσει από την δυτική πλευρά του κόλπου με αποτέλεσμα τότε να έχει χτυπήσει ένα σπίτι, χωρίς τότε να τραυματιστεί κάποιο άτομο.

Είχαν γίνει κάποια τοπικά έργα από την Περιφέρεια Κρήτης όμως δεν είναι ικανά να συγκρατήσουν τα βράχια σε όλο το εύρος του “Πύργου” όπως σημειώνει η πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαρία Σακαδάκη μιλώντας στο neakriti.gr ενώ πλέον επικρατεί προβληματισμός τι θα γίνει αν αποκολληθεί ο μεγάλος βράχος στην κορυφή της πλαγιάς.

Κάτοικοι αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή κινδυνεύει ολόκληρος ο οικισμός, ενώ ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως το σημείο όπου είχαν φτιαχτεί τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν λάθος, και δε θα έπρεπε να είναι εκεί.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τα εδάφη δεν αποκλείεται να μαλάκωσαν πολύ και να μετακινήθηκαν πολλά υλικά από το σημείο από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 με αποτέλεσμα να μην συγκρατηθούν οι όγκοι που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου αποκολλήθηκαν και κατρακύλησαν από την πλαγιά καταπλακώνοντας το μοιραίο ξενοδοχείο.

www.newsit.gr

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι και ο δρόμος Απολλωνίας Καμαρών είναι πολύ επικίνδυνος καθώς τεράστια βράχια είναι από πάνω του σε αρκετά σημεία(κάποιες φορές έχουν γίνει κατολισθήσεις και έχει κλείσει και προληπτικά)και πρέπει να γίνει κάτι οπωσδήποτε, πριν γίνει κάτι κακό.

 

Advertisements