Την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πλοιαρχία δεξαμενόπλοιου της ανακοίνωσε η Andriaki Shipping στηρίζοντας εμπράκτως την ισότητα των φύλων. Η εταιρεία είναι συμφερόντων οικογένειας Γουλανδρή και σήμερα είναι επικεφαλής της ο Πωλ Γρυπάρης, τέταρτη γενιά.

Πρόκειται για την πλοίαρχο Χρυσή Κολοκούτσα η οποία άρχισε την καριέρα της στη θάλασσα το 2011 ως ως ανθυποπλοίαρχος στο πλοίο M/V Violando. Το 2012 προήχθη σε υποπλοίαρχο για να φτάσει να γίνει η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος στον στόλο δεξαμενόπλοιων της Andriaki.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, «έμπνευσή της για να γίνει καπετάνισσα ήταν ο Έλληνας ποιητής, συγγραφέας και ναυτικός – Νίκος Καββαδίας, ο οποίος χρησιμοποιούσε τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο ως ισχυρές μεταφορές. Ήθελε να γίνει ναυτικός από τότε που διάβασε για πρώτη φορά τα ποιήματά του στις αρχές της εφηβείας της. Το όνειρό της ήταν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμών.

Όπως δήλωσε η ίδια, «από την ηλικία των 15 ετών το μόνο επάγγελμα που μπορούσα να φανταστώ να κάνω ήταν είτε αυτό του ναυτικού είτε αυτό του φαροφύλακα. Φανταζόμουν τον εαυτό μου μακριά από την πόλη, με τα βιβλία & τη μουσική μου και περιτριγυρισμένη από τη θάλασσα και τη γαλήνη».

Παρά τις προσπάθειες των καθηγητών της στο γυμνάσιο να την μεταπείσουν, δήλωσε στο μηχανογραφικό της την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ως την πρώτη και μοναδική της επιλογή. Από τότε ήξερε ότι το να γίνει ναυτικός ήταν το μόνο πράγμα που ήθελε να κάνει. Έγινε δεκτή από την Εμπορική Σχολή Ασπροπύργου το 2004.

Με δεδομένο ότι το 2004 το να πηγαίνεις στη θάλασσα δεν ήταν μια πολύ συνηθισμένη επαγγελματική πορεία για τις γυναίκες, η πλοίαρχος Χρυσή Κολοκούτσα κατέληξε να είναι μία από τις μόλις 12 γυναίκες σε σύνολο 2.000 σπουδαστών!

Πηγή: www.newmoney.gr

Advertisements