του Νίκου Αβουκάτου

Η πιλοτική λειτουργία του Sun Air Fountain® θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023 στη Νίσυρο. Πρόκειται για μια καινοτόμα λύση για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών. Ουσιαστικά ένας συλλέκτης νερού παράγει πόσιμο νερό χρησιμοποιώντας δύο ανανεώσιμες φυσικές πηγές: την ατμοσφαιρική υγρασία και τον ήλιο. Διαθέτει ένα ειδικό προσροφητικό υλικό για τη συλλογή της υγρασίας του αέρα και με την ηλιακή ενέργεια γίνεται η αποδέσμευση των υδρατμών και η συμπύκνωσή τους.

Πρόσφατα, αυτή η οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για εμφιαλωμένο νερό έλαβε ειδικό βραβείο 30.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Innowise Scale 2022».

«Η βράβευση είναι σημαντική για το νησί μας. Είμαστε συνδεδεμένοι με Πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και προχωρούμε σε καινοτομίες για την ενέργεια και το περιβάλλον. Ο δήμος είναι ενταγμένος σε τέσσερα ερευνητικά προγράμματα. Αυτό το βραβείο είναι επιτομή των προσπαθειών που κάνουμε ως δημοτική αρχή για να συνδεθούμε με την ανώτατη εκπαίδευση με σκοπό να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στην τοπική αυτοδιοίκηση», είπε στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος.

«Η προτεινόμενη αυτή τεχνολογία προσφέρει ποιοτικό νερό στους επισκέπτες του νησιού, μειώνει τη ρύπανση και τις επιδράσεις (π.χ. κόστη μεταφοράς και συλλογής των φιαλών) από τη χρήση των πλαστικών μπουκαλιών ενώ ενισχύει την εικόνα του νησιού ως ενός αειφόρου τουριστικού προορισμού με δράσεις ανάκτησης – εναλλακτικής παραγωγής νερού», τόνισε από την πλευρά του στη Greenagenda.gr ο χημικός μηχανικός Θωμάς Σεϊταρίδης.

Ο δήμαρχος του νησιού

Σύμφωνα με τον κ. Σεϊταρίδη, οι πολίτες της Νισύρου, που έχουν βιώσει τις δυσκολίες στην κάλυψη των υδρευτικών αναγκών τους, έχουν την ευκαιρία μέσα από την υλοποίηση αυτή να λάβουν μέρος σε ένα «ενεργό συμμετοχικό εργαστήριο» όπου θα ενημερωθούν για το ηλιακό πάνελ νερού και τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση των πλαστικών φιαλών, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν στον άξονα της κυκλικής οικονομίας και άλλες πιθανές χρήσεις του συστήματος για την κάλυψη μικρής κλίμακας αναγκών.

Η εταιρεία Agua de Sol με έδρα τη Γαλλία σε συνεργασία με τον δήμο της Νισύρου θα αναπτύξει πιλοτικά 30 ηλιακά πάνελ που θα παράγουν νερό από την υγρασία της ατμόσφαιρας σε σημείο που θα υποδείξει η δημοτική αρχή.

Το SunAir Fountain® λειτουργεί σε τρεις φάσεις:

  • Τις νυχτερινές ώρες η πτώση της θερμοκρασίας του αέρα οδηγεί στην αύξηση της σχετικής υγρασίας και ένας αυτόνομος ενεργειακά ανεμιστήρας κάτω από πάνελ απορροφά τον αέρα μέσα στο πάνελ με αποτέλεσμα οι υδρατμοί να «παγιδεύονται» στο προσροφητικό υλικό.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ηλιακή ενέργεια – θερμότητα απελευθερώνει τους υδρατμούς από το προσροφητικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια ψύχεται από τον αέρα του περιβάλλοντος και σαν αποτέλεσμα οι υδρατμοί συμπυκνώνονται στο γυάλινο τμήμα του συλλέκτη. Το συμπυκνωμένο νερό ρέει στη συνέχεια με τη βαρύτητα στο γυαλί του συλλέκτη και είναι αποστειρωμένο όταν συλλέγεται.
  • Το νερό που συλλέγεται τελικά φιλτράρεται χάρη σε μια φυσική διαδικασία.

Πώς παράγεται το φρέσκο νερό; 

Το Sun Air Fountain αποτελείται από τουλάχιστον ένα πάνελ το οποίο παράγει έως και 2 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα.

Η εγκατάσταση του SunAir Fountain μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα από τον χρήστη, στην ταράτσα, τη βεράντα ή ακόμα και στον κήπο ενός σπιτιού.

Η συντήρηση του περιορίζεται μόνο στον καθαρισμό του φίλτρου αέρα 2-3 φορές ετησίως, στον συχνό καθαρισμό της γυάλινης επιφάνειας και στην αλλαγή/επαναπλήρωση της διάταξης φιλτραρίσματος ετησίως. Η διάρκεια ζωής είναι περίπου 20 χρόνια.

Με βάση τα δεδομένα από τον δήμο Νισύρου κάθε επισκέπτης στο Νίσυρο εκτιμάται ότι καταναλώνει κατά μέσο όρο 9 μπουκάλια του 1,5 λίτρου ανά διαμονή.

Πιο αναλυτικά:

6.000 επισκέπτες τον Μάιο = 54.000 φιάλες (81.000 λίτρα)

9.000 επισκέπτες τον Ιούνιο = 81.000 φιάλες (121.500 λίτρα)

15.000 επισκέπτες τον Αύγουστο = 135.000 φιάλες (202.500 λίτρα)

5.000 επισκέπτες τον Σεπτέμβριο = 45.000 φιάλες (67.500 λίτρα)

Σύνολο = 315.000 φιάλες 1,5 λίτρου = 472.500 λίτρα μόνο για τους επισκέπτες

Η πρόταση της εταιρείας AGUA DE SOL εναρμονίζεται πλήρως με τις αρχές της  κυκλικής οικονομίας και τις ιδιαίτερες συνθήκες του νησιού. Το μέγεθος του Sun Air Fountain είναι αντίστοιχο με τις διαστάσεις μιας τυπικής παλέτας και η παραγωγή νερού είναι έως 1,2 λίτρα ανά ημέρα για κάθε πάνελ (υπό ατμοσφαιρικές συνθήκες 30°C και σχετική υγρασία 80%.)

Για μια πενταμελή οικογένεια και μέση κατανάλωση 2 λίτρων ανά άτομο την ημέρα, 10 λίτρα φρέσκου νερού ανά ημέρα, δηλαδή περίπου 10 συλλέκτες. Κάθε συλλέκτης ζυγίζει 35 κιλά. Αποτελείται από ένα πλαίσιο, μια κλίνη προσροφητικού υλικού, ένα γυάλινο φύλλο για συμπύκνωση και έναν ανεμιστήρα που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια.

Βασικά πλεονεκτήματα του SunAir Fountain®:

Υγιεινή: Οι δοκιμές και οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από εργαστήρια δείχνουν ότι το νερό που παράγεται από SunAir Fountain είναι ποιοτικό πόσιμο νερό.

Οικολογία: Το πόσιμο νερό παράγεται και καταναλώνεται τοπικά. Πρόκειται για ένα 100% ανανεώσιμο νερό καθώς στην όλη διαδικασία, δεν λαμβάνεται νερό ούτε επιβαρύνεται η λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης. Το οικολογικό πρόβλημα που προκαλείται από τα πλαστικά μπουκάλια και και ο αρνητικός αντίκτυπος της μεταφοράς των μπουκαλιών νερού είναι μειώνονται. Τέλος, χάρη στη χρήση ηλιακής ενέργειας, δεν λαμβάνεται ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, γεγονός που μειώνει περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα.

Οικονομία: Το κόστος παραγωγής ενός λίτρου νερού είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο της αγοράς εμφιαλωμένου νερού, ακόμη και για δοχεία των 5 και 20 λίτρων.

Πρακτικότητα: Εγκαθίσταται εύκολα και απαιτεί περιορισμένη συντήρηση (το φίλτρο αέρα πρέπει να ξεπλένεται κάθε 6 ως12 μήνες, το γυάλινο τμήμα του συλλέκτη πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και να γίνεται αλλαγή/επαναπλήρωση του πληρωτικού υλικού και του φίλτρου ενεργού άνθρακα ετησίως). Κοινωνία: Καλύπτει συμπληρωματικά στις συλλογικές υποδομές μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και ένα βασικό δικαίωμα αυτό της πρόσβασης σε πόσιμο νερό.

Advertisements