Λεηλασία είναι το φαινόμενο που μέλισσες από άλλη κυψέλη κάνουν επίθεση σε αδύναμο μελίσσι με σκοπό να του πάρουν το φαγητό. Σκοτώνουν τον περισσότερο πληθυσμό ο οποίος αφού ειναι αδύναμος δεν μπορεί να αντισταθεί και τρώνε τα αποθέματα τροφής.

Ακολουθεί σημερινό βίντεο από “λεηλασία” μελισσιού στη Σίφνο:

 

Ας πάρουμε μερικές πληροφορίες ακόμη για τη λεηλασία από το https://www.orinimelissa.com

Η πληροφορία της «εύκολης» τροφής, μεταδίδεται κλιμακωτά, μα σχεδόν αστραπιαία, από μέλισσα σε μέλισσα, χωρίς να υπάρχει κάποιο σύστημα ελέγχου για την «νομιμότητα» ή όχι αυτής τους της ενέργειας – οι μέλισσες, βλέπετε, όπως και τα περισσότερα ζώα, δεν έχουν ανεπτυγμένη την έννοια της ηθικής, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Με βάση τα όσα μόλις αναπτύξαμε, σαν λεηλασία, μπορούμε να θεωρήσουμε την «έκρυθμη» συμπεριφορά των μελισσών για την ευκαιριακή συλλογή τροφής, που όμως είναι έτοιμο μέλι ή και  σιρόπι  και όχι νέκταρ, όπως συνήθως.
Μέλι «διαθέσιμο» για λεηλασία – δηλαδή ελλιπώς φυλασσόμενο – μπορούν οι μικρές μας φίλες να βρουν ή μέσα σε κάποια άλλη κυψέλη, ή σε παρατημένα πλαίσια, τροφοδότες, σιρόπια, μέλια κλπ που ο μελισσοκόμος από αμέλεια έχει «ακουμπήσει» σε κάποιο σημείο του μελισσοκομείου του.
Η λεηλασία εμφανίζεται σαν φαινόμενο σε περιόδους ξηρασίας ή φτωχής ανθοφορίας και για το λόγο αυτό, την συναντάμε συχνότερα προς το τέλος του καλοκαιριού και σπανιότερα την άνοιξη.
Το μελίσσι που δέχεται την επίθεση είναι συνήθως ένα αδύνατο ή ένα ορφανό μελίσσι ή ακόμα και μια μικρή παραφυάδα.
Η επίθεση στην αρχή είναι πολύ μικρής κλίμακας και συνήθως δεν μπορεί να την αντιληφθεί ούτε η ομάδα περιφρούρησης της εισόδου της κυψέλης που δέχεται την επίθεση, ούτε, πολύ περισσότερο, και ο μελισσοκόμος, ακόμα και αν αυτός βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την κυψέλη-στόχο και την παρατηρεί.
Συνήθως, ξεκινάει με την διείσδυση μιας και μόνο, λεηλάτριας στην κυψέλη-στόχο, η οποία καταφέρνοντας να παρακάμψει τον «μηχανισμό» ελέγχου της εισόδου, κλέβει μέλι, το κρύβει στον
πρόλοβο της και καταφέρνει να φύγει σαν «κυρία», χωρίς και πάλι να γίνει αντιληπτή από τις μέλισσες φρουρούς.
Επιστρέφοντας στη  δική της κυψέλη, διαμοιράζει το μέλι στις συντρόφισσες της και χρησιμοποιώντας τους κώδικες επικοινωνίας των μελισσών, τις παρακινεί να την ακολουθήσουν σε μια νέα της επιδρομή.
Στην αρχή υποκύπτουν στον πειρασμό λίγες συντρόφισσες της, που όμως, κατά την επιστροφή τους επιδίδονται και αυτές στην παρακίνηση άλλων μελισσών και έτσι σε λίγα λεπτά το φαινόμενο εξελίσσεται με εκθετικό ρυθμό.
Το μελίσσι που δέχεται την επίθεση της λεηλασίας προσπαθεί να αμυνθεί, αλλά επειδή, όπως είπαμε, είναι αδύνατο με μικρό πληθυσμό, γρήγορα υποκύπτει και παραδίδεται στην λυσσαλέα ορμή των επιτιθέμενων. Έτσι, αν δεν μπορέσει ο μελισσοκόμος να επέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, το μελίσσι αυτό θα συνεχίσει να λεηλατείται για μέρες, έως ότου στερέψει εντελώς από τροφές. Παράλληλα θα έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του που έπεσε, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη φωλιά του.
Advertisements