Στις τάξεις τους επέστρεψαν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι μαθητές όλης τη χώρας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Η επόμενη ευκαιρία αργία για τα σχολεία είναι η Καθαρά Δευτέρα, στις 27 Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν θα συμβεί το ίδιο και στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που εορτάζονται οι Τρεις Ιεράρχες: Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Η συγκεκριμένη σχολική αργία έχει καταργηθεί και πλέον πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες και στη συνέχεια μαθήματα.
Η περυσινή εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Mε απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον Covid-19 που προβλέπονται για τους ιερούς ναούς, δύναται αντιπροσωπεία μαθητών/τριών να παραστεί στον εκκλησιασμό του ιερού ναού της περιοχής που εδρεύει το σχολείο. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας».
Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί καινούρια εγκύκλιος αλλά αναμένεται να ισχύσει το ίδιο.
Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει η σχετική απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η σχολική αργία για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών καταργήθηκε το 2020 με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως:
«Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της εν γένι προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».
Πηγή: www.neolaia.gr