Συνεχίζουμε από το Τρουλάκι της Σίφνου, για το πάτημα των σταφυλιών.
Παρέα καλή, με κέφι και χαρά.
Στο πατητήρι πατούν τα σταφύλια τα οποία έχουν κοπεί από αμπέλι λίγο πιο πέρα, στην περιοχή Χώνη και στη συνέχεια όσα απομένουν τα βάζουν στο μάγγανο για να τα μαγγανίσουν και να βγάλουν όλο το χυμό τους. Ότι απομένει από τη διαδικασία, η περίφημη στροφυλιά, θα αποτελέσει την πρώτη ύλη γιατο τσίπουρο. Ο μούστος συλλέγεται, σουρώνεται και γεμίζει τα μπιτόνια.
Θα μεταφερθεί στα βαρέλια όπου η αλκοολική ζύμωση θα κανει το θαύμα της και θα μευτατρέψει το μούστο σε κρασί. Σε σαράντα μέρες θα γίνει η σφήνα και θα δοκιμάσουν το νέο κρασί. Του Αγίου Μηνά θα έχουμε μέρα γιορτής με το νέο κρασί. Είναι τόσο ομορφα στο Τρουλάκι της Σίφνου. Τόσο απλά και τόσο ωραία. Ο τρύγος, το πάτημα των σταφυλιών, το μάγγανο, ο μούστος, το κρασί, η στροφυλιά, το τσίπουρο.
Η παράδοση ζει και βασιλεύει στο όμορφο Τρουλάκι της Σίφνου
Δείτε το βίντεο:
Και φωτογραφίες: