Βρισκόμαστε πάντα στο φθινοπωρινό Τρουλλάκι της Σίφνου.
Παράλληλα με το πάτημα των σταφυλιών ο κύριος Απόστολος
μαδάει τα φύλλα της συκιάς για να φάνε τα πρόβατα και οι κατσίκες.
Τα χλωρά φύλλα αποτελούν δυναμωτικό και γευστικό έδεσμα για τα ζωντανά.
Όμως, όπως μας είπε ο κύριος Απόστολος, οι κατσίκες και τα πρόβατα πρέπει να φάνε μόνο λίγα σύκα, μέχρι τέσσερα-πέντε, γιατί αλλιώς μπορούν να στομαχιάσουν.
Παλαιότερα τα φύλλα της συκιάς τα μάζευαν για το χειμώνα, τα ξέραιναν στο αλώνι και τα φυλούσαν για τις αγελάδες
Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο.
«Πενία τέχνας κατεργάζεται».
Εκτός από τα φύλλα της συκιάς, θα δώσει στα ζωντανά να φάνε και όση από τη στροφυλιά δεν χρησιμοποιηθεί για τσίπουρο.
Η στροφυλιά είναι τα υπολείμματα της διαδικασίας του πατήματος των σταφυλιών.
Στην ταΐστρα η στροφυλιά θα ανακατευτεί με καλαμπόκι, πίτερα για να ταϊστούν τα ζωντανά.
Οι μέρες κυλούν ήσυχα στην φθινοπωρινή Σίφνο.
Και οι ξωμάχοι συνεχίζουν να παλεύουν για τη γη και τα γεννήματά της κόντρα στο πνεύμα της ευκολίας και της απαξίωσης της γης.
Τίποτα δεν πάει χαμένο στο ευλογημένο Τρουλλάκι της Σίφνου ….
Δείτε το βίντεο: