Κατάθεση απόψεων για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) Περιοχής  /  NATURA 2000 

 

                                                                                                         Σίφνος, 13-12- 2022

Κύριε Πρόεδρε,   

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

 

     Λόγω ανωτέρας βίας για λόγους υγιείας, αναγκάζομαι να σας αποστείλω γραπτώς τις απόψεις της Δημοτικής Παρατάξεως την οποίαν εκπροσωπώ, δηλαδή της ΣΙΦΝΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, αφού δεν μπορώ να παρευρεθώ στην συνεδρίασή σας.

   

     Κατόπιν της Συνεδριάσεως η οποία διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου το Σάββατο, 11/12/2022 και αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω του ιστοτόπου www.kaipoutheos.gr (https://www.youtube.com/watch?v=CXxo7T08Oco&t=3408s )για το ίδιο θέμα και στην οποία εκφράσαμε τις απόψεις μας αναλυτικά, κρίνομε ότι  η πρόταση της Ομάδας που συνέταξε το κείμενο το οποίο έχομε όλοι στα χέρια μας (Ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τις περιοχές Natura της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου. Περίληψη εργασίας – Δεκέμβριος 2022 /  Αλεξάνδρα Κατσίρη – Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ ) έχει πάρα πολύ καλή επιχειρηματολογία.

 

    Αυτό που έχει συμβεί είναι το γεγονός πως κανείς δεν μπορούσε να πειράξει τις περιοχές NATURA όσο υπήρχε το προηγούμενο καθεστώς προστασίας. Σύμφωνα με εκείνο και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες(ΕΠΜ) που έτρεχαν για κάποιες περιοχές “ιδιαίτερες” (όπως ο Αμβρακικός Κόλπος, ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και κάποια “Εθνικά Πάρκα”) θα έπρεπε να καταλήξουν σε ζωνοποίηση και αποκλεισμούς ή διατήρηση κάποιων δραστηριοτήτων. 

   Οι ΕΠΜ εκείνες κατέληξαν σε κάποια αποτελέσματα, αλλά το καλό κράτος αντί να φτιάξει αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας των Περιοχών αυτών, ενέκρινε τις ΕΠΜ με ΚΥΑ{Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις} κι όχι με Προεδρικά Διατάγματα (Π.Δ). Σκόπιμο το λάθος ή όχι, το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) έριξε όλες τις ΚΥΑ και βρήκαν ευκαιρία όλοι αυτοί που αντιδρούσαν να ετοιμάσουν τη “νέα κατάσταση”. Να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες μορφές Ζωνών σε όλες τις περιοχές NATURA οριζόντια. Ο σκοπός είναι προφανής, να φύγουμε από τη λογική “τίποτα” σε περιοχές NATURA και να πάμε στη λογική “κάποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να συνυπάρξουμε με τις περιοχές”. Αυτή είναι η κατεύθυνση.

     Πολλές φορές συζητώντας με τους κατοίκους των περιοχών NATURA ,  αναφέρουν πως οι εν λόγω περιοχές αν προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί (των νέων ΕΠΜ), θα γίνουν πεδίο σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων funds και των ιδιοκτητών που κατέχουν έστω και μια μικρή έκταση. Στη συνέχεια, αφού συγκεντρωθούν μεγάλες εκτάσεις, θα γίνουν οι απαραίτητες Μελέτες (Στρατηγικές Μελέτες) για ανάπτυξη των περιοχών αυτών μέσω άλλων διαδικασιών ΕΣΧΑΣΕ, ΕΣΧΑΔΑ κι άλλων “αναπτυξιακών εργαλείων” (μήπως σας θυμίζει κάτι σχετικό με τους « δήθεν μεγαλοεπενδυτές»  που κυκλοφορούν τα τα τελευταία χρόνια στο νησί μας; ) 

          Δείτε τα παραδείγματα της ΙΟΥ, της ΚΕΑΣ (την ΜΥΚΟΝΟ, δεν τη βάζομε στα παραδείγματα, αν και πολλοί συμπατριώτες μας θα το ήθελαν) με τις Μεγάλες Στρατηγικές Επενδύσεις, οι οποίες δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορούν να γίνουν και εντός NATURA.

    Καταλήγοντας η Πρόταση που έχομε στα χέρια μας είναι τόσο άρτια, που οτιδήποτε άλλο και να αναφερθεί, θα χάσει από την βαρύτητά της.

  Γι’ αυτό την στηρίζομε αναφανδόν και προτείνομε να την αποδεχθεί στο σύνολό της το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου ως πρότασή του προς το Υπουργείο και τους μελετητές και να κηρυχθεί η περιοχή NATURA Σίφνου ως ζώνη υψηλής προστασίας ( ΖΠΦ) και σε καμία περίπτωση  ΖΔΟΕ.

 

Για την ΣΙΦΝΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

 

Ἀντώνιος Γ. Ζαμπέλης

Ακολουθεί η ομιλία μου στην συνάντηση στο Πολιτιστικό κέντρο Σίφνου:

 

Advertisements